Image
Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2024 10:05 Γαστρονομία
 

Σπιτική μπουγάτσα με κρέμα

Υλικά

400- 450 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. ζάχαρη
1 κιλό γάλα
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Αλεσμένη κανέλα και ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Βήμα 1
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση για τη μπουγάτσα, προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι και χτυπήστε τα με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 2
Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και αφήστε το να πάρει βράση. Λίγο πριν το γάλα πάρει βράση, ρίξτε το 1/3 του μείγματος γάλακτος και εκχυλίσματος βανίλιας στο μείγμα αλευριού από το βήμα 1 και ανακατέψτε.
Βήμα 3
Χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και γάλακτος στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα. Χτυπάτε πολύ γρήγορα με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει λείο και κρεμώδες.
Βήμα 4
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιστασιακά ανακατέψτε, για να μην σχηματίσει η κρέμα μια πέτσα από πάνω, την ώρα που ετοιμάζετε την υπόλοιπη συνταγή της μπουγάτσας.
Βήμα 5
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 20×30 εκ.
Βήμα 6
Ξετυλίξτε 10-12 φύλλα κρούστας. Χρησιμοποιήστε 5-6 φύλλα για τον πάτο της μπουγάτσας και 4-5 φύλλα για την κορυφή.
Βήμα 7
Ξεκινήστε στρώνοντας ένα ένα τα φύλλα στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να πασπαλίζετε καλά το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε την κρέμα και απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Προσθέστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
Βήμα 8
Αλείψτε την κορυφή με άφθονο βούτυρο και χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Βήμα 9
Ψήστε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 10
Αφήστε τη μπουγάτσα να κρυώσει για λίγο πριν τη σερβίρετε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 20.04.2024

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 05.04.2024

Έως τη Δευτέρα 8/4 η δήλωση συμμετοχής στο 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων-ΑΘΗΝΑ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, 19 και 20 Απριλίου. Η προθε

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 01.04.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου (vid)

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανολ