Image
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 11:58 Υγεία
 

Βιταμίνη D3: Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιες οι πηγές της

Η βιταμίνη D3 έχει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της υγείας των οστών, της υποστήριξης του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων.

Παράγεται από τον οργανισμό μας, στο δέρμα, κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Μπορεί όμως να ληφθεί και από διατροφικές πηγές, όπως τα ψάρια και τα συμπληρώματα βιταμινών.

 Μετά τη λήψη της ή τη σύνθεσή της στο δέρμα, μετατρέπεται στο συκώτι σε καλσιδιόλη, η οποία τελικά εξελίσσεται στη δραστική μορφή της βιταμίνης D, την καλσιτριόλη.

Ποια είναι τα οφέλη της D3
Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Προάγει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Μειώνει τις φλεγμονές

Ο ρόλος της D3 είναι εξαιρετικά σημαντικός στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα, προάγοντας την απορρόφηση από το έντερο κρίσιμων για τον οργανισμό μετάλλων. Εκτός από την ανάπτυξη και την αναδόμηση των οστών, η D3 μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη διαταραχών που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση και η απώλεια οστικής μάζας.

Ειδικοί που μίλησαν στο Today υπογραμμίζουν πως η D3 ενισχύει την ακεραιότητα των οστών μας και επομένως διατηρεί το σκελετικό σύστημα υγιές και δυνατό. Υποστηρίζει επίσης την υγιή λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα, η D3 βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς, ενώ έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Έχει επίσης ορισμένες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητεςμ και συμβάλλει στην καλή γενική κυτταρική λειτουργία, αλλά και σε πολλές επιμέρους μικρότερες κυτταρικές διεργασίες.

Πόση βιταμίνη D3 χρειάζεστε
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση διαφέρει ανάλογα με την ηλικία:

Βρέφη 0–12 μηνών: 10 mcg (400 IU)
Παιδιά 1–18 ετών: 15 mcg (600 IU)
Ενήλικες 18–70 ετών: 15 mcg (600 IU)
Ενήλικες άνω των 70 ετών: 20 mcg (800 IU)

Ποιες είναι οι πηγές της βιταμίνης D3
Η βιταμίνη D3 μπορεί να ληφθεί με τρεις κύριους τρόπους: από τη διατροφή σας, το φως του ήλιου ή τα συμπληρώματα.

Λίγα τρόφιμα είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D3, αλλά ορισμένα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D3. Οι διατροφικές πηγές είναι:

Λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες , πέστροφα)
Κρόκοι αυγών
Συκώτι
Εμπλουτισμένο γάλα ή γιαούρτι
Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού
Εμπλουτισμένα δημητριακά

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να παράγει βιταμίνη D3 είναι η έκθεση στο φως του ήλιου. Στην Ελλάδα ευτυχώς οι ηλιόλουστες ημέρες δεν λείπουν, οπότε μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε.

Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) από το ηλιακό φως χτυπούν το δέρμα, ενεργοποιείται η σύνθεση της προβιταμίνης D3, η οποία μετατρέπεται στη συνέχεια σε βιταμίνη D3. «Συνήθως μετά από περίπου 5 έως 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, το δέρμα σας είναι σε θέση να συνθέσει βιταμίνη D από το φως του ήλιου», τονίζουν οι ειδικοί.

Η τοποθεσία, η εποχή, η ώρα της ημέρας, η καθαρότητα του ουρανού, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το αντηλιακό, τα ρούχα, η ηλικία αλλά και το χρώμα του δέρματος, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση της βιταμίνης στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο.

Τέλος, τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D3 εάν κάποιος δε μπορεί να λάβει αρκετές ποσότητες από τη διατροφή του και τον ήλιο ή εάν γενικά παρουσιάζει ανεπάρκεια, εξαιτίας λόγων υγείας ή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Πέμπτη 02.05.2024

Ημερίδα για την υγειονομική περίθαλψη στην κατοχή με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, διοργανώνει με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου ημερίδα με θέμα: «Υγειονομική Περίθαλψη στα χρόνια της κατοχής 1941-1945 στο νομό Ηρα

Post
Υγεία Τετάρτη 01.05.2024

Το ΕΣΥ αποκτά νέο πρόσωπο – Τι αλλάζει για εργαζόμενους και ασθενείς

Σε αλλαγή του προσώπου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) προχωρά το Υπουργείο Υγείας, μετατρέποντάς το σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Τις νέες ρυθμίσεις προανήγγειλε ο Υφυπουργός Υγείας,

Post
Υγεία Τετάρτη 01.05.2024

Διαταραχή του αποθησαυρισμού: Όταν δεν μπορείς να πετάξεις τίποτα:

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετάξουν αντικείμενα και διαρκώς τα συλλέγουν, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν τη διαταραχή του αποθησαυρισμού. Όταν ο ρυθμός της συσσώρευσης αρχίζει να υπερβαίνει κατά

Post
Υγεία Τετάρτη 01.05.2024

ΕΟΦ: Προσοχή σε παράνομο σκεύασμα για τους πόνους στις αρθρώσεις που διακινείται στο διαδίκτυο

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, διαφημίζεται ότι ανακουφίζει και αντιμετωπίζει τους πόνους των αρθρώσεων, ωστόσο δεν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή στ

Post
Υγεία Τρίτη 30.04.2024

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο του κορονοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και

Post
Υγεία Τρίτη 30.04.2024

Ποιο υποκατάστατο ζάχαρης προτιμά ο εγκέφαλος

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκών ουσιών, οι νευρικές διεργασίες που διέπουν αυτή την ικανότητα διάκρισης των γλυκαντικών ουσιών ωστόσο, παρ