Image
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 10:07 Γαστρονομία
 

Σούπα βελουτέ με πράσο και πατάτες

Υλικά

450 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στο ίδιο μέγεθος με τις πατάτες
450 γρ. λευκά μέρη πράσου, κομμένα σε φέτες (κρατήστε τις πράσινες κορυφές για άλλη σούπα ή ζωμό)
50 γρ. βούτυρο
142ml κρέμα γάλακτος
125ml γάλα με πλήρη λιπαρά
850ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Για το γαρνίρισμα: Το λευκό μέρος 1 πράσου, ένα μικρό κομμάτι βούτυρο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Λιώστε 50 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Όταν αφρίσει, προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το πράσο και ανακατέψτε τα στο βούτυρο μέχρι να καλυφθούν καλά.
Βήμα 2
Αλατοπιπερώστε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε ξανά και σκεπάστε το τηγάνι με το καπάκι του.
Βήμα 3
Μαγειρέψτε σε ήπια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να μην έχουν πάρει χρώμα.
Βήμα 4
Ξεσκεπάστε το τηγάνι και προσθέστε 850 ml από τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Αφήστε να πάρει βράση και σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να μαγειρευτούν -περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 5
Πολτοποιήστε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία, σε δόσεις αν χρειαστεί, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα. Επιστρέψτε τη σούπα σε μια καθαρή κατσαρόλα και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Βήμα 6
Για να ολοκληρώσετε τη σούπα, ψιλοκόψτε το λευκό μέρος 1 πράσου και μαγειρέψτε το απαλά σε ένα μικρό κομμάτι καυτό βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
Βήμα 7
Ξαναζεστάνετε τη σούπα σε ήπια βράση (προσθέστε λίγο επιπλέον ζωμό σε αυτό το σημείο αν η σούπα είναι πολύ πηχτή για τις προτιμήσεις σας), και στη συνέχεια αδειάστε τη σε ζεστά μπολ.
Βήμα 8
Περιχύστε κάθε μερίδα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, προσθέστε από πάνω λίγα από τα πράσα και λίγο σχοινόπρασο και μαύρο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 20.04.2024

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 05.04.2024

Έως τη Δευτέρα 8/4 η δήλωση συμμετοχής στο 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων-ΑΘΗΝΑ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, 19 και 20 Απριλίου. Η προθε

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 01.04.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου (vid)

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανολ