Image
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 16:28 Γαστρονομία
 

Την Κυριακή 31 Μαρτίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 10ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Τυποποιημένου Ελαιόλαδου

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οργανώνουν τον 10ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 - 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ. στο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο.

Ο Διαγωνισμός έχει στόχο ν’ αναδείξει την ποιότητα αλλά και να ενδυναμώσει την εικόνα του κρητικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή επετειακή εκδήλωση απονομής έχει ενδιαφέρουσες ομιλίες από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο εστιατόριο.

Μετά το πέρας του Διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπτύξουν δωρεάν ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες ποιότητας σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Ο Αντιπεφεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε πως «παρά την δύσκολη χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου λάβαμε ένα ικανοποιητικό αριθμό δειγμάτων από πολλούς παραγωγούς τυποποιητές και από τις τρεις κατηγορίες συμβατικής, βιολογικής, ΠΟΠ & ΠΓΕ. Ευχαριστούμε πολύ τους παραγωγούς και τους τυποποιητές που μας στήριξαν, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, τους κριτές, τους φορείς ελαιολάδου της Κρήτης, τους ομιλητές και όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν σκληρά για τον Διαγωνισμό. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Εξαιρετικό Παρθένου Ελαιολάδου “Kriti”, τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, η ποιότητα και η διατροφική του αξία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


10:30 -11:00 Προσέλευση – Έναρξη

11:00 – 11:15 Χαιρετισμοί

11:15 -11:25 «Προτάσεις βελτίωσης της καλλιέργειας ελιάς».

Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Γεωπόνος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

11:25 -11:35 «Προκλήσεις στην αλυσίδα αξίας του ελαιόλαδου».

Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και δοκιμαστής ελαιολάδου

11:35 -11:45 «Το ελαιόλαδο στην εστίαση της Ιταλίας».

Fillipo Falugiani, Πρόεδρος AIRO (Διεθνής Σύνδεσμος Εστιατορίων Ελαιόλαδου), εστιάτορας και δοκιμαστής ελαιόλαδου

11:45 - 11:55 «Το ελαιόλαδο στην γαστρονομία . Υπεραξία και τουριστικό προϊόν στο πιάτο του επισκέπτη.»

Βασίλης Λεωνίδου, Executive Olive Oil Chef.

11:55 - 12:05 «10 χρόνια Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου – Ποιότητα και Αξιοπιστία».

Ελευθερία Γερμανάκη, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου και υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ

12:05 - 12:15 «Παράγοντες που επηρεάζουν την οργανοληπτική ποιότητα του ελαιολάδου»

Έφη Χριστοπούλου, Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

12:15 – 12:25 «Αποτελέσματα Παγκρήτιου Διαγωνισμού, Σχολιασμός & Ποιοτικό Προφίλ Δειγμάτων».

Έφη Χριστοπούλου, Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

12:25 -13:00 Τελετή απονομής Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων

13:00 -14:00 Κλείσιμο Εκδήλωσης – Μπουφές με συνταγές από το σήμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης «κρητικό δεκατιανό»

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 20.04.2024

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 05.04.2024

Έως τη Δευτέρα 8/4 η δήλωση συμμετοχής στο 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων-ΑΘΗΝΑ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, 19 και 20 Απριλίου. Η προθε

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 01.04.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου (vid)

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανολ