Image
Κυριακή 03 Μαρτίου 2024 11:32 Υγεία
 

Πόσο εμπλέκεται ο εγκέφαλός μας στο τι και πόσο τρώμε

H ηθοποιός Βαλέρια Κουρούπη και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη γιατί μεγάλο μέρος της διατροφής είναι θέμα μυαλού.

Ποιος κάνει κουμάντο στη διατροφή μας; Το στόμα ή το μυαλό μας;

Σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου η εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας vita» εξετάζει πόσο εμπλέκεται ο εγκέφαλός μας στο τι και πόσο τρώμε.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης υποδέχθηκε στο στούντιο την ηθοποιό Βαλέρια Κουρούπη, η οποία όπως λέει, τρώει συνειδητά και πάντα σκεπτόμενη τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία και την ψυχολογία της το φαγητό που θα καταναλώσει.

«Αλλάζω συνήθειες, έχω περάσει από την χορτοφαγία και κατά βάση τρώω plant based. Αυτό που προσπαθώ είναι να τρώω πράγματα που μου κάνουν καλό και το αισθάνομαι άμεσα ότι νιώθω καλά, αλλά μπορεί να είναι και placebo», ανέφερε αρχικά η ηθοποιός.

Στην συνέχεια η Βαλέρια Κουρούπη είπε ότι έχει πολύ καλή σχέση με το φαγητό. «Από το πρωί που θα σηκωθώ σκέφτομαι τι θα φάω και τι θα μαγειρέψω» είπε χαρακτηριστικά».

Όσον αφορά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει παραδέχθηκε ότι λαμβάνει περισσότερη από όσο της αναλογεί, αλλά προσπαθεί να το ισορροπεί επιλέγοντας να ασκηθεί.

Στην συνέχεια ο κ. Παπαλαζάρου εξήγησε γιατί τελικά ένα μεγάλο μέρος της διατροφής είναι θέμα μυαλού.

«Έχουμε φθάσει να μην τρώμε για βιολογικούς λόγους, αλλά να τρώμε για συναισθηματικούς λόγους. Επίσης τρώμε γιατί επηρεαζόμαστε και από εξωτερικά ερεθίσματα. Κι αυτοί είναι και οι δύο λόγοι που έχουμε και υπερφαγία. Ο κανόνας είναι πια να μην μαγειρεύουμε στο σπίτι μας, αλλά να τρώμε απ’ έξω».

Τι είναι στο συναισθηματικό φαγητό;
Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου εξήγησε: «Συναισθηματικό φαγητό είναι όταν τρώμε με βάση τα συναισθήματά μας. Οι κρίκοι που δημιουργούνται μέσα στο μυαλό μεταξύ τροφής, συναισθήματος και σκέψης είναι βασικές αιτίες που μας οδηγούν να τρώμε περισσότερο».

Τι σημαίνει «τρώω συνειδητά»;
«Πρέπει να τρώμε απόλυτα συνειδητοποιημένα. Το φαγητό δεν είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι βλέπουμε», επεσήμανε ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Το φαινόμενο placebo στη διατροφή
Όπως περιέγραψε ο κ. Παπαλαζάρου έγινε μία μελέτη, όπου οι ερευνητές έφτιαξαν ένα smoothie με 350 θερμίδες και το «βάφτισαν» σε μία ομάδα ανθρώπων με 150 θερμίδες και σε μία άλλη με 600 θερμίδες.

Η ομάδα που πήρε το smoothie των θεωρητικά περισσότερων θερμίδων όταν ρωτήθηκε πώς νιώθουν απάντησαν ότι χόρτασαν πιο πολύ και πείνασαν αργότερα. Αλλά το πιο σημαντικό εύρημα όλων ήταν ότι άλλαξαν και τα επίπεδα της γκρελίνης στο αίμα τους. Όπου γκρελίνη είναι μία ορμόνη που σχετίζεται με τον κορεσμό. Πράγμα που σημαίνει ότι placebo effect δεν επηρεάζει μόνο την συμπεριφορά, αλλά και το ορμονική κατάσταση.

Το κίνητρο πάντα μας κινητοποιεί
Περαιτέρω, ως πολύ σημαντικό αξιολογείται και η ύπαρξη κινήτρου, καθώς οδηγεί στην κινητοποίηση για μία ακόμα πιο σωστή διατροφή. «Είναι το καύσιμο του καύσιμο του αυτοκινήτου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος.

Υπερτιμημένη η «ελεύθερη μέρα» σε μία δίαιτα;
Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιμένει να φάει μία μέρα περισσότερο κι αυτό λειτουργεί ως επιβράβευση, εξήγησε ο κ. Παπαλαζάρου.

πηγή: MEGA TV

 

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Άνοια: Μια λαχτάρα για συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι σύμπτωμα, σύμφωνα με μελέτη

Η λέξη «άνοια» είναι ένας γενικός όρος για ασθένειες που ομαδοποιούνται κάτω από το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας,

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Ποιο αρχαίο βότανο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της οστεοπόρωσης και του διαβήτη

Το βότανο που σας ηρεμεί και σας κρατάει υγιείς καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω τα οφέλη του στον οργαν

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζιας

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20/04/2024 στο αίθριο της Λότζιας από τις 9:30 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται κάθε Σ

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Θολή όραση: Οι σοβαρές πιθανές αιτίες – Μην το αγνοήσετε

Εάν συχνά-πυκνά έχετε θολή όραση, μπορεί να είναι απλά θέμα φυσιολογικής γήρανσης ή να χρειάζεστε νέα γυαλιά. Αλλά μπορεί να είναι και σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι ξαφνικές αλλαγές στην

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Με ποια σειρά χάνονται οι αισθήσεις όταν πλησιάζει ο θάνατος

Όταν πλησιάζει η στιγμή του βιολογικού θανάτου, ο οργανισμός μας περνάει από ορισμένες διαδικασίες πριν επέλθει το αναπόφευκτο το τέλος. Μία από αυτές είναι η σταδιακή μείωση και εξαφάνιση κάποιων βα

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Νεφρά: Πώς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας είναι τα υγιή νεφρά. Εκτός από το να απομακρύνουν τα απόβλητα του σώματός μας μέσω των ούρων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον έ