Εσείς γνωρίζετε τι είναι το P(doom); Σύμφωνα με το foxreport.gr, ένας νέος όρος έχει γίνει μόδα στον κόσμο της τεχνολογίας.
- Το p(doom) είναι ένας όρος που περιγράφει την γνώμη ενός ανθρώπου σχετικά με την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να καταστρέψει την ανθρωπότητα.
- Ένα υψηλό p(doom) σημαίνει ότι πιστεύετε ακράδαντα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τους ανθρώπους και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και απερίσκεπτα.
- Η νέα μόδα στην τεχνολογία είναι να συζητάτε ποιος είναι ο αριθμός σας στο p(doom).
P(doom): Ο όρος που έγινε μόδα στον κόσμο της τεχνολογία.
Η προσθήκη λέξεων εμπλουτίζει την ζωή και την καθημερινότητα μας. Έτσι ένας νέος όρος «σαρώνει» προφανώς τον κόσμο της τεχνολογίας αυτό το διάστημα. Είναι η λέξη «p(doom)».
Τι σημαίνει; Είναι η πιθανότητα καταστροφής της ανθρωπότητας ως μαθηματική εξίσωση. Εάν ρωτήσουμε κάποιον ποιο είναι το p(doom) του/της αυτό σημαίνει ότι θέλουμε την γνώμη τους για το πόσο πιθανό είναι η τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει στην καταστροφή μας.
Οι New York Times γράφουν: «Έχει γίνει ένα κοινό θέμα που σπάει τον πάγο μεταξύ των τεχνολόγων στο Σαν Φρανσίσκο και ένα αναπόφευκτο τμήμα της κουλτούρας της τεχνητής νοημοσύνης. Έχω πάει σε δύο εκδηλώσεις τεχνολογίας φέτος, όπου ένας άγνωστος ζήτησε το p(doom) μου τόσο πρόχειρα σαν να ζητούσε οδηγίες για το μπάνιο».
Ποια είναι η κλίμακα
Η κλίμακα του p(doom) φτάνει μέχρι το 100. Επομένως ένα υψηλότερο p(doom), όπως το 80, σημαίνει ότι είστε «καταστροφολόγος» και πιστεύετε ότι περνάμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και σφραγίζουμε τη μοίρα της εξαφάνισης του ανθρώπινου γένους. Ένα χαμηλότερο p(doom), ας πούμε, 5, σημαίνει ότι δίνει μόνο 5% πιθανότητα καταστροφής της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.
Για παράδειγμα, ο πρώην ερευνητής του OpenAI, Paul Christiano, δήλωσε σε ένα podcast ότι δίνει πιθανότητα από 10% έως 20% στο σενάριο να πάρει την εξουσία η τεχνητή νοημοσύνη και να σκοτώσει τους περισσότερους ανθρώπους.
Όλο το θέμα με τα σενάρια καταστροφής των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη έχει «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα, καθώς ο τεχνολογικός κόσμος έχει χωριστεί στα δύο. Σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και σε εκείνους, όπως το αφεντικό της πλατφόρμας Χ, Έλον Μασκ, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να πατήσουμε φρένο στην ανάπτυξη όσο είναι καιρός.
Η αλήθεια είναι ότι όσο δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα ζητήματα που αναδύονται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τόσο οι φόβοι για την εξέλιξη της θα ενισχύονται και θα πυροδοτούν σενάρια καταστροφής.