Image
Κυριακή 14 Απριλίου 2024 11:02 Οικονομία
 

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε θα αρχίσει η υποβολή τους

Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες -και οπωσδήποτε εντός της εβδομάδας- αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2023.

Εκείνοι που αναμένεται να σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου. Και αυτό γιατί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν υιοθετηθεί διαδικασίες εξπρές.

Όσοι έχουν να λάβουν χρήματα από την Εφορία βλέπουν εντός λίγων ημερών τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος ένας ευρύς αριθμός μισθωτών και συνταξιούχων δεν θα χρειαστεί καν να συμπληρώσει φορολογική δήλωση. Θα το κάνει για αυτούς η Εφορία. Εφόσον, προκύπτει φόρος αυτός θα εξοφληθεί, όπως κάθε χρόνο, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία για όσους δουν προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1 

Το τρέχον έτος, όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2023 εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, θα δουν προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της ΑΑΔΕ.

Με την είσοδό τους στη μερίδα τους στο Taxis, θα διαπιστώνουν ότι οι κωδικοί των εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις) , περιουσίας (κατοικίες, Ι.Χ., κλπ) τυχόν δάνεια , δαπάνες μέσω αποδείξεων, τόκοι καταθέσεων και φυσικά τα προσωπικά τους στοιχεία θα είναι ήδη συμπληρωμένα στο Έντυπο Ε1 και θα χρειάζεται απλά να τα ελέγξουν και εφόσον συμφωνούν με ένα … κλικ να την υποβάλουν. Άμεσα η δήλωση θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται τυχόν φόρος.

Στην περίπτωση, που κάποιος πολίτης δεν θελήσει να επιλέξει την υποβολή της δήλωσης ως έχει ή το αμελήσει ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν γίνει κάποια κίνηση από τον φορολογούμενο και δεν διαφοροποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ, τότε με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα θα θεωρεί τη δήλωση υποβληθείσα ως έχει.

Με άλλα λόγια, αυτό το 1 εκατομμύριο μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να προσέξει μόνο αν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα οποία διαφωνεί και που βεβαίως μπορεί να μεταβάλλει.

Αν συμφωνεί με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τότε η δήλωση υποβάλλεται «αυτόματα» την τελευταία ημέρα της διαδικασίας, εκτός βεβαίως αν ο φορολογούμενος επιλέξει με το πάτημα ενός κουμπιού να την καταθέσει νωρίτερα ακόμη και από την μέρα που θα δει προσυμπληρωμένα τα δεδομένα στην δήλωσή του.

Όσον αφορά στο χρονολόγιο των πληρωμών για εκείνους που θα λάβουν το «ραβασάκι» της εφορίας και τους προκύπτει φόρος, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Η εξόφληση του ποσού, το οποίο τους αναλογεί θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου έως και την 28 Φεβρουαρίου 2025. Η εφάπαξ εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουλίου θα συνεπάγεται και έκπτωση 3%.

Φορο-ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, πάντως, υπάρχει και η… ανατροπή που έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.

Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:

  • Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
  • Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:
  • παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,
  • ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,
  • είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
  • είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
  • είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

πηγή: enikos.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Οικονομία Δευτέρα 20.05.2024

Επιδότηση για αγορά ΙΧ έως και 11.000 ευρώ

Από μέρα σε μέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση τα νέα δεδομένα για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, το οποίο θα πάρει τη σκυτάλη από το δεύτερο πρόγραμμα, και μάλιστα αναδρομικά, από 1η Μαίου,

Post
Οικονομία Κυριακή 19.05.2024

Τζόκερ: Κλήρωση του τζόκερ Κυριακή 19 Μαϊου. Τζόκερ το 18

Απόψε Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στην κλήρωση 2755 του Τζόκερ του ΟΠΑΠ, θα μοιραστούν στους τυχερούς της πρώτης κατηγορίας τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί λοιπόν, στη σημερινή κλήρωση Τζόκ

Post
Οικονομία Κυριακή 19.05.2024

Ακίνητα: Οι 12 δήμοι που διεκδικούν μείωση των αντικειμενικές τιμές – Τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ

«Ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του Υπουργείου Οικονομικών.

Post
Οικονομία Σάββατο 18.05.2024

Youth Pass: Πότε ξεκινά η καταβολή των 150 ευρώ και σε ποιες υπηρεσίες μπορούν να εξαργυρωθούν

Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την αίτηση για το Youth Pass, πλέον μένει να καταβληθεί το voucher των 150 ευρώ στους νέους δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας,

Post
Οικονομία Σάββατο 18.05.2024

Μητροπολίτης Ανδρέας: Πιστώθηκαν χρήματα για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αρκαλοχωρίου (vid)

Ο Μητροπολίτης, κ.κ. Ανδρέας ευχαρίστησε τους κ.κ. Αυγενάκη και Τριαντόπουλο για το ενδιαφέρον και τις μέχρι τώρα ενέργειές τους και ανακοίνωσε ότι από τα 720.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αποκα

Post
Οικονομία Σάββατο 18.05.2024

Φορολογικές δηλώσεις: Έως 26 Ιουλίου η υποβολή τους – Προσοχή για λάθη στις προσυμπληρωμένες

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Με χαμηλές ταχύτητες έ