Image
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 10:07 Γαστρονομία
 

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά

1 κολοκύθα, περίπου 1,5-2 κιλά (κρατήστε τους σπόρους -φρυγανίστε τους σε στεγνό τηγάνι για το σερβίρισμα)
2 κ. σ. αλεσμένο κόλιανδρο
2 κ. σ. αλεσμένο κύμινο
1/2-1 κ. γλ. νιφάδες ή σκόνη τσίλι, συν μια πρέζα
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Λίγο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
900 ml ζωμό λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος ή creme fraiche, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
1 κ. σ. ινδικό μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα κουτάλι. Κόψτε σε σφήνες ή κομμάτια με τη φλούδα και ρίξτε τη σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Βάλτε το γκαράμ μασάλα και από 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και κύμινο σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και αλατοπιπερώστε. Περιχύστε την κολοκύθα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί με το καρυκευμένο λάδι. Μεταφέρετε σε ένα ταψί, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε για 40- 45 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να είναι πολύ μαλακή όταν τρυπηθεί με ένα πιρούνι. Αφήστε την να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά.
Βήμα 3
Ζεστάνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τις νιφάδες τσίλι και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να αρωματιστούν. Ρίξτε το ζωμό και αφήστε το να σιγοβράσει ελαφρά.
Βήμα 4
Όταν η κολοκύθα κρυώσει αρκετά για να την αγγίξετε, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βγάλετε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα. Προσθέστε τη μαλακή κολοκύθα στην κατσαρόλα με το ζωμό, πετώντας τις φλούδες.
Βήμα 5
Αποσύρετε από τη φωτιά και χτυπήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρεμώδης και λεία. Αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση, προσθέτοντας επιπλέον τσίλι ή γκαράμ μασάλα αν θέλετε. Βάλτε ξανά σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Αφήστε να σιγοβράσει ελαφρά και σερβίρετε σε μπολ με λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος και μια πρέζα τσίλι για το σερβίρισμα.
Βήμα 6
Αν θέλετε, προσθέστε καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 20.04.2024

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 05.04.2024

Έως τη Δευτέρα 8/4 η δήλωση συμμετοχής στο 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων-ΑΘΗΝΑ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, 19 και 20 Απριλίου. Η προθε

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 01.04.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου (vid)

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανολ