Image
Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025 19:48 Γαστρονομία
 

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσει αναγνωρισμένες σαλάτες από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας ότι η απλότητα δεν είναι μειονέκτημα – είναι πλεονέκτημα.

Αν και η χωριάτικη παραμένει η πιο διάσημη ελληνική σαλάτα διεθνώς, ο ντάκος διαθέτει στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό.

Η βάση του είναι το κρίθινο παξιμάδι, που βρέχεται ελαφρά ώστε να μαλακώσει, χωρίς να χάσει τη χαρακτηριστική του τραγανότητα. Πάνω σε αυτό προστίθενται:

τριμμένη φρέσκια ντομάτα
ξινομυζήθρα ή φέτα
παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και ρίγανη

Ο συνδυασμός των υλικών απορροφάται από το παξιμάδι δημιουργώντας μια ισορροπημένη, γεμάτη γεύση που θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα της κρητικής διατροφής.

Η ανάδειξη του ντάκου ως της καλύτερης σαλάτας στον κόσμο ενισχύει ακόμη περισσότερο το κύρος της ελληνικής γαστρονομίας, που φέτος σημείωσε αρκετές επιτυχίες στις λίστες του Taste Atlas. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τις τοπικές συνταγές της Κρήτης και τη μεσογειακή φιλοσοφία του «λίγα υλικά – μέγιστη γεύση».

Η διάκριση θεωρείται και μια έμμεση υπενθύμιση ότι η παγκόσμια κουζίνα συνεχίζει να αναγνωρίζει τις παραδοσιακές συνταγές που μένουν πιστές στην απλότητα και την ποιότητα.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Γαστρονομία Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 28.11.2025

Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Κρήτη στον διαγωνισμό European Young Chef 2025

Μια κορυφαία διάκριση κατέκτησε η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο σεφ Γιάννης Λιαπάκης αναδείχθηκε νικητής του European Young Chef Award 2025, στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Καταλο

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 24.11.2025

Ξεκίνησε η προετοιμασία για 14ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM

Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ξενοδόχους και εκπροσώπους δικτύων διανομής τροφίμων, για να συμμετάσχουν στο 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα

Post
Γαστρονομία Κυριακή 14.09.2025

Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά το ισχυρότερο “διαβατήριο ποιότητας” – Καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη / Kriti” ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μια κατάκτηση στρατηγικής σημασί

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 22.08.2025

Πρόσκληση στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Taste Kilkis"

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης Κιλκισιώτικης γης και του μόχθου των ανθρώπων της αλλά και της γαστρονομίας, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού και αναπόσπα