Image
Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 18:09 Υγεία
 

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πάρετε ένα χάπι και ξαφνικά να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια, καλύτερο δέρμα και πιο υγιή καρδιά; Αυτή είναι η υπόσχεση που που δίνουν τα συμπληρώματα διατροφής που βρίσκονται σε αφθονία στα φαρμακεία.

Είναι πράγματι δελεαστικό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα συμπληρώματα προβλέπεται να φτάσουν σε μια παγκόσμια βιομηχανία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.

Ωστόσο, υπήρχε πάντα μια δόση σκεπτικισμού σχετικά με το τι μπορούν πραγματικά να κάνουν αυτά τα συμπληρώματα και αν αξίζουν το κόστος. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για τα συμπληρώματα, με την πολύ σημαντική προειδοποίηση ότι θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε πρώτα το γιατρό σας σχετικά με τις αποφάσεις υγείας.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όσοι παίρνουν συμπληρώματα

  • Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται αυστηρά
  • Δεν πρέπει να τα παίρνουν όλοι -ακόμα και τις πολυβιταμίνες
  • Το σώμα δεν διασπά όλες τις βιταμίνες με τον ίδιο τρόπο
  • Είναι πιθανό να το παρακάνετε
  • Το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε θρεπτικά συστατικά

1. Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται αυστηρά

Τόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όσο και οι άλλες ρυθμιστικές υγείας στις δυτικές χώρες -και στην Ελλάδα- δεν ρυθμίζουν τα συμπληρώματα διατροφής με τον ίδιο τρόπο όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα—που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να υποβάλλουν προϊόντα προς έγκριση πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες παραπλανητικές ετικέτες. Η Jen Messer, διαιτολόγος και πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας του Νιου Χάμσαϊρ, αναφέρθηκε σε μια ανάλυση 57 συμπληρωμάτων διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι το 84% δεν περιείχε την ποσότητα των συστατικών που ισχυριζόταν, το 40% δεν είχε κανένα από τα συστατικά που ισχυριζόταν και το 12% περιείχε αδήλωτα συστατικά, κάτι που απαγορεύεται από τον FDA, είπε η ίδια σε άρθρο στο National Geographic τον Νοέμβριο του 2023.

Σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να παράσχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα τους κάνουν πράγματι αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει, σύμφωνα με τις ετικέτες τους. «Τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα και δεν δικαιολογούν το πολύ ισχυρό μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων ως συμπληρώματα διατροφής», είπε ο David Hibbett, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Clark.

2. Δεν πρέπει να τα παίρνουν όλοι -ακόμα και τις πολυβιταμίνες

Το σκεπτικό των περισσότερων είναι ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης την ημέρα ήταν η επιτομή της υγείας, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα καθημερινό σχήμα πολυβιταμινών.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι. Πρώτον, οι πολυβιταμίνες μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά ή τα αραιωτικά του αίματος. Επιπλέον, τα άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο μπορεί να μην είναι σε θέση να καθαρίσουν αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε μια πολυβιταμίνη. Τέλος, είναι πιθανό να γίνει υπερκατανάλωση. Τελικά, όπως με όλα, εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες.

3. Το σώμα δεν διασπά όλες τις βιταμίνες με τον ίδιο τρόπο

Αλλά δεν είναι μόνο οι προσωπικοί σας παράγοντες υγείας που πρέπει να έχετε κατά νου. Ορισμένες βιταμίνες απορροφώνται διαφορετικά στο σώμα -κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόφαση για το αν θα τις πάρετε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις βιταμίνες Α και Ε επειδή είναι λιποδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα αποθηκεύει αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο συκώτι και στους λιπώδεις ιστούς για μελλοντική χρήση αντί να τα διασπά γρήγορα και να τα μεταβολίζει όπως κάνει για άλλους τύπους βιταμινών. Μεγάλες δόσεις από τα δύο θα μπορούσαν πραγματικά να σας βλάψουν.

4. Είναι πιθανό να το παρακάνετε

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχει κάτι που λέγεται τοξικότητα βιταμινών -δηλαδή η κατανάλωση τόσο πολλών από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που στην πραγματικότητα αρχίζουν να βλάπτουν παρά να βοηθούν.

Πάρτε, για παράδειγμα, την βιταμίνη Α: Η υπέρβαση του ημερήσιου ανώτατου ορίου πρόσληψης των 3.000 μικρογραμμαρίων μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, ηπατική βλάβη και γενετικές ανωμαλίες. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε μπορούν να επηρεάσουν την πήξη του αίματος, προκαλώντας αιμορραγίες, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Και η περίσσεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ναυτία, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, έμετο και αφυδάτωση.

5. Το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε θρεπτικά συστατικά

Πολλά θρεπτικά συστατικά όπως το κολλαγόνο και η βιταμίνη C είναι ήδη άφθονα στα τρόφιμα που συνθέτουν μια τυπική δίαιτα. Και η κατανάλωση ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως λαχανικά και φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι συχνά ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λάβετε τις βιταμίνες, τα μέταλλα και προβιοτικά που χρειάζεται το σώμα σας, μας είπε η διατροφολόγος της Cleveland Clinic, Gail Cresci τον Μάρτιο του 2023.

«Η λήψη ενός προβιοτικού ή ενός προβιοτικού συμπληρώματος, δεν πρόκειται να διορθώσει μια κακή διατροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Άνοια: Μια λαχτάρα για συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να είναι σύμπτωμα, σύμφωνα με μελέτη

Η λέξη «άνοια» είναι ένας γενικός όρος για ασθένειες που ομαδοποιούνται κάτω από το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας,

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Ποιο αρχαίο βότανο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της οστεοπόρωσης και του διαβήτη

Το βότανο που σας ηρεμεί και σας κρατάει υγιείς καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω τα οφέλη του στον οργαν

Post
Υγεία Τετάρτη 17.04.2024

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζιας

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20/04/2024 στο αίθριο της Λότζιας από τις 9:30 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται κάθε Σ

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Θολή όραση: Οι σοβαρές πιθανές αιτίες – Μην το αγνοήσετε

Εάν συχνά-πυκνά έχετε θολή όραση, μπορεί να είναι απλά θέμα φυσιολογικής γήρανσης ή να χρειάζεστε νέα γυαλιά. Αλλά μπορεί να είναι και σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι ξαφνικές αλλαγές στην

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Με ποια σειρά χάνονται οι αισθήσεις όταν πλησιάζει ο θάνατος

Όταν πλησιάζει η στιγμή του βιολογικού θανάτου, ο οργανισμός μας περνάει από ορισμένες διαδικασίες πριν επέλθει το αναπόφευκτο το τέλος. Μία από αυτές είναι η σταδιακή μείωση και εξαφάνιση κάποιων βα

Post
Υγεία Τρίτη 16.04.2024

Νεφρά: Πώς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας είναι τα υγιή νεφρά. Εκτός από το να απομακρύνουν τα απόβλητα του σώματός μας μέσω των ούρων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον έ