Image
Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 18:09 Άρθρα
 

7 άγνωστα σημάδια της γλώσσας του σώματος που δείχνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Έχουμε ακούσει όλοι τη φράση «Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί» και πράγματι είναι έτσι. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να ανοίξει πόρτες, να χαράξει μονοπάτια, ακόμη και να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε σε μια ομάδα. Αλλά τι γίνεται αν νιώθετε χαμένοι μέσα στο πλήθος;

Η γλώσσα του σώματός σας μπορεί να εκπέμπει την έλλειψη αυτοεκτίμησής σας, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Ναι, αυτά τα πονηρά, διακριτικά μηνύματα που στέλνουμε ασυνείδητα μπορεί να λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία από αυτή που θέλουμε να πούμε.

Το ερώτημα είναι: «Πώς μπορώ να ξέρω αν η γλώσσα του σώματός μου δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση;» Υπάρχουν μερικά λιγότερο γνωστά σημάδια της γλώσσας του σώματος που υποδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αναγνωρίζοντας αυτά τα σήματα, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να αφήσετε την αυτοεκτίμησή σας να λάμψει.

7 λιγότερο γνωστά σημάδια της γλώσσας του σώματος που «δείχνουν» χαμηλή αυτοπεποίθηση

  • Αποφυγή επαφής με τα μάτια
  • Σκυμμένη στάση του σώματος
  • Νευρικότητα
  • Σπάνια έναρξη συνομιλιών
  • Σταυρωμένα χέρια
  • Χαμηλός τόνος φωνής
  • Υποτίμηση του εαυτού σας
  • Η αποφυγή της οπτικής επαφής: Τι σημαίνει;

Σας έχει τύχει ποτέ να μιλάτε με κάποιον που δεν μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια; Αυτό συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζετε. Η αποφυγή της οπτικής επαφής είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Λειτουργεί σαν ένας ενστικτώδης τρόπος να κρυβόμαστε, να αποφεύγουμε να μας δουν “πολύ καθαρά”.

Σκεφτείτε το λίγο. Όταν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, αισθανόμαστε άνετα να κοιτάξουμε τους άλλους στα μάτια. Δείχνει ότι είμαστε συγκεντρωμένοι και παρόντες στη συζήτηση. Αν, όμως, συνειδητοποιείτε ότι κοιτάτε συνεχώς αλλού ή προς τα κάτω, ίσως χρειάζεστε μια μικρή ώθηση αυτοπεποίθησης.

Μην ξεχνάτε, τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Αφήστε το βλέμμα σας να συναντήσει το βλέμμα των άλλων με πίστη και αυτοπεποίθηση.

Η στάση του σώματος ως σημάδι έλλειψης αυτοπεποίθησης

Η στάση του σώματός σας είναι ένας σιωπηλός αλλά ισχυρός τρόπος επικοινωνίας. Μια «σκυφτή» στάση, μπορεί να σηματοδοτεί χαμηλή αυτοεκτίμηση. Υποδηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε λιγότερο αποφασιστικοί.

Από την άλλη πλευρά, το να στέκεστε ίσια με τους ώμους προς τα πίσω και το κεφάλι ψηλά δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας σκυφτό, ισιώστε την πλάτη σας και θα δείτε τεράστια διαφορά.

Η έντονη νευρικότητα μπορεί να μαρτυρά έλλειψη αυτοπεποίθησης

Η ακατάπαυστη κινητικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το να ενοχλείτε τους συμμαθητές ή τους συναδέλφους σας. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα κοινό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σαν ο τρόπος του σώματός σας να διαχειρίζεται την ανησυχία που προκύπτει όταν δεν νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας.

Οπότε, αν είστε κι εσείς από εκείνους που κινούνται συνέχεια νευρικά, δώστε προσοχή. Το σώμα σας μπορεί να σας λέει κάτι για την αυτοεκτίμησή σας.

Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση; Ίσως η αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο!

Συχνά περιμένετε τους άλλους να ξεκινήσουν μια συζήτηση; Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ίσως νιώθετε πιο ασφαλείς όταν δεν παίρνετε την πρωτοβουλία, σκεπτόμενοι ότι έτσι αποφεύγετε να πείτε κάτι λάθος. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Οι άνθρωποι εκτιμούν εκείνους που παίρνουν την πρωτοβουλία και είναι πρόθυμοι να «σπάσουν τον πάγο». Εάν περιμένετε πάντα τους άλλους να ξεκινήσουν τη συζήτηση, μπορεί να εκπέμπετε σήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Έτσι, την επόμενη φορά που βρίσκεστε σε μια κοινωνική εκδήλωση, προσπαθήστε να αναλάβετε εσείς την πρωτοβουλία. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο καλά τα καταφέρνετε.

Σταυρωμένα χέρια: Κάτι περισσότερο από μια αμυντική στάση

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ανθρώπους σε μια έντονη συζήτηση ή μια τεταμένη κατάσταση; Ίσως να παρατηρήσατε ένα κοινό σημάδι της γλώσσας του σώματος: τα σταυρωμένα χέρια.

Τα σταυρωμένα χέρια θεωρούνται συχνά ως μια αμυντική στάση. Είναι σαν ο φυσικός τρόπος του σώματός μας να δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα σε εμάς και σε πιθανές απειλές.

