Image
Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025 13:03 Γαστρονομία
 

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως


Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή άνοδο της στον διεθνή γαστρονομικό χάρτη.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η ιταλική κουζίνα, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η περουβιανή.

Το ελληνικό πιάτο που ξεχώρισε
Ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα και πιάτα που προτείνει ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός να δοκιμάσουν οι επισκέπτες, ξεχωρίζουν:

φινίκι Λακωνίας
φιστίκι Αιγίνης
φάβα Σαντορίνης
και… το κοντοσούβλι

Το κοντοσούβλι, μάλιστα, κατάφερε να βρεθεί στην 6η θέση της παγκόσμιας λίστας με τα κορυφαία πιάτα της πλατφόρμας, συμβάλλοντας σημαντικά στην υψηλή θέση της ελληνικής κουζίνας.

Ποιο πιάτο κατέκτησε την κορυφή
Στην πρώτη θέση της συνολικής κατάταξης των πιάτων βρέθηκε το Bori-Bori από την Παραγουάη, μια παραδοσιακή κοτόσουπα με λαχανικά και μικρά μπαλάκια καλαμποκάλευρου, που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού του Taste Atlas.

Η νέα διάκριση της ελληνικής κουζίνας ενισχύει τη διεθνή αναγνώριση της μεσογειακής γαστρονομίας και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ποιότητα και την ποικιλία των ελληνικών γεύσεων.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Γαστρονομία Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 28.11.2025

Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Κρήτη στον διαγωνισμό European Young Chef 2025

Μια κορυφαία διάκριση κατέκτησε η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο σεφ Γιάννης Λιαπάκης αναδείχθηκε νικητής του European Young Chef Award 2025, στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Καταλο

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 24.11.2025

Ξεκίνησε η προετοιμασία για 14ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM

Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ξενοδόχους και εκπροσώπους δικτύων διανομής τροφίμων, για να συμμετάσχουν στο 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα

Post
Γαστρονομία Κυριακή 14.09.2025

Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά το ισχυρότερο “διαβατήριο ποιότητας” – Καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη / Kriti” ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μια κατάκτηση στρατηγικής σημασί

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 22.08.2025

Πρόσκληση στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Taste Kilkis"

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης Κιλκισιώτικης γης και του μόχθου των ανθρώπων της αλλά και της γαστρονομίας, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού και αναπόσπα