Image
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 15:39 Τεχνολογία
 

Η Google γλίτωσε αποζημιώσεις 5 δισ. δολαρίων για την παρακολούθηση στο private mode

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό επιλύεται τελικά η μαζική αγωγή που είχε κατατεθεί κατά της Google στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι παρακολουθούσε κρυφά τους χρήστες ακόμα και αν είχαν ενεργοποιήσει τη λειτουργία «απόρρητης περιήγησης».

Η αγωγή που εκκρεμούσε από το 2020 εκπροσωπούσε «εκατομμύρια» αμερικανούς χρήστες, οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ο καθένας, με το συνολικό κόστος για την Google να εκτιμάται ότι θα υπερέβαινε τα 5 δισ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια διακόπηκε την Πέμπτη αφότου οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία.

Τον Αύγουστο, το δικαστήριο είχε αρνηθεί να απορρίψει την αγωγή, διαφωνόντας με το επιχείρημα ότι οι χρήστες συναινούσαν στη συλλογή δεδομένων αποδεχόμενοι τους όρους χρήσης.

Οι όροι της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν και ο συμβιβασμός αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ενάγοντες καταγγέλλουν ότι η Alphabet, μητρικός όμιλος της Google παρακολουθούσε τη συμπεριφορά των χρηστών ακόμα και αν είχαν επιλέξει τη λειτουργία «Incognito» στο Google Chrome ή «απόρρητης περιήγησης» σε άλλους browser.

H Google αποκτούσε έτσι πρόσβαση σε έναν «θησαυρό πληροφοριών» για τους φίλους των χρηστών, τα χόμπι και τις συνήθειές τους και τα «δυνητικά ντροπιαστικά πράγματα» που έψαχναν στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει πως είχε καταστήσει σαφές πως η λειτουργία απόρρητης περιήγησης εμποδίζει την αποθήκευση δεδομένων στον υπολογιστή του χρήστη, όχι όμως τη συλλογή δεδομένων από την ίδια και τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Google κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό 700 εκατ. δολαρίων με τους εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών που την κατηγορούσαν για μονοπωλιακές πρακτικές στο Play Store.

Λίγο νωρίτερα η Google έχασε την αγωγή που είχε υποβάλει εναντίον της η Epic Games, δημιουργός του Fortnite, για αθέμιτες πρακτικές στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών.

Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Στο σχεδιασμό δράσεων προώθησης της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση η Περιφέρεια Κρήτης (vid)

Πρότυπο στην δημιουργία και διεξαγωγή Μαραθωνίων Καινοτομίας (Hackathons) αποτελεί η Περιφέρεια Κρήτης σε πανελλήνιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστεί η τεχνογνωσία που έχουν τα στελέχη της, σ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Διαγωνισμός Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024»

Ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024», στις 20 και 21 Απριλίου 2024, παράλληλα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Το Hackat