Image
Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025 09:15 Γαστρονομία
 

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική Κουζίνα είχε αναδειχθεί κορυφαία παγκοσμίως με βαθμολογία 4.60· ωστόσο, στα Taste Atlas Awards 25/26, παρότι διατήρησε ακριβώς την ίδια βαθμολογία, υποχώρησε στη δεύτερη θέση.

Η Ιταλία κατακτά την κορυφή
Η Ιταλική Κουζίνα ανέβηκε στην πρώτη θέση, αυξάνοντας τη βαθμολογία της από 4.59 σε 4.64. Η μικρή αυτή αλλά καθοριστική βελτίωση της επέτρεψε να ξεπεράσει την Ελλάδα και να κατακτήσει το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Μεγάλες μετακινήσεις στην πρώτη δεκάδα
Η νέα λίστα έφερε αξιοσημείωτες αλλαγές στη δεκάδα των δημοφιλέστερων κουζινών:

• Περού: Από την 14η εκτοξεύθηκε στην 3η θέση.
• Πορτογαλία: Υποχώρησε από την 5η στην 4η θέση.
• Ισπανία: Κατέβηκε από την 4η στην 5η θέση.
• Ιαπωνία: Σημαντική άνοδος από την 9η στην 6η θέση.
• Μεξικό: Μεγάλη πτώση από την 3η θέση στην 11η.
• Τουρκία: Σταθερή στην 7η θέση.
• Κίνα: Από τη 10η ανέβηκε στην 8η θέση.
• Γαλλία: Διατήρησε τη 9η θέση χωρίς μεταβολές.

 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TasteAtlas (@tasteatlas)

Η εικόνα για την ελληνική γαστρονομία
Παρά την απώλεια της κορυφής, η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει σταθερά υψηλή διεθνή αναγνώριση. Η διατήρηση της βαθμολογίας της επιβεβαιώνει τη σταθερή ποιότητα και το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Taste Atlas Awards 25/26 δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων κουζινών παραμένει έντονος, με τις διαφορές στη βαθμολογία να κρέμονται κυριολεκτικά από… δεκαδικά ψηφία.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 28.11.2025

Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Κρήτη στον διαγωνισμό European Young Chef 2025

Μια κορυφαία διάκριση κατέκτησε η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο σεφ Γιάννης Λιαπάκης αναδείχθηκε νικητής του European Young Chef Award 2025, στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Καταλο

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 24.11.2025

Ξεκίνησε η προετοιμασία για 14ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM

Ανοικτή πρόσκληση σε παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, ξενοδόχους και εκπροσώπους δικτύων διανομής τροφίμων, για να συμμετάσχουν στο 14ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα

Post
Γαστρονομία Κυριακή 14.09.2025

Το κρητικό ελαιόλαδο αποκτά το ισχυρότερο “διαβατήριο ποιότητας” – Καταχωρίστηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ε.Ε.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “Κρήτη / Kriti” ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι μια κατάκτηση στρατηγικής σημασί

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 22.08.2025

Πρόσκληση στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας "Taste Kilkis"

Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών προϊόντων της ευλογημένης Κιλκισιώτικης γης και του μόχθου των ανθρώπων της αλλά και της γαστρονομίας, ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού και αναπόσπα

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 18.07.2025

Κάτι ψήνεται στο Κιλκίς και μυρίζει υπέροχα! Έρχεται το πιο νόστιμο Φεστιβάλ

Το Κιλκίς ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Taste Kilkis”, μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στις τοπικές, αυθεντικές γεύσεις και την τοπική οικονομία και υπό

Post
Γαστρονομία Σάββατο 14.06.2025

Κορυφαίες λύσεις επίπλωσης και εξοπλισμού για τον κλάδο Ho.Re.Ca στα εκθετήρια Pakketo της Μεταμόρφωσης

Η φιλοξενία και η εστίαση βρίσκονται και πάλι σε πρώτο πλάνο. Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ανοίξει στα δημοφιλή νησιά, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν περίπου 41. 000. 000 επισκέπτες