Image
Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 23:56 Υγεία
 

Τα μυστικά για την υγεία και τη μακροζωία – Τα συστήνουν οι επιστήμονες

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων Ηλικιακά Ανθρώπων (1η Οκτωβρίου) στη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και της πνευματικής ευεξίας για καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Η ταχεία αύξηση του αριθμού των ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών υπογραμμίζει τη σημασία της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών σε όλη τη διάρκεια της ζωής και φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για την αντιμετώπιση της οργανικής και ψυχικής ευαλωτότητας που συνεπάγεται το γήρας.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής και ειδικότερα στη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική ευεξία ως οδηγών υγείας και μακροζωίας για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε συνδυασμό προφανώς με την ορθή διατροφή και το καθαρό περιβάλλον.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας (μείωση του κινδύνου καταγμάτων),αυξάνει τη μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των μυών και των οστών, μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πιθανότητα πτώσης, συμβάλλει στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση η όραση και η ακοή, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και το μυοσκελετικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης δεκάδων ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση.

Παράλληλα, η πνευματική ευεξία και οι δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές λειτουργίες, μπορούν να έχουν προστατευτικό ρόλο στην άνοια και τις συναφείς γνωστικές διαταραχές.

Εξάλλου, η «Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης» 2021-2030 που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, έχει στόχο τη βελτιστοποίηση της «λειτουργικής ικανότητας» των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και τη μακροζωία, αλλά με υγιή και ευχάριστο τρόπο.

Ποιες είναι οι συστάσεις για τα άτομα άνω των 65 ετών
Οι υπάρχουσες συστάσεις για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω υποδεικνύουν 150 λεπτά την εβδομάδα (για παράδειγμα, 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα) μέτριας έντασης δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμβηση, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας, όπως πεζοπορία, τζόκινγκ ή τρέξιμο.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τόσο αερόβια άσκηση και άσκηση ενδυνάμωσης όσο και ασκήσεις ισορροπίας για τη μείωση του κινδύνου πτώσεων.
Εάν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες λόγω χρόνιων παθήσεων, θα πρέπει να είναι όσο δραστήρια το επιτρέπουν οι ικανότητές τους και οι συνθήκες.

Η αδράνεια σχετίζεται με αλλαγές στη σύσταση του σώματος με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του σωματικού λίπους και την ταυτόχρονη μείωση της άλιπης μάζας σώματος. Έτσι, παρατηρείται σημαντική απώλεια στην παραγωγή μέγιστης δύναμης με την αδράνεια. Η ατροφία των σκελετικών μυών θεωρείται συχνά χαρακτηριστικό της γήρανσης και της σωματικής αδράνειας.

Η σαρκοπενία ορίζεται ως η χαμηλή μυϊκή μάζα σε συνδυασμό με χαμηλή μυϊκή δύναμη και/ή χαμηλή σωματική απόδοση. Κατά συνέπεια, η χαμηλή σωματική απόδοση και η εξάρτηση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την άλιπη μάζα σώματος, βελτιώνουν τη σωματική απόδοση και σε μικρότερο βαθμό έχουν θετική επίδραση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Ένας στους 3 δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες
Η σωστή διατροφή, όπως είναι η μεσογειακή, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αφού θα πρέπει να λειτουργεί ως «φάρμακο» για το σώμα, χωρίς να το καταπονεί ή να το επιβαρύνει.

Η δυσθρεψία, η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής, αφορά 1 στους 3 άνω των 65 ετών και σχετίζεται με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών ή διαταραχών στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό και προκαλεί διαταραχές στη σωματική και νοητική λειτουργία. Εκτός των σωματικών αιτιών η δυσθρεψία είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Η δυσθρεψία σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, οστεοπόρωση, κ.ά. Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα αναγνωρίσιμα «σημάδια» της δυσθρεψίας.

Σημαντικό ρόλο σε συνδυασμό και με τη σωστή διατροφή παίζει η φυσική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση ήπιας έντασης, όπως είναι το περπάτημα και η κολύμβηση. Παράλληλα με την άσκηση βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση, μειώνεται το άγχος και απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης.

Επισημαίνεται εξάλλου η ανάγκη επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγείας των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας γιατί ασθένειες του στόματος όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία και λειτουργικές δυσκολίες της μάσησης έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται δυσμενώς η γενικότερη υγεία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και η ποιότητα διατροφής και ζωής τους.

Πηγή: oloygeia.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Παρασκευή 19.07.2024

Σύκα: Τα 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά

Είναι φρούτο του καλοκαιριού και έχει πολλά οφέλη για την υγεία! Τα σύκα, ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, είναι γνωστά για τη γλυκιά τους γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία

Post
Υγεία Πέμπτη 18.07.2024

Χίλια ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ, χαιρετίζει την πρόθεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να δώσει, όπως ανακοίνωσε, επιπλέον 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό ο οποίο

Post
Υγεία Τετάρτη 17.07.2024

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια το Σάββατο 20.07.2024

Το Σάββατο 20/07/2024 και θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 9:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγμ

Post
Υγεία Δευτέρα 15.07.2024

Συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς την περίοδο του καύσωνα

Χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για να παραμείνετε ασφαλείς την περίοδο του καύσωνα από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Έλλειψη ενημέρωσης για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες απο

Post
Υγεία Δευτέρα 15.07.2024

Αναφυλαξία: Συμπτώματα, επιπλοκές και πρώτες βοήθειες

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να εμφανιστεί απότομα και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εδώ, εμβαθύνουμε στα συμπτώματα, τις επιπλοκέ

Post
Υγεία Δευτέρα 15.07.2024

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με τον καφέ σας

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα για πολλούς, αλλά ο συνδυασμός του με ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του και την πέψη σας. Εδώ, διερευνούμε ποιες τροφές και γιατί είναι καλό να απ