Image
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 10:36 Γαστρονομία
 

Τυριά: Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα στο ψυγείο;

Ενώ πολλά από τα προϊόντα ψυγείου που προμηθεύεσαι από την αγορά μπορούν θα λέγαμε να "περιμένουν" την κατανάλωση τους, αυτό δεν ισχύει πολλές φορές στην περίπτωση των φρέσκων τυριών. Η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία τους προφανώς και αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την ασφαλή κατανάλωση τους, ωστόσο, επειδή τα περισσότερα τυριά (μαλακά και σκληρά) είναι αρκετά ευαίσθητα στην κακή συντήρηση ή/και την διαφορά της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, λόγω αφαίρεσης του μεγαλύτερου μέρους της υγρασίας, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να αλλοιώνονται πριν καν το καταλάβεις. Για αυτό και είναι προτιμότερο να αγοράσεις μικρότερες ποσότητες τυριών σε τακτικά διαστήματα.

Κάθε τυρί, ανάλογα το είδος του, φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά, όμως η ποιότητα ενός φρέσκου τυριού παραμένει σταθερή αξία ως προς την γεύση, το άρωμα και την υφή. Για να παραμείνει το ίδιο γευστικό και απολαυστικό το τυρί σου, ρίξε μια ματιά πόσο καιρό διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο, ώστε να μην χάσει στο ελάχιστο την ποιότητά του.

Φρέσκια mozzarella
Διατηρείται: 7 έως 10 μέρες μετά το άνοιγμα

Σημάδια αλλοίωσης: Μούχλα, ξηρότητα, έντονη μυρωδιά

Cheddar
Διατηρείται: 6 με 8 εβδομάδες μετά το άνοιγμα

Σημάδια αλλοίωσης: Έντονη ξηρότητα

Παρμεζάνα
Διατηρείται: 2 έως 3 μήνες μετά το άνοιγμα

Σημάδια αλλοίωσης: Έντονη ξηρότητα

Gouda
Διατηρείται: 4 έως 6 εβδομάδες μετά το άνοιγμα

Σημάδια αλλοίωσης: Κόκκινη ή μαύρη μούχλα, ξηρότητα

Φέτα μέσα σε άλμη
Διατηρείται: 3 έως 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα

Σημάδια αλλοίωσης: Μούχλα, έντονη μυρωδιά

Blue cheese
Διατηρείται: 2 έως 3 εβδομάδες μετά το άνοιγμα

Σημάδια αλλοίωσης: Κόκκινη ή μαύρη μούχλα, αλλαγές στην υφή, έντονη μυρωδιά

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Σάββατο 20.04.2024

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Αυγενάκης: Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή, τα κρητικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!

Με στόχο τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο και να νιώσουν, όσοι τα γεύονται, το άρωμα, τον γαστρονομικό πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού, άνοιξε τις πύλες του το 3ο Forum Κρητικών Προϊ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 19.04.2024

Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο συνάντησης των παραγωγών της Κρήτης με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής, ευρωπα

Post
Γαστρονομία Τετάρτη 10.04.2024

Εκπαιδευτική δράση για την ποιότητα του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Την ανάδειξη και βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου έχει στόχο η εκπαιδευτική δράση για ελαιοπαραγωγούς, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Ελληνικ

Post
Γαστρονομία Παρασκευή 05.04.2024

Έως τη Δευτέρα 8/4 η δήλωση συμμετοχής στο 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης των Κρητικών Προϊόντων-ΑΘΗΝΑ

Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το 3ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα, το οποίο θα διεξαχθεί στον χώρο της HELEXPO στο Μαρούσι, 19 και 20 Απριλίου. Η προθε

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 01.04.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου (vid)

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανολ