Image
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 10:07 Γαστρονομία
 

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά

1 κολοκύθα, περίπου 1,5-2 κιλά (κρατήστε τους σπόρους -φρυγανίστε τους σε στεγνό τηγάνι για το σερβίρισμα)
2 κ. σ. αλεσμένο κόλιανδρο
2 κ. σ. αλεσμένο κύμινο
1/2-1 κ. γλ. νιφάδες ή σκόνη τσίλι, συν μια πρέζα
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Λίγο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
900 ml ζωμό λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος ή creme fraiche, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
1 κ. σ. ινδικό μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα κουτάλι. Κόψτε σε σφήνες ή κομμάτια με τη φλούδα και ρίξτε τη σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Βάλτε το γκαράμ μασάλα και από 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και κύμινο σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και αλατοπιπερώστε. Περιχύστε την κολοκύθα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί με το καρυκευμένο λάδι. Μεταφέρετε σε ένα ταψί, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε για 40- 45 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να είναι πολύ μαλακή όταν τρυπηθεί με ένα πιρούνι. Αφήστε την να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά.
Βήμα 3
Ζεστάνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τις νιφάδες τσίλι και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να αρωματιστούν. Ρίξτε το ζωμό και αφήστε το να σιγοβράσει ελαφρά.
Βήμα 4
Όταν η κολοκύθα κρυώσει αρκετά για να την αγγίξετε, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βγάλετε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα. Προσθέστε τη μαλακή κολοκύθα στην κατσαρόλα με το ζωμό, πετώντας τις φλούδες.
Βήμα 5
Αποσύρετε από τη φωτιά και χτυπήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρεμώδης και λεία. Αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση, προσθέτοντας επιπλέον τσίλι ή γκαράμ μασάλα αν θέλετε. Βάλτε ξανά σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Αφήστε να σιγοβράσει ελαφρά και σερβίρετε σε μπολ με λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος και μια πρέζα τσίλι για το σερβίρισμα.
Βήμα 6
Αν θέλετε, προσθέστε καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 14.06.2025

Κορυφαίες λύσεις επίπλωσης και εξοπλισμού για τον κλάδο Ho.Re.Ca στα εκθετήρια Pakketo της Μεταμόρφωσης

Η φιλοξενία και η εστίαση βρίσκονται και πάλι σε πρώτο πλάνο. Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ανοίξει στα δημοφιλή νησιά, οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν περίπου 41. 000. 000 επισκέπτες

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 14.05.2025

Βράβευση μαθητών στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό «Κρήτη, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, η τελετή βράβευσης των μαθητικών έργων που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη – Ευρωπα

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 21.03.2025

Η Κρητική κουζίνα στους χώρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στη Βιέννη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Από την Δευτέρα 24 Μαρτίου και για μία εβδομάδα θα γεμίσουν από τις μυρωδιές της Κρητικής Κουζίνας οι χώροι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στην Βιέννη (Vienna International Center -V.IC.)!

Post
Γαστρονομία Τρίτη 25.02.2025

13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία για το 13ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής – Super Market. Την προσεχή Παρασκευή 28/2/2025 λ

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 24.02.2025

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα - Οι λιχουδιές της Σαρακοστής

Η Καθαρά Δευτέρα είναι από τις πιο αγαπημένες ημέρες για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων και όχι μόνο, σημαίνει επίσης την αρχή της νηστείας της Σαρακοστής. Την τιμητική τους έχουν στο τραπέζι, ό

Post
Γαστρονομία Κυριακή 05.01.2025

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγανελαίου

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει «χαρά του βουνού» και συμβόλιζε από τα αρχαία χρόνια την ευτυχία και την ειρήνη. Η δραστικότητα της στον ανθ