Image
Σάββατο 13 Απριλίου 2024 17:47 Οικονομία
 

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι νέοι πόλεμοι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους

Την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη συνεργασία των Δυτικών δυνάμεων στον τομέα της Άμυνας υπογράμμισαν οι ομιλητές της θεματικής συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και του kathimerini.gr, κ. Σταύρος Ιωαννίδης, κατά την τελευταία ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι νέοι πόλεμοι, π.χ. Ουκρανία , θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο εξοπλισμού, την εκπαίδευση των εφέδρων, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουμε συστήματα άμυνας.

Έδωσε το παράδειγμα του ρόλου που παίζουν οι νέες τεχνολογίες (ντρόουν, κινητά, δορυφόροι) στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχοντας δώσει πλεονέκτημα στο Κίεβο στα πεδία των μαχών. Και πρόσθεσε ότι ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ευάλωτος λόγω των παλαιών συστημάτων που χρησιμοποιούν τα πλοία, γι' αυτό και έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από ουκρανικά χτυπήματα.

Ο κ. Alexandre Escorcia, διευθυντής ευρω-ατλαντικής ασφάλειας του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας, υπογράμμισε ότι στη Δύση δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να αγνοούμε τις προκλήσεις που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντέξει τον πόλεμο να συνεχίσουμε να παράγουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα εξοπλισμό.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Γαλλία αναζητά συνεργασίες με φιλικές δυνάμεις, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, οι ΗΠΑ κ.α. και κατέληξε τονίζοντας ότι «η στρατηγική αυτονομία της διατλαντικής συμμαχίας πλέον είναι απολύτως απαραίτητη».

Ο κ. Randy Howard, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, αποκάλυψε ότι η κολοσσιαία αμυντική βιομηχανία ήδη σχεδιάζει τα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, προσθέτοντας ότι ο κόσμος μας είναι όλο και πιο επικίνδυνος.

Αναφέρθηκε επίσης στον ενδεχόμενο κίνδυνο της Κίνας, λέγοντας ότι πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο ναυτικό, τώρα το έχει η Κίνα και επεκτείνεται διαρκώς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «για να κυριαρχήσουμε οι Δυτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον, είπε ότι το σημαντικότερο είναι να «δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αποτρεπτικής δύναμης ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να πάμε σε πόλεμο» τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί που «καμία δύναμη να μη θέλει να πολεμήσει μαζί μας».

Ο κ. Νικόλαος Παπάτσας, Senior Partner EFA GROUP και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα τεράστιο σοκ για τις ηγεσίες της Ευρώπης, εφόσον για περίπου 2 δεκαετίες οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά μεγάλης κλίμακας πόλεμος με συμβατικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα της άμυνας συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης μέσω της αγοράς νέων συστημάτων. Η Ρωσική εισβολή άλλαξε αυτή την αντίληψη και ανάγκασε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν το 2022 ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την κάλυψη των κενών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Παπάτσας διευκρίνισε ότι η ΕΕ, εφαρμόζοντας μια συλλογική πολιτική, ξεκίνησε μια μακροχρόνια διαδικασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να αυξηθούν οι ικανότητες και η παραγωγικότητά της με στόχο την επίτευξη βιομηχανικής και αμυντικής αυτάρκειας. «Αν και η Ευρώπη πάντοτε επιθυμούσε να αποκτήσει τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε τη σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ασφάλειά της έναντι εχθρών με μεγάλες συμβατικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, για την αναδιάταξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) μπορεί να συμβάλλει σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα Πυρομαχικά, τα Ηλεκτρο-οπτικά συστήματα (Νυχτερινής όρασης, Θερμικά), οι Επικοινωνίες, και τα Συστήματα C4ISR. Στους τομείς αυτούς, η ΕΑΒΙ έχει αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να επιτύχει σημαντικές εξαγωγές στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές».


Δεiτε επiσης...

Post
Οικονομία Δευτέρα 20.05.2024

Επιδότηση για αγορά ΙΧ έως και 11.000 ευρώ

Από μέρα σε μέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση τα νέα δεδομένα για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3, το οποίο θα πάρει τη σκυτάλη από το δεύτερο πρόγραμμα, και μάλιστα αναδρομικά, από 1η Μαίου,

Post
Οικονομία Κυριακή 19.05.2024

Τζόκερ: Κλήρωση του τζόκερ Κυριακή 19 Μαϊου. Τζόκερ το 18

Απόψε Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στην κλήρωση 2755 του Τζόκερ του ΟΠΑΠ, θα μοιραστούν στους τυχερούς της πρώτης κατηγορίας τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ. Οι τυχεροί αριθμοί λοιπόν, στη σημερινή κλήρωση Τζόκ

Post
Οικονομία Κυριακή 19.05.2024

Ακίνητα: Οι 12 δήμοι που διεκδικούν μείωση των αντικειμενικές τιμές – Τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ

«Ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του Υπουργείου Οικονομικών.

Post
Οικονομία Σάββατο 18.05.2024

Youth Pass: Πότε ξεκινά η καταβολή των 150 ευρώ και σε ποιες υπηρεσίες μπορούν να εξαργυρωθούν

Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την αίτηση για το Youth Pass, πλέον μένει να καταβληθεί το voucher των 150 ευρώ στους νέους δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας,

Post
Οικονομία Σάββατο 18.05.2024

Μητροπολίτης Ανδρέας: Πιστώθηκαν χρήματα για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αρκαλοχωρίου (vid)

Ο Μητροπολίτης, κ.κ. Ανδρέας ευχαρίστησε τους κ.κ. Αυγενάκη και Τριαντόπουλο για το ενδιαφέρον και τις μέχρι τώρα ενέργειές τους και ανακοίνωσε ότι από τα 720.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αποκα

Post
Οικονομία Σάββατο 18.05.2024

Φορολογικές δηλώσεις: Έως 26 Ιουλίου η υποβολή τους – Προσοχή για λάθη στις προσυμπληρωμένες

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Με χαμηλές ταχύτητες έ