Άτομα που συχνά σταυρώνουν τα χέρια τους μπορεί να δείχνουν σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτή η κλειστή στάση μπορεί να υποδεικνύει ότι νιώθουμε άβολα ή ανασφαλείς.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να σταυρώνει τα χέρια του, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να τα αφήσετε να πέσουν φυσικά δίπλα στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να εκπέμπετε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Μιλήστε με αυτοπεποίθηση και κερδίστε τον σεβασμό

Το να μιλάτε χαμηλόφωνα, ειδικά σε ομαδικές συζητήσεις, μπορεί πράγματι να υποδηλώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν είστε σίγουροι για τις ιδέες σας ή ότι φοβάστε να τραβήξετε την προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φωνάζετε για να σας ακούσουν.

Ωστόσο, η προβολή της φωνής σας και η σαφής ομιλία μπορούν να μεταδώσουν αυτοπεποίθηση και να κερδίσουν τον σεβασμό των άλλων. Έτσι, αν μιλάτε χαμηλά, θυμηθείτε ότι η φωνή σας είναι ισχυρή. Κάντε την να ακουστεί!

Η συνήθεια της αυτοϋποτίμησης και πώς να την αποφύγετε

Ένα μικρό αστείο με αυτοσαρκασμό μπορεί να είναι χαριτωμένο, αλλά το να μειώνετε συνεχώς τον εαυτό σας είναι άλλη ιστορία. Αυτό είναι συχνά σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Είναι σαν να προσπαθείτε να προλάβετε τους άλλους να σας επικρίνουν μειώνοντας πρώτοι τον εαυτό σας. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό σας ή ακόμα και άβολα με το σώμα σας.

Χρυσός κανόνας: Τα λόγια σας έχουν δύναμη. Φερθείτε στον εαυτό σας με καλοσύνη και σεβασμό, και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Ας θυμηθούμε, η αυτοπεποίθηση ξεκινάει από μέσα μας. Μιλήστε θετικά για τον εαυτό σας και αυτό θα αντικατοπτριστεί και στη γλώσσα του σώματός σας.

Τελικές σκέψεις

Εάν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας σε αυτά τα σημάδια, θυμηθείτε – η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Ξεκινήστε παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός σας. Προσέξτε πότε αποφεύγετε την οπτική επαφή, καμπουριάζετε τους ώμους σας ή σταυρώνετε τα χέρια σας. Δώστε προσοχή στο πότε μιλάτε χαμηλόφωνα ή μειώνετε τον εαυτό σας.

Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στο να εκπέμπετε αυτοπεποίθηση. Σταθείτε ίσια, κοιτάξτε τους άλλους στα μάτια και μιλήστε καθαρά. Φερθείτε στον εαυτό σας με καλοσύνη και σεβασμό στα λόγια και τις πράξεις σας.

Δεν είναι μια μεταμόρφωση που θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης.

Όλα ξεκινούν από εσάς. Και το ταξίδι προς την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης αξίζει τον κόπο.

Πηγή: enikos.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Άρθρα Τρίτη 16.04.2024

Δικαιοσύνη μπανανίας

Του Ναπολέων Λιναρδάτου Αν θέλεις να μετατρέψεις το σύνταγμα και τους νόμους σ’ ένα ευρετήριο γελοίων προφάσεων προς όφελος των κυβερνώντων, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις τα έργα και τις

Post
Άρθρα Δευτέρα 15.04.2024

Η γαλλική οινοποιία δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία του νόμου Egalim 4

Τώρα που αναγνωρίζεται ως εργαλείο για την αποτίμηση των τιμών του χύμα κρασιού, η εξέλιξη του νόμου Egalim, κινητοποιεί πλήρως τη διεπαγγελματική του Μπορντό και του Ροδανού με την υποστήριξη του CNI

Post
Άρθρα Δευτέρα 08.04.2024

Θερινό Σχολείο: Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές & Τεχνικά έργα

Οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν από την απαρχή της Γης. Ακόμη και η ίδια η Γη είναι αποτέλεσμα κάποιου βίαιου φυσικού καταστροφικού γεγονότος. Όμως, αν κοιτάξουμε στην σύγχρονη ιστορία, βασικοί παρά

Post
Άρθρα Παρασκευή 05.04.2024

Γρηγόριος Ε Πατριάρχης - Άγιος και Εθνομάρτυρας

Του Μυργιώτη Παναγιώτη (Μαθηματικός) Κατά την επανάσταση του 1821 σύμπας ο Ελληνικός Λαός ξεσηκώθηκε και πολέμησε για την του Χριστού πίστη και της πατρίδος την ελευθερία. Μεγάλη η συμμετοχή της Εκ

Post
Άρθρα Δευτέρα 01.04.2024

Η Κίνα αναστέλλει τους τιμωρητικούς δασμούς στα αυστραλιανά κρασιά

Από τις 29/3/2024, η Αυστραλία δεν θα υπόκειται πλέον σε τιμωρητικούς δασμούς στα κρασιά της στην κινεζική αγορά, οι οποίοι τα επιβάρυναν έως και 218% και ίσχυαν για περισσότερα από τρία χρόνια. &

Post
Άρθρα Πέμπτη 28.03.2024

Πώς να διαβάζεις τους άλλους παρατηρώντας μόνο τις κινήσεις τους

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να σου προσφέρει ένα μυστικό πλεονέκτημα. Να αποκρυπτογραφεί πολλά για το άτομο που έχεις απέναντι σου. Είναι ένας τρόπος για να μάθεις να «διαβάζεις» τους άλλο