Image
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 10:31 Γυναίκα
 

Πώς να μιλήσετε για χρήματα στον σύντροφό σας – 4 συμβουλές για να αποφύγετε την καταστροφή

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά οι καυγάδες και οι διαφωνίες για τα χρήματα είναι μία από τις κύριες πηγές έντασης και άγχους στις ρομαντικές σχέσεις.

Πολλές φορές τα ζευγάρια τσακώνονται για τα χρήματα που ξοδεύει είτε ο ένας είτε ο άλλος. Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για χρήματα με τον ή την σύντροφό σας προκειμένου να μην καταλήξει η συζήτηση σε μία καταστροφή.

Οι 4 συμβουλές:

Μιλήστε ανοιχτά και συχνά για τα χρήματα
Βρείτε τον καλύτερο τρόπο διαχωρισμού των εξόδων
Χρησιμοποιήστε τα χρήματα για να κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο
Να έχετε ένα σχέδιο για το τέλος της σχέσης
1. Μιλήστε ανοιχτά και συχνά για τα χρήματα (ακόμη και αν είναι άβολο)
Το να μιλάτε για τα χρήματα με τον σύντροφό σας είναι μια στρατηγική που θα αποδώσει καρπούς. Τα χρήματα είναι ένα θέμα ταμπού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το αγνοήσετε. Δημιουργήστε ένα πλαίσιο γύρω από το θέμα των χρημάτων μέσα στον πρώτο χρόνο της σχέσης σας.

Ιδανικά, μπορείτε να θίξετε το θέμα μέσα στους πρώτους έξι μήνες που είστε μαζί, ακόμα και αν είναι πιο γενικό στην αρχή, σε μια προσπάθεια να ανοίξετε διάλογο αν δείτε ότι η σχέση σας έχει μέλλον. Θα θελήσετε να κάνετε αυτή τη συζήτηση πριν συγκατοικήσετε και σίγουρα πριν αρραβωνιαστείτε ή παντρευτείτε. Προγραμματίστε αυτή τη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, κάντε ο ένας στον άλλον ερωτήσεις όπως:

Θα θεωρούσατε τον εαυτό σας σπάταλο;
Έχετε χρέη;
Είστε ικανοποιημένοι με το εισόδημα και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία;
Πώς ήταν οι γονείς σας με τα χρήματα όταν μεγαλώνατε;
Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες οικονομικές σας συνήθειες;
Τι είδους γάμο οραματίζεστε να κάνετε;
Πόσα παιδιά θέλετε;
Δίνετε προτεραιότητα στα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες ή είστε περισσότερο σπιτόγατος;
2. Βρείτε τον καλύτερο τρόπο διαχωρισμού των εξόδων

Σημειώστε ότι το 50-50 δεν είναι μια εύκολη λύση εδώ. Το να καλύψει ο υψηλότερα αμειβόμενος τα περισσότερα έξοδα μπορεί επίσης να μην είναι η λύση. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη δημιουργικότητα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ο ένας σύντροφος κερδίζει περίπου τα διπλάσια από τον άλλο. Θα μπορούσατε να αποφασίσετε να μοιράσετε το ενοίκιο ή το στεγαστικό δάνειο έτσι ώστε ο υψηλότερα αμειβόμενος να πληρώνει τα δύο τρίτα, ενώ ο χαμηλότερα αμειβόμενος το ένα τρίτο. Ή ίσως συμφωνήσετε ότι ο υψηλότερα αμειβόμενος πληρώνει το δάνειο εξ ολοκλήρου και ο χαμηλότερα αμειβόμενος καλύπτει τα ψώνια, την ασφάλεια του αυτοκινήτου και το λογαριασμό του τηλεφώνου.

Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους σε αυτό το σημείο. Αλλά και πάλι, το να συζητήσετε για τον βέλτιστο τρόπο κατανομής των εξόδων, ώστε και οι δύο άνθρωποι να είναι αυθεντικά ευτυχισμένοι, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

3. Χρησιμοποιήστε τα χρήματα για να κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο

Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αυξήσει την ευτυχία. Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι το να ξοδεύουμε χρήματα για τους άλλους έχει εκπληκτικά ισχυρά αποτελέσματα στην ευημερία μας (Dunn, Aknin & Norton 2008). Και, φυσικά, σε όλους αρέσει ένα δώρο. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη διαπίστωση και περιποιηθείτε το έτερον σας ήμισυ όσο πιο συχνά μπορείτε.

