Image
Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 09:55 Οικονομία
 

ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα – Οι εξαιρέσεις

Σε προπληρωμένες κάρτες αναμένεται να ενταχθεί, μέχρι το καλοκαίρι, το 50% των επιδομάτων και των παροχών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η διαδικασία ένταξης στο νέο καθεστώς πληρωμής θα είναι σταδιακή, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Οικονομικών και Οικογενείας, με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο, το 50% όλων των επιδομάτων, θα πρέπει να ενταχθεί σε προπληρωμένη κάρτα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι:

 το επίδομα γέννησης
το επίδομα παιδιού Α21
οι παροχές αγροτικής εστίας
το επίδομα αναδοχής.

Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι:

το επίδομα ανεργίας
το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
το επίδομα επίσχεσης
το ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
το ειδικό εποχικό βοήθημα
το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ που δίδεται έως και 12 μήνες.

Ποια επιδόματα εξαιρούνται
Στην προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν από τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

 
Από τα επιδόματα της ΔΥΠΑ δεν θα ενταχθούν το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλει η ΔΥΠΑ.

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

 Με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας και τη θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ.

 Για παράδειγμα, ένας δικαιούχος που λαμβάνει επίδομα 500 ευρώ, θα μπορεί να ξοδεύει τα 250 ευρώ μέσω της προπληρωμένης κάρτας και τα υπόλοιπα 250 ευρώ με τη χρήση μετρητών.

Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές
Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει τη σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Οικονομία Κυριακή 03.03.2024

Μετρητά τέλος - Το όριο συναλλαγών και το πρόστιμο

Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είναι σε ισχύ ορίστηκε πρόστιμο για πληρωμές από 500 ευρώ και πάνω οι οποίες θα έχουν γίνει με τη χρήση μετρητών. Όσον αφορά το ύψος του προστίμου α

Post
Οικονομία Κυριακή 03.03.2024

Τιμολόγια ρεύματος: Ανακοινωθήκαν οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια

Ανακοινωθήκαν οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια και το MEGA παρουσιάζει το τί πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν θέλουν να επιλέξουν εταιρία. Οι πάροχοι προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις

Post
Οικονομία Κυριακή 03.03.2024

Θεοχάρης για διασύνδεση POS – ταμειακών: Μετά το τέλος Απριλίου δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν θα υπάρξει άλλη παράταση

«Μετά το τέλος Απριλίου δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν θα υπάρξει άλλη παράταση», ανέφερε σήμερα το πρωί (3.3.2024) στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης με αφορμή τη διασύνδεση

Post
Οικονομία Σάββατο 02.03.2024

Κλειστές τράπεζες για 4 ημέρες τον Μάρτιο, τι να προσέξετε

Κλειστές θα είναι οι τράπεζες για 4 ημέρες τον Μάρτιο «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών». Πιο αναλυτικά, με κατεβασμένα ρολά θα είναι οι τράπεζες για ένα ολόκληρο τετραήμερο τον Μά

Post
Οικονομία Σάββατο 02.03.2024

Ρεύμα: Οι τιμές του πράσινου τιμολογίου για τον Μάρτιο – Η φθηνότερη επιλογή

Έγιναν γνωστές, το Σάββατο (02/03), οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο και δη για τα πράσινα είναι μειωμένες αφού η κιλοβατώρα κυμαίνεται από τα 8 μέχρι τα 11,9 λεπτά. Συγκεκριμένα,

Post
Οικονομία Σάββατο 02.03.2024

Νέα παράταση στη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών – Τι ισχύει

Παράταση για 1+1 μήνα για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS έδωσαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το έργο. Σύμφων