Image
Σάββατο 13 Απριλίου 2024 16:25 Πολιτική
 

Αυγενάκης: Βελτίωση ποιότητας, καινοτομία, προσέλκυση νέων, οι τρις άξονες στους οποίους στηρίζεται η κυβέρνηση για την προώθηση αμπελοοινικών προϊόντων

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών προϊόντων αλλάζει συνεχώς, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς. Πανδημία, ενεργειακή και κλιματική κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία απαιτούν την άμεση κινητοποίηση μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, στην διάρκεια ομιλίας του στην υπουργική συνδιάσκεψη για το κρασί που διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας και ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η Ελληνική κυβέρνηση στηριζόμενη σε τρεις βασικούς άξονες και με έξυπνες τομές επιδιώκει την ισχυροποίηση του κλάδου, ώστε οι οινοποιητικές επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα σε ένα, λιγότερο επισφαλές περιβάλλον.
«Πρώτον», είπε, «εστιάζουμε στην βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και στην εξωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμη η δημιουργία συγκεκριμένου αφηγήματος branding που να αναδεικνύει την τοπική ιστορία του οίνου καθώς και τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής που εφαρμόστηκαν.
Δεύτερον», πρόσθεσε, «στηρίζουμε νέες καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως ο οινοτουρισμός, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με εκπροσώπους του κλάδου θεσμοθετήσαμε το Συμβούλιο Οινοτουρισμού, με στόχο τη δημιουργία συντεταγμένης εθνικής στρατηγικής οινοτουρισμού.
Τρίτον», συμπλήρωσε, «δημιουργούμε ένα συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα. Υλοποιούμε προγράμματα για την ένταξη νέων επαγγελματιών στην πρωτογενή παραγωγή και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων.
Τέλος», συνέχισε, «στηρίζουμε την γνώση και την καινοτομία με σχέδια για νέες πρότυπες σχολές γεωργίας που θα καταρτίζουν και να παράγουν έρευνα, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τον όγκο παραγωγής κρασιών άλλων μεγαλύτερων χωρών, ωστόσο έχει μεγάλη παράδοση στην δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων με ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και μια ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενη παραγωγή βιολογικών κρασιών.
Αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στην Ελληνική παραγωγή ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο αξιοποιούμε με στοχευμένες επενδύσεις», κατέληξε.
Μέσω της ΚΑΠ», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, «επενδύουμε στην βελτίωση της ποιότητας παραγωγής και την προώθηση των οινικών προϊόντων στο εξωτερικό και την προώθηση προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Την τελευταία πενταετία, παρά της σημαντικές δυσκολίες, η αξία των εξαγωγών του κλάδου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2023 η συνολική αξία των ήταν αυξημένη κατά 25%, και 66% σε χώρες εκτός Ε.Ε. σε σχέση με το 2019.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του OIV (International Organisation of Vine and Wine- Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου), ενός οργανισμού ταυτισμένου με την πορεία του κρασιού, ιδρυτικό μέλος του οποίου υπήρξε και η Ελλάδα.
Ο OIV ιδρύθηκε για να δοθούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα. Εκατό χρόνια μετά, τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του κρασιού μπορεί να μην είναι τα ίδια, αλλά η ύπαρξή τους παραμένει.
Βασικό πρόβλημα για την αμπελοκαλλιέργεια είναι ο περονόσπορος στο αμπέλι (Peronospora /downymildew). Στην Ελλάδα, η ζημιά από τον μύκητα στα οινοποιήσιμα σταφύλια ξεκινάει από 50% και φτάνει έως και 100% για τις βιολογικές καλλιέργειες.
Για αυτό τον λόγο μεριμνούμε για την προστασία των παραγωγών.
Στην Ελλάδα» κατέληξε, « επικαιροποιούμε τον κανονισμό γεωργικών ασφαλίσεων μετά από δεκαετίες, συμπεριλαμβάνοντας κινδύνους όπως αυτούς που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή. Πιστεύω ακράδαντα ωστόσο, ότι μια γενικότερη λύση πρέπει να αναζητηθεί συλλογικά, και αυτό είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε ως χώρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης».
Ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Τυνησία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία.
Στην συνδιάσκεψη συμμετέχουν με εκπροσώπους τους, 29 χώρες και συγκεκριμένα οι εξής: Ιταλία, Αλβανία, Αλγερία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Χιλή, Κύπρος, Τσεχία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Β. Μακεδονία, Περού, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ν. Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουζμπεκιστάν και Ελλάδα.

Δεiτε επiσης...

Post
Πολιτική Κυριακή 19.05.2024

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ: ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΝΗΣ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη δοξολογία για τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό

Post
Πολιτική Κυριακή 19.05.2024

Οι πρώτοι 6 στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Νεότερα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές. Μακράν στην πρώτη θέση ο Γιώργος Αυτιάς. Δύο «δίδυμα», στη συνέχειαμ θεωρούνται «άχαστα». Το «βορειοηπειρωτικό&ra

Post
Πολιτική Κυριακή 19.05.2024

Ανάρτηση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη για την Τελετή Υπόσχεσης και Απονομής Πτυχίων και Προαγωγών στις Εθελόντριες και στους Εθελοντές Νοσηλευτικής Σαμαρείτες -Διασώστες και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρέθηκα στην Τελετή Υπόσχεσης και Απονομής Πτυχίων και Προαγωγών στις Εθελόντριες και στους Εθελοντές Νοσηλευτικής Σαμαρείτες –Διασώστες και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικ

Post
Πολιτική Κυριακή 19.05.2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψηφιακή εποχή σε σχολείο, εργασία, υγεία – Θετικά νέα για την ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, «ανασκόπηση της εβδομάδας», αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα μεταξύ άλλων για το ψηφιακό σχ

Post
Πολιτική Σάββατο 18.05.2024

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης για την επίσκεψη του Υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Αρκαλοχώρι (vid)

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες προκηρύσσονται 11 θεσεις για τον ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου αναφέρει σε δήλωση του στο poo.gr (Press Office Online) οΒουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης

Post
Πολιτική Σάββατο 18.05.2024

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Βριλήσσια

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ. Δεν μας σταματάει ούτε η αφρικανική σκόνη. Είνα