Image
Σάββατο 13 Απριλίου 2024 22:22 Υγεία
 

Γιατί πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας αν θέλετε γερή καρδιά

Οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για αρρυθμίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιή καρδιακό παλμό, εάν έπαιρναν μέτρα για τη διαχείριση της ουλίτιδας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κατάλυση με καθετήρα, μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται θερμότητα για να καταστραφεί μια μικρή περιοχή του καρδιακού ιστού που προκαλεί τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Οι ασθενείς με σοβαρή φλεγμονή των ούλων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία της νόσου των ούλων τους μετά την κατάλυση με καθετήρα, είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανιστεί η κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν πρόσθετη οδοντιατρική φροντίδα.

«Η σωστή αντιμετώπιση της νόσου των ούλων φαίνεται να βελτιώνει την πρόγνωση της κολπική μαρμαρυγής και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Shunsuke Miyauchi, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία.

Η κολπική μαρμαρυγή πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός προκαλεί τη συγκέντρωση αίματος και τη δημιουργία θρόμβων στο εσωτερικό της καρδιάς, ανέφεραν οι ερευνητές. Πάνω από 12 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν 97 ασθενείς που υποβλήθηκαν τόσο σε κατάλυση με καθετήρα όσο και θεραπεία των ούλων με 191 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κατάλυση αλλά δεν έλαβαν καμία φροντίδα για την ασθένεια των ούλων.

Το 24% των συμμετεχόντων εμφάνισαν υποτροπή της μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε από 8 μήνες έως 2 χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όμως οι ασθενείς στους οποίους έγινε θεραπεία των ούλων τους είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασθενείς των οποίων η κολπική μαρμαρυγή επανεμφανίστηκε είχαν πιο σοβαρή νόσο των ούλων από εκείνους των οποίων ο καρδιακός ρυθμός παρέμεινε φυσιολογικός μετά την κατάλυση.

Οι ερευνητές «εξεπλάγησαν από το πόσο χρήσιμη» θα μπορούσε να είναι η ανάλυση της νόσου των ούλων ενός καρδιοπαθούς στη θεραπεία των καρδιακών προβλημάτων του, δήλωσε ο Miyauchi.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) δεν αναγνωρίζει τη στοματική υγεία ως παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά αναγνωρίζει ότι η στοματική υγεία μπορεί να αποτελέσει δείκτη συνολικής ευημερίας.

Τα βακτήρια από τα φλεγμονώδη ούλα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο και η χρόνια φλεγμονή των ούλων μπορεί να σχετίζεται με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως φραγμένες αρτηρίες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Πηγή: onmed.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Δευτέρα 20.05.2024

Γιατί το γέλιο είναι υγεία: Τα 4 μεγάλα οφέλη του

Εξελικτικά, δεν είμαστε φτιαγμένοι να είμαστε διαρκώς έτσι. Η κατάσταση μάχης ή φυγής είναι η φυσική μας απόκριση στο στρες, που μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από έναν άμεσο κίνδυνο. Κάποτε αυτό ήταν να

Post
Υγεία Δευτέρα 20.05.2024

Ανάκληση για γνωστό φάρμακο από τα ράφια των φαρμακείων

Ο ΕΟΦ ανακαλεί το αντικαταθλιπτικό φάρμακο ZANIPRAM OR.SO.D 40MG/ML BTx1FLx15ML (κωδ. 2620501) . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ανακαλούντα οι παρτίδες 23154 και 23155 καθώς το α

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Προσδόκιμο ζωής: Πόσο θα αυξηθεί μέχρι το 2050

Η εξέλιξη στις επιστήμες και την τεχνολογία έχει φέρει αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως λέει η μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ε

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Iός επιβιώνει στο κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο - Προσέξτε πώς το καταναλώνετε

Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο, λέει το USDA. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζων

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε πάρα πολύ νερό

Ειδικοί υγείας εξηγούν πότε η ενυδάτωση μπορεί να γίνει υπερβολική. Όλοι γνωρίζουμε τον ζωτικό ρόλο του νερού στην σωματική ευεξία. Το νερό χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Post
Υγεία Κυριακή 19.05.2024

Αφρικανική σκόνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία – Οι προειδοποιήσεις των γιατρών

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα από το πρωί της Κυριακής (19.5.24) λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει «πνίξει», για μια ακόμα μέρα, σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας και όπως προειδοποιο