Image
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 17:37 Τεχνολογία
 

Facebook και Instagram συνδρομητικά στην Ελλάδα με €9.99 το μήνα αλλά χωρίς διαφημίσεις

Συνδρομητικά στην Ελλάδα, προσφέροντας μια προαιρετική επιλογή των €9.99 ανά μήνα θα γίνουν Facebook και Instagram.

Η Meta Platforms θα προσφέρει στους χρήστες στην Ευρώπη πρόσβαση χωρίς διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram έναντι χρέωσης συνδρομής.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από τον Νοέμβριο, για τα παραπάνω κοινωνικά δίκτυα το τίμημα θα είναι 9,99 ευρώ τον μήνα για τους χρήστες του διαδικτύου ή 12,99 ευρώ τον μήνα για τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων Apple και Android. Οι συνδρομητικές υπηρεσίες θα προσφέρονται σε οποιονδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία.

Το μηνιαίο πρόγραμμα θα ισχύει για «όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς Facebook και Instagram στο κέντρο λογαριασμών ενός χρήστη» έως την 1η Μαρτίου 2024. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η εταιρεία θα χρεώνει ξεχωριστά για κάθε λογαριασμό.

Οι συνδρομές είναι μια αντίδραση στους αυξανόμενους κανονισμούς σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων χρηστών στην Ευρώπη. Σε ανάρτηση ιστολογίου που εξηγεί την απόφαση, η εταιρεία επικαλείται μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια εναλλακτική υπηρεσία «εάν είναι απαραίτητο, έναντι κατάλληλης αμοιβής».

Η Meta θα συνεχίσει να προσφέρει τα κοινωνικά δίκτυα με διαφημίσεις σε αυτές τις αγορές, χωρίς επιπλέον χρέωση.

Η νέα αυτή επιλογή θα προσφέρεται σε όλες της χώρες της Ευρώπης και η Meta είναι υποχρεωμένη να την κάνει εξαιτίας των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η νέα συνδρομή των Facebook και Instagram δεν είναι το Meta Verified που προσφέρει μπλε τικ και άλλα προνόμια. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα νέο πακέτο που αφαιρεί εντελώς όλες τις διαφημίσεις και στα δύο κοινωνικά δίκτυα.

Όσοι αποφασίσουν να εγγραφούν μέσω browser θα πληρώνουν €9.99 το μήνα, ενώ αν κάποιος εγγραφεί μέσω της iOS ή Android εφαρμογής, η συνδρομή θα ανεβαίνει στα €12.99 ανά μήνα εξαιτίας των τελών που επιβάλει η Apple και η Google. Η συνδρομή θα υποστηρίζει αρχικά και linked accounts, δηλαδή τη σύνδεση που μπορεί να κάνει κάποιος μεταξύ του Facebook και του Instagram του. Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου του 2024 κάθε συνδεδεμένος λογαριασμός θα απαιτεί επιπλέον €6 (για συνδρομή μέσω PC) ή επιπλέον €8 (για iOS και Android).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαριστεί: Και το Facebook και το Instagram θα συνεχίσουν να είναι προσβάσιμα δωρεάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με στοχευμένες διαφημίσεις.

Η εταιρία του Mark Zuckerberg έχει εδώ και καιρό μπλεξίματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα, προσπαθώντας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν έχει κάνει ακόμη διαθέσιμο το νέο κοινωνικό δίκτυο Threads στις χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, η εταιρία είχε δεχθεί πρόστιμο 1.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ιρλανδική αρχή Data Protection Commission, επειδή μετέφερε τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ, παραβιάζοντας έτσι το GDPR.

Επομένως, η νέα αυτή συνδρομή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρακτικές της Meta για τη στόχευση διαφημίσεων και τη συλλογή δεδομένων. Κάνοντας τους χρήστες να επιλέγουν μεταξύ της πληρωμής για την υπηρεσία που καταργεί τη στόχευση διαφημίσεων ή της δωρεάν χρήσης της υπηρεσίας αλλά με τη συναίνεση στις πρακτικές συλλογής δεδομένων, η Meta πιστεύει ότι θα έχει εκπληρώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια και οριστικότητα τις απαιτήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαϊκούς νόμους, όπως το πρόσφατο Digital Markets Act και το GDPR

Η επίσημη ανακοίνωση τονίζει πως η Meta πιστεύει στο «ad-supported internet» και ξεκαθαρίζει πως αναγκάζεται να προσθέσει τη νέα συνδρομητική επιλογή εξαιτίας των νομοθεσιών της Ένωσης. Μπορείτε να βρείτε την ανάρτηση στο blog της Meta πατώντας εδώ.


Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Στο σχεδιασμό δράσεων προώθησης της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση η Περιφέρεια Κρήτης (vid)

Πρότυπο στην δημιουργία και διεξαγωγή Μαραθωνίων Καινοτομίας (Hackathons) αποτελεί η Περιφέρεια Κρήτης σε πανελλήνιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστεί η τεχνογνωσία που έχουν τα στελέχη της, σ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Διαγωνισμός Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024»

Ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024», στις 20 και 21 Απριλίου 2024, παράλληλα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Το Hackat