Image
Δευτέρα 08 Απριλίου 2024 22:40 Διεθνή
 

Η Ουκρανία χάνει και τον πόλεμο στην οικονομία: Πάει για επίσημη πτώχευση - Καπνός 20 δισ. ομόλογα

Η κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουκρανική ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα ακόμη πρόβλημα, αυτή τη φορά στον τομέα της οικονομίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, «εγκλωβισμένοι» κάτοχοι ομολόγων της Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει ήδη συνομιλίες για να σχηματίσουν μια επιτροπή ενόψει μιας διαφαινόμενης χρεοκοπίας. Η S&P δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η χώρα να ολοκληρώσει μια αναδιάρθρωση χρέους με ιδιώτες πιστωτές μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Άνθρωποι που έχουν άμεση γνώση του θέματος και οι οποίοι μίλησαν στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο, υπογράμμισαν πως οι μεγάλοι ομολογιούχοι επιδιώκουν να επιταχύνουν τις συνομιλίες μετά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Απριλίου.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις αναμένεται να εξελιχθούν άμεσα στην πρώτη προσπάθεια επισημοποίησης των συνομιλιών για το χρέος μεταξύ των ιδιωτών και της ουκρανικής κυβέρνησης. Η πρόθεση των πιστωτών αντανακλά σε κάποιο βαθμό και την «κόπωση», η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της στη Δύση, ενώ οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πολέμου είναι δυσοίωνες.

Τελειώνει ο χρόνος - Αναζητούνται 20 δισεκατομμύρια

Η άμμος στην κλεψύδρα για το Κίεβο και τους ομολογιούχους τελειώνει καθώς το πάγωμα των αποπληρωμών των ομολόγων, που είχε αποφασιστεί σε συμφωνία με τους κατόχους χρέους το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λήγει τον Σεπτέμβριο.

Οι πληρωμές για τα εκκρεμή διεθνή ομόλογα υπολογίζονται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο τα ταμεία του Κιέβου έχουν αδειάσει και η οικονομική βοήθεια από τη Δύση έχει περιοριστεί.

Το τελευταίο οικονομικό πακέτο από τις ΗΠΑ, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει βαλτώσει στο Κογκρέσο και παρά τις εκκλήσεις της ουκρανικής ηγεσίας για παροχή κεφαλαίων η ανταπόκριση δεν είναι η προσδοκώμενη. Το Κίεβο υπολόγιζε να αξιοποιήσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική βοήθεια για άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Δεδομένη η αναδιάρθρωση, αβέβαιο το σχήμα

Προφανώς για μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο η αθέτηση χρέους δεν είναι το πρώτο πράγμα που την απασχολεί, με δεδομένο πως δεν αντλεί κεφάλαια από τις αγορές. Ωστόσο η ουκρανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, επιθυμεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους διεθνείς επενδυτές, εν μέρει επειδή ελπίζει να βασιστεί σε αυτούς για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο επικεφαλής χρέους της Ουκρανίας Γιούρι Μπούτσα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα για να διαμορφωθεί η βάση της συζήτησης με τους κατόχους ευρωομολόγων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και λήγει η προθεσμία. Πηγές είπαν στο Reuters πως το γραφείο διαχείρισης χρέους της Ουκρανίας έχει επικοινωνήσει ήδη με ορισμένους επενδυτές σε μια προσπάθεια να τους οργανώσει ως ομάδα πιστωτών.

Το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, καθώς πρόκειται για μια εμπόλεμη χώρα, της οποίας οι προοπτικές, η δημοσιονομική θέση και η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων ελπίζουν να βγουν από μια αναδιάρθρωση του χρέους με νέα ομόλογα που θα αποδίδουν πληρωμές τόκων από την αρχή της αγοράς, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να μην ικανοποιεί την ουκρανική κυβέρνηση, που παλεύει να κρατήσει τη χώρα όρθια.

Μια άλλη λύση θα ήταν η Ουκρανία να αντλήσει μια νέα χρηματοδότηση, προσφέροντας ομόλογα με εγγυητές του δυτικούς συμμάχους της. Πρόκειται για μια κίνηση παρόμοια με αυτήν που είχε γίνει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ένα ακόμη σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους είναι η δήμευση και η αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα έως και 350 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Κίεβο υποστηρίζει σθεναρά αυτό το σενάριο, έχοντας και την υποστήριξη ορισμένων δυτικών αξιωματούχων. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες και επιφυλάξεις για μια τέτοια κίνηση, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί με ανάλογα αντίποινα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες παρασκηνιακά υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη απόφαση με πολλές νομικές δυσκολίες. Η κύρια ανησυχία των ευρωπαίων είναι πως τα διεθνή δικαστήρια θα μπορούσαν να διατάξουν την επιστροφή των χρημάτων στους Ρώσους, καταστρέφοντας τη φήμη της Ευρώπης ως ενός ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές. Διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, που δεν έχει ξαναγίνε. Ενέχει χρηματοοικονομικούς κινδύνους και οι κάθε είδους επιπτώσεις όσον αφορά τις νομικές - και δυνητικά συστημικές- προεκτάσεις, είναι άγνωστες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Διεθνή Δευτέρα 20.05.2024

Τζο Μπάιντεν: Εξοργιστικό το ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες του Ισραήλ είναι εξ

Post
Διεθνή Δευτέρα 20.05.2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το CNN οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι

Post
Διεθνή Δευτέρα 20.05.2024

Εντοπίστηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά την συντριβή του ελικοπτέρου – Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η ιρανική κυβέρνηση

Tη σορό του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν καθώς επίσης και των υπολοίπων 7 επιβαινόντων εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία στο σημείο που

Post
Διεθνή Δευτέρα 20.05.2024

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραΐσι μετά από συντριβή του ελικοπτέρου του.Το επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος του Ιράν

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα

Post
Διεθνή Κυριακή 19.05.2024

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Ιράν: Βρέθηκε το ελικόπτερο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί;

Μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη του ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε το ελικόπτερό του, χωρίς να έχει γίν

Post
Διεθνή Κυριακή 19.05.2024

Όλο το Ιράν μια προσευχή για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι

Όσο οι αγωνιώδεις έρευνες για την τύχη του πληρώματος του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν ο Ιρανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι, συνεχίζονται, οι Ιρανοί ελπίζουν και προσεύχονται. Από νωρίς το απ