Image
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 23:56 Υγεία
 

Τα μυστικά για την υγεία και τη μακροζωία – Τα συστήνουν οι επιστήμονες

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων Ηλικιακά Ανθρώπων (1η Οκτωβρίου) στη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και της πνευματικής ευεξίας για καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Η ταχεία αύξηση του αριθμού των ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών υπογραμμίζει τη σημασία της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών σε όλη τη διάρκεια της ζωής και φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την αντιμετώπιση της οργανικής και ψυχικής ευαλωτότητας που συνεπάγεται το γήρας.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής και ειδικότερα στη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική ευεξία ως οδηγών υγείας και μακροζωίας για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε συνδυασμό προφανώς με την ορθή διατροφή και το καθαρό περιβάλλον.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας (μείωση του κινδύνου καταγμάτων),αυξάνει τη μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των μυών και των οστών, μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα πτώσης, συμβάλλει στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση η όραση και η ακοή, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και το μυοσκελετικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης δεκάδων ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση.

Παράλληλα, η πνευματική ευεξία και οι δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές λειτουργίες, μπορούν να έχουν προστατευτικό ρόλο στην άνοια και τις συναφείς γνωστικές διαταραχές.

Εξάλλου, η «Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης» 2021-2030 που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, έχει στόχο τη βελτιστοποίηση της «λειτουργικής ικανότητας» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και τη μακροζωία, αλλά με υγιή και ευχάριστο τρόπο.

Ποιες είναι οι συστάσεις για τα άτομα άνω των 65 ετών
Οι υπάρχουσες συστάσεις για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω υποδεικνύουν 150 λεπτά την εβδομάδα (για παράδειγμα, 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα) μέτριας έντασης δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμβηση, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας, όπως πεζοπορία, τζόκινγκ ή τρέξιμο.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τόσο αερόβια άσκηση και άσκηση ενδυνάμωσης όσο και ασκήσεις ισορροπίας για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων.
Εάν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες λόγω χρόνιων παθήσεων, θα πρέπει να είναι όσο δραστήρια το επιτρέπουν οι ικανότητές τους και οι συνθήκες.

Η αδράνεια σχετίζεται με αλλαγές στη σύσταση του σώματος με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του σωματικού λίπους και την ταυτόχρονη μείωση της άλιπης μάζας σώματος. Έτσι, παρατηρείται σημαντική απώλεια στην παραγωγή μέγιστης δύναμης με την αδράνεια. Η ατροφία των σκελετικών μυών θεωρείται συχνά χαρακτηριστικό της γήρανσης και της σωματικής αδράνειας.

Η σαρκοπενία ορίζεται ως η χαμηλή μυϊκή μάζα σε συνδυασμό με χαμηλή μυϊκή δύναμη και/ή χαμηλή σωματική απόδοση. Κατά συνέπεια, η χαμηλή σωματική απόδοση και η εξάρτηση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την άλιπη μάζα σώματος, βελτιώνουν τη σωματική απόδοση και σε μικρότερο βαθμό έχουν θετική επίδραση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Ένας στους 3 δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες
Η σωστή διατροφή, όπως είναι η μεσογειακή, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αφού θα πρέπει να λειτουργεί ως «φάρμακο» για το σώμα, χωρίς να το καταπονεί ή να το επιβαρύνει.

Η δυσθρεψία, η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής, αφορά 1 στους 3 άνω των 65 ετών και σχετίζεται με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών ή διαταραχών στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό και προκαλεί διαταραχές στη σωματική και νοητική λειτουργία. Εκτός των σωματικών αιτιών η δυσθρεψία είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Η δυσθρεψία σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, οστεοπόρωση, κ.ά. Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα αναγνωρίσιμα «σημάδια» της δυσθρεψίας.

Σημαντικό ρόλο σε συνδυασμό και με τη σωστή διατροφή παίζει η φυσική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση ήπιας έντασης, όπως είναι το περπάτημα και η κολύμβηση. Παράλληλα με την άσκηση βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση, μειώνεται το άγχος και απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης.

Επισημαίνεται εξάλλου η ανάγκη επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγείας των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας γιατί ασθένειες του στόματος όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία και λειτουργικές δυσκολίες της μάσησης έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται δυσμενώς η γενικότερη υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και η ποιότητα διατροφής και ζωής τους.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Δευτέρα 04.12.2023

Οι τρεις τροφές που καίνε λίπος και δεν το ξέρεις

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται πρόγραμμα αλλά και άσκηση μαζί με την διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που καίνε περισσότερο το λίπος και μειώνουν την όρεξη για δ

Post
Υγεία Δευτέρα 04.12.2023

H κινεζική «περιπατητική πνευμονία» με τα περίεργα συμπτώματα στην Ευρώπη. Τι είναι το μυκόπλασμα;

Τα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά αυξάνονται στην Ευρώπη, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση αναπνευστικών ασθενειών. Η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει έξαρση των κρουσμάτων,

Post
Υγεία Κυριακή 03.12.2023

Τέσσερα θέματα υγείας που μοιάζουν με κατάθλιψη, αλλά δεν είναι

Οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστούν, ιδιαίτερα επειδή υπάρχουν λίγες κλινικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση. Για τον λόγο αυτόν, πολλά ζητήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμ

Post
Υγεία Σάββατο 02.12.2023

Οκτώ μυστικά για να μειώσετε την πίεση με φυσικό τρόπο

Εκτός από τα φάρμακα που μπορεί να σου συστήσει γιατρός, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εσύ πόσους από αυτούς εφαρμόζεις; Η υψηλή αρτηριακή πίεσ

Post
Υγεία Σάββατο 02.12.2023

Τα γεύματα που απαγορεύεται να τρως το πρωί

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το πρωινό γεύμα είναι το πιο σημαντικό της ημέρας και οφείλει να αποτελεί έναν συνδυασμό από πρωτεΐνη, καλά λίπη και φυτικές ίνες. Ωστόσο υπάρχουν τροφές που δεν ανήκ

Post
Υγεία Παρασκευή 01.12.2023

Ανακαλείται παρτίδα πασίγνωστης σοκολάτας: Ποιος ο λόγος

H Mondelez Ελλάς, με δική της πρωτοβουλία, ενημερώνει το κοινό για την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων του προϊόντος Toblerone 100 γρ. Σοκολάτα γάλακτος με νουγκά (10%), από μέλι και αμύγδα