Πάρτε το αγαπημένο του μπουκάλι κρασί την επόμενη φορά που θα κάνετε μια βόλτα στο κατάστημα. Πάρτε του ένα μπιχλιμπίδι από το αεροδρόμιο όταν επιστρέφετε από ένα ταξίδι για δουλειά. Για τα γενέθλια ή την επέτειο, προγραμματίστε το ταξίδι-έκπληξη που ξέρετε ότι ο σύντροφός σας ήθελε να κάνει, αν είναι μέσα στον προϋπολογισμό σας.

4. Να έχετε ένα σχέδιο για το τέλος της σχέσης

Είναι το λιγότερο διασκεδαστικό σημείο από όλα, αλλά ενδεχομένως το πιο σημαντικό. Κανείς δεν θέλει ή δεν σχεδιάζει να τελειώσει η σχέση ή ο γάμος του. Ωστόσο, περίπου το 50 τοις εκατό των γάμων στις ΗΠΑ καταλήγουν σε διαζύγιο.

Σκεφτείτε να συζητήσετε τι θα συμβεί αν, Θεός φυλάξοι, ο γάμος καταλήξει σε διαζύγιο. Τι θα συνέβαινε με το σπίτι; Το αυτοκίνητο; Εάν ο ένας σύντροφος έχει σημαντικά περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τον άλλον, αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο σύναψης προγαμιαίου συμβολαίου για προστασία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, δώστε στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι τον αγαπάτε και ότι το τέλος της σχέσης είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε. Το να έχετε ένα σχέδιο είναι σημαντικό, ακόμη και αν ποτέ δεν περιμένουμε ρεαλιστικά να συμβεί.

Δεiτε επiσης...

Post
Γυναίκα Δευτέρα 04.12.2023

Πέντε μυστικά για να δείχνεις γεμάτη αυτοπεποίθηση χωρίς καν να μιλάς

Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Μπορεί να είναι ένα γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης στην ικανότητά σου να για κάτι ή απλώς ένα έμφυτο χαρακτηριστικό σου. Πάντως, οι έρευνες έχο

Post
Γυναίκα Παρασκευή 01.12.2023

Πώς να διαλέξουμε τη σωστή ενυδατική για το πρόσωπό μας

Η ενυδατική κρέμα δεν πρέπει να λείπει από καμία γυναίκα. Και μη νομίζετε πως μόνο οι μεγάλες ηλικίες την έχουν ανάγκη. Προσέχουμε από μικρές για να έχουμε όταν μεγαλώσουμε. Πώς όμως να διαλέξουμε

Post
Γυναίκα Πέμπτη 30.11.2023

Γυναίκες εξηγούν τους λόγους που είναι εθισμένες στην απιστία

Πόσων ειδών ζευγάρια πιστεύατε ότι κυκλοφορούν ανάμεσα σας μέχρι τώρα; Γιατί, μπορεί να θαυμάζετε τους ανθρώπους που κρατιούνται από το χέρι και φιλιούνται τρυφερά στους φωτισμένους δρόμους της πόλ

Post
Γυναίκα Τετάρτη 29.11.2023

Πώς θα φτιάξετε μόνη σας τζελ ξυρίσματος με αλόη βέρα

Το ξύρισμα, ακόμη και σήμερα, αποτελεί την πιο κλασική μέθοδο αποτρίχωσης για τις γυναίκες. Είναι ανώδυνο, οικονομικό και γρήγορο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους, όπως η χαλάουα, το κερί, οι απ

Post
Γυναίκα Τρίτη 28.11.2023

Βαφή μαλλιών: Πώς να τη βγάλετε από πετσέτες και ρούχα

Όταν βάφετε τα μαλλιά στο σπίτι ένα από τα συνηθέστερα ατυχήματα που συμβαίνουν είναι να λερώνονται τα ρούχα και οι πετσέτες σας. Ωστόσο υπάρχει η λύση για να αφαιρέσετε τους λεκέδες. Δείτε παρακάτ

Post
Γυναίκα Δευτέρα 27.11.2023

Αν νομίζεις πως το λευκό είναι το πιο κομψό χρώμα για τα νύχια κάνεις λάθος

Το λευκό χρώμα στα νύχια δεν έχει εποχή. Είναι τέλειο το καλοκαίρι με το μαύρισμα αλλά και τον χειμώνα σε συνδυασμό με τα σκούρα outfits μας. Για πολύ… πολύ καιρό βρισκόταν στην κορυφή της λ