Image
Κυριακή 03 Μαρτίου 2024 12:07 Υγεία
 

Αυτές είναι οι τρεις χειρότερες φράσεις που μπορείς να πεις σε κάποιον με κατάθλιψη

Αν σκεφτείς ότι το Global Health Data Exchange, εκτιμά ότι το συγκλονιστικό πλήθος των 251 έως 310 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως παλεύει με την κατάθλιψη, τότε σε συμβουλεύουμε να δώσεις μεγάλη προσοχή παρακάτω, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να είναι αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση, κάποιο δικό σου άτομο.

Η κατάθλιψη, ένα διαδεδομένο πρόβλημα ψυχικής υγείας που ορίζεται ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, «ρίχνει» μια σκιά στη ζωή των ατόμων που τη βιώνουν, επηρεάζοντας τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους. Ο τρόπος που δέχονται και αντιλαμβάνονται μηνύματα είναι διαφορετικός από αυτόν των υπόλοιπων ανθρώπων, αφού είναι περισσότερο ευάλωτοι, ευαίσθητοι και ευερέθιστοι. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική ως προς το τι λες σε αυτά τα άτομα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επιφέρεις τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πριν προχωρήσεις να σημειώσουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που αισθάνεται κάποιο άτομο, τον τρόπο που σκέφτεται και τον τρόπο που ενεργεί. Η κατάθλιψη προκαλεί συναισθήματα θλίψης, απαξίωσης ή και απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που παλιότερα χαροποιούσαν το άτομο που την έχει.

Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων και μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο στην εργασία του, όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον και στις προσωπικές του σχέσεις. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τις 3 χειρότερες φράσεις που μπορείς να πεις σε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη δεν είναι αληθινή. Είναι όλα στο κεφάλι σου. Και εγώ δεν είμαι καλά κάποιες φορές
Αφού έχεις αναιρέσει την ύπαρξη του προβλήματος του συνανθρώπου σου, μετά τον κατηγορείς που νιώθει έτσι και συγκρίνεις 2 ανόμοιες καταστάσεις. Τη δική σου με την δική του. Είναι κατανοητό να θες να μειώσεις τη βαρύτητα του θέματος, για να αισθανθεί και ο άλλος άνθρωπος καλύτερα, αλλά με την παραπάνω φράση, απλά «βάζεις το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι».

Βγες στον ήλιο και αθλήσου. Άσε τις αρνητικές σκέψεις!
Και πίστεψέ μας αυτό θέλει να κάνει, αλλά δεν μπορεί. Εννοείται ότι το φως του ήλιου, η άσκηση, η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και ο ποιοτικός ύπνος, θα είχαν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα κορτιζόλης του καταθλιπτικού ατόμου, αλλά το να προτείνεις να κάνει αυτά, αντί για αρνητικές σκέψεις, δείχνει ότι έχεις χάσει το νόημα.

Υπάρχουν και χειρότερα. Είσαι τυχερός/ή σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους
Το να υπενθυμίζεις πράγματα, για τα οποία πρέπει να είναι ευγνώμων, απλά δημιουργεί ενοχές. Κάνεις «triggering» στον εσωτερικό του διάλογο «Ξέρω ότι θα έπρεπε να αισθάνομαι καλύτερα από ό,τι αισθάνομαι, αλλά δεν το κάνω. Είναι χάλια, και τώρα αισθάνομαι ακόμη χειρότερα που δεν μπορώ να εκτιμήσω το καλό που υπάρχει στη ζωή μου» κάτι το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη ταραχή.

Τι μπορείς να πεις

Σε αγαπάω
«Σε αγαπώ. Είμαι εδώ για σένα. Λυπάμαι που πονάς». Το άτομο που αγαπάτε, που παλεύει με την κατάθλιψη, πιθανότατα χρειάζεται να ακούσει ότι το αγαπάτε. Αυτό τον βγάζει στιγμιαία από την ψυχική του ταλαιπωρία και υπενθυμίζει ότι, ναι, οι άλλοι άνθρωποι νοιάζονται για εκείνον.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;
Μπορεί να μην έχει καμία ιδέα, γιατί μπορεί να νιώθει τόσο απογοητευμένος και απελπισμένος ο συνάνθρωπός σου, που τίποτα δεν φαίνεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Γίνε δημιουργική και δώσε προτάσεις. Χρειάζεται να μαγειρέψεις ένα σπιτικό γεύμα; Χρειάζεται να του αγοράσεις καινούργιες κάλτσες/ να του πλύνεις/ να προσλάβεις μια καθαρίστρια; Όταν μπορείς να μειώσεις το φορτίο, κάντο. Αυτό που για εσένα μπορεί να είναι πολύ εύκολο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον άλλον άνθρωπο με κατάθλιψη.

Έχεις σημασία για εμένα
Υπενθύμισε στο άτομο που αγαπάς ότι έχει σημασία για εσένα. Εξήγησε γιατί. Πες τι προσφέρει στον κόσμο με την παρουσία του και στη ζωή σου. Και μετά ξανακάντο, γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται υπενθυμίσεις. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν χρειάζεται να διορθωθούν, πρέπει να αισθάνονται ότι τους βλέπουν, τους ακούνε και τους υποστηρίζουν. Μην τους λες τι να κάνουν, απλά να είσαι εκεί για αυτούς.

πηγή: ladylike.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Άνοια: Μια λαχτάρα για συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι σύμπτωμα, σύμφωνα με μελέτη

Η λέξη «άνοια» είναι ένας γενικός όρος για ασθένειες που ομαδοποιούνται κάτω από το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας,

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Ποιο αρχαίο βότανο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της οστεοπόρωσης και του διαβήτη

Το βότανο που σας ηρεμεί και σας κρατάει υγιείς καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω τα οφέλη του στον οργαν

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζιας

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20/04/2024 στο αίθριο της Λότζιας από τις 9:30 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται κάθε Σ

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Θολή όραση: Οι σοβαρές πιθανές αιτίες – Μην το αγνοήσετε

Εάν συχνά-πυκνά έχετε θολή όραση, μπορεί να είναι απλά θέμα φυσιολογικής γήρανσης ή να χρειάζεστε νέα γυαλιά. Αλλά μπορεί να είναι και σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι ξαφνικές αλλαγές στην

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Με ποια σειρά χάνονται οι αισθήσεις όταν πλησιάζει ο θάνατος

Όταν πλησιάζει η στιγμή του βιολογικού θανάτου, ο οργανισμός μας περνάει από ορισμένες διαδικασίες πριν επέλθει το αναπόφευκτο το τέλος. Μία από αυτές είναι η σταδιακή μείωση και εξαφάνιση κάποιων βα

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Νεφρά: Πώς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας είναι τα υγιή νεφρά. Εκτός από το να απομακρύνουν τα απόβλητα του σώματός μας μέσω των ούρων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον έ