Image
Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 23:37 Γαστρονομία
 

Βράβευση μαθητών στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, η τελετή βράβευσης των μαθητικών έργων που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».
Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κρήτης για τον σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό της γαστρονομικής περιφέρειας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες σχολείων από όλη την Κρήτη ανέδειξαν μέσα από αφίσες ή βίντεο που δημιούργησαν, τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, τις γεύσεις, τα αρώματα, τα τοπικά προϊόντα και τις πολιτιστικές αξίες που κάνουν την Κρήτη παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό.
«Η νέα γενιά μπαίνει μπροστά για να αναδείξει την κρητική διατροφή. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα σχολεία της Κρήτης. Όταν βλέπουμε τα παιδιά και έχουν αυτές τις δημιουργίες, αξίζουν μόνο συγχαρητήρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απονομή των βραβείων μια ουσιαστική πράξη στήριξης της δημιουργικότητας των μαθητών. «Όταν αναδεικνύουν τις συνταγές της γιαγιάς, το ντάκο, το ελαιόλαδο και τόσα άλλα προϊόντα, προβάλλουν στον κόσμο τον διατροφικό μας πολιτισμό. Το 2026 θα είμαστε η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης και όλοι μαζί συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με ενθουσιασμό και αφοσίωση», υπογράμμισε.
Τα βραβευμένα έργα θα αξιοποιηθούν επίσημα στην καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη της Κρήτης ως Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026, αποτελώντας παρακαταθήκη δημιουργικότητας, πολιτισμού και γευστικής μνήμης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης πως τα βραβευμένα έργα αφίσας καθώς και ορισμένες φωτογραφίες των μαθητών που εκτέθηκαν στο φουαγιέ, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν επίκαιρα μηνύματα για να ενταχθούν στο χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, επεσήμανε πως «με αγάπη και πίστη στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκηρύξαμε έναν διαγωνισμό για μαθητές όλων των βαθμίδων, που επικεντρώθηκε στον κρητικό διατροφικό πολιτισμό. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τα παιδιά μας απέδειξαν, για ακόμη μία φορά, τη δημιουργικότητα και την ευαισθησία τους».
Υπογράμμισε πως οι αφίσες και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν είναι ζωντανός καθρέφτης της παράδοσης, των οικογενειακών συνηθειών και της γευστικής μας μνήμης και εξέφρασε την ικανοποίησή του «που η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει με τέτοια ποιότητα σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια».
Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στον αείμνηστο Νίκο Ψιλάκη, έναν από τους σημαντικότερους μελετητές και υπερασπιστές της κρητικής γαστρονομίας και παράδοσης.
Η Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες και συνεχίζει με συνέπεια και έμπνευση τις πρωτοβουλίες για το θεσμό «Κρήτη - Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 14.06.2025

Κορυφαίες λύσεις επίπλωσης και εξοπλισμού για τον κλάδο Ho.Re.Ca στα εκθετήρια Pakketo της Μεταμόρφωσης

Η φιλοξενία και η εστίαση βρίσκονται και πάλι σε πρώτο πλάνο. Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ανοίξει στα δημοφιλή νησιά, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν περίπου 41. 000. 000 επισκέπτες

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 21.03.2025

Η Κρητική κουζίνα στους χώρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στη Βιέννη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Από την Δευτέρα 24 Μαρτίου και για μία εβδομάδα θα γεμίσουν από τις μυρωδιές της Κρητικής Κουζίνας οι χώροι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στην Βιέννη (Vienna International Center -V.IC.)!

Post
Γαστρονομία Τρίτη 25.02.2025

13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία για το 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market. Την προσεχή Παρασκευή 28/2/2025 λ

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 24.02.2025

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα - Οι λιχουδιές της Σαρακοστής

Η Καθαρά Δευτέρα είναι από τις πιο αγαπημένες ημέρες για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων και όχι μόνο, σημαίνει επίσης την αρχή της νηστείας της Σαρακοστής. Την τιμητική τους έχουν στο τραπέζι, ό

Post
Γαστρονομία Κυριακή 05.01.2025

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγανελαίου

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει «χαρά του βουνού» και συμβόλιζε από τα αρχαία χρόνια την ευτυχία και την ειρήνη. Η δραστικότητα της στον ανθ

Post
Γαστρονομία Σάββατο 04.01.2025

Ελαιόλαδο: Ειδικοί αποκαλύπτουν που πρέπει να το αποθηκεύουμε – Το μοιραίο λάθος που κάνουμε και χαλάει πιο γρήγορα

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά στην κουζίνα σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης, αλλά φαίνεται ότι το αποθηκεύουμε με λανθασμένο τρόπο εδώ και χρόνια. Πολλοί το φυλάσσουν κοντά στην εστί