Image
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 15:36 Παιδί
 

Πως θα εκπαιδεύσετε το παιδί να κάτσει στο γιογιο

Ασκήσεις προετοιμασίας για τη χρήση της τουαλέτας πριν την έναρξη της εκπαίδευσης
Πριν αποφασίσετε ότι το παιδί σας μεγάλωσε αρκετά για να μην φοράει πια πάνες, ελέγξτε αν είναι ορατά τα σημάδια ετοιμότητας και φυσικά αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του να ασχοληθεί με το θέμα γιογιό και τουαλέτα. Αν είναι έτοιμο να αποχωριστεί τις πάνες και να αρχίσει να εκπαιδεύεται στην χρήση της τουαλέτας, τότε μπορείτε να περάσετε στο επόμενο στάδιο. Στις πρώτες ασκήσεις γνωριμίας πριν την καθημερινή εκπαίδευση για να κάνει μια καλή εισαγωγή. Πολλές απορίες και μυστήρια θα λυθούν ενώ θα το βοηθήσουν να στέψει με επιτυχία τις προσπάθειές του.

Γιατί πάμε στην τουαλέτα;
Η γνώση είναι δύναμη και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της χρήσης του γιογιό. Καλό είναι να εξηγήσετε στο μικρό σας πώς και γιατί μέρος αυτών που τρώμε και πίνουμε απομακρύνονται από τον οργανισμό με τη μορφή ούρων και κοπράνων. Για πιο παραστατικές εξηγήσεις δείξτε με το χέρι σας τη διαδρομή του φαγητού στο σώμα ή σχεδιάστε ένα απλό σκίτσο σε ένα χαρτί.
Όλοι έχουν τις ίδιες συνήθειες. Εξηγήστε στο μικρό σας ότι αυτή η διαδικασία ισχύει για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Το ίδιο κάνει και η γατούλα σας, ή ο σκύλος που συναντήσατε στο δρόμο, το περιστέρι ή το προβατάκι. Εξηγήστε ακόμα γιατί γίνονται αυτές οι μετατροπές στην τροφή, πού γίνονται αλλά και πόσο διαφορετικά είναι τα κόπρανα κάθε ημέρα και κατά πόσο εξαρτώνται από τι έχετε φάει. Μπορεί οι λεπτομέρειες να σας φαίνονται «αηδιαστικές» αλλά πρόκειται για αρκετά εκπαιδευτικές κουβέντες.
Ειδική ονομασία και σεμινάριο εκπαίδευσης.
Υπάρχουν πολλοί ευφάνταστοι χαρακτηρισμοί που μπορείτε να αποδώσετε στο γιογιό του μικρού σας, όπως π.χ. να του δώσετε ένα όνομα ή να το αποκαλέσετε «θρόνο». Όπως και να έχει, εξηγήστε ότι το γιογιό χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά που πλέον είναι αρκετά μεγάλα για να φορούν πάνες και πως το ακόμα μεγαλύτερο γιογιό, την λεκάνη δηλαδή, την χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι. Αν δεν έχετε πρόβλημα, πάρτε μαζί το μικρό σας την επόμενη φορά που θέλετε να επισκεφθείτε την τουαλέτα για να του δείξετε τη διαδικασία. Όσον αφορά τα αγοράκια το εκπαιδευτικό σεμινάριο μπορεί να αναλάβει ο μπαμπάς.
Καθημερινή προετοιμασία.
Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα, δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία της χρήσης του γιογιό ή της λεκάνης. Διαβάστε λόγου χάρη παραμύθια που σχετίζονται με τη χρήση του γιογιό ή ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάθεται στη λεκάνη όταν αγοράσετε ειδικό κάθισμα, τις στιγμές που δεν χρειάζεται να πάει τουαλέτα, απλά για να εξασκηθεί. Επίσης, προτείνετε να διηγηθεί στην αγαπημένη του κούκλα τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας τη ως μοντέλο. Μπορεί λόγου χάρη να την πηγαίνει στην τουαλέτα, να της ανεβάζει τη φούστα και να τη βάζει να κάθεται στο γιογιό για να ουρήσει. Μια ακόμα ιδέα είναι να φτιάξετε ένα πινακάκι, όπου θα σημειώνετε κάθε πότε τα μέλη της οικογένειας επισκέπτονται την τουαλέτα, δίνοντας την υπόσχεση στο νήπιο ότι σύντομα το όνομα του θα βρίσκεται στον πίνακα μαζί με τα υπόλοιπα.
Ποια σημάδια στέλνει το σώμα;
Ένα από τα πιο δύσκολα ίσως εγχειρήματα για το νήπιο είναι να κατανοήσει τα σημάδια που του στέλνει το σώμα του για να επισκεφθεί το μπάνιο. Εξηγήστε του ότι πιθανόν να νιώθει φούσκωμα στην κοιλιά ή την ανάγκη να διπλώσει τα πόδια του. Συμφωνήστε να σας κάνει ένα συγκεκριμένο νόημα για να σας ειδοποιήσει ότι αισθάνεται τα παραπάνω και σταδιακά μάθετε του να σας στέλνει διαφορετικά σήματα, ανάλογα με τον λόγο που θέλει να επισκεφθεί την τουαλέτα. Συζητήστε ακόμα μαζί του ποιες στιγμές θα ήταν καλύτερο να επισκέπτεται το μπάνιο, όπως πριν φύγετε από το σπίτι, πριν κάνετε μια διαδρομή με αυτοκίνητο ή πριν κοιμηθεί.
Τα συν του αποχωρισμού.
Ίσως ένα νήπιο νιώσει παράξενα όταν πρέπει να αποχωριστεί τις πάνες τις οποίες φοράει από τη στιγμή που γεννήθηκε. Τονίστε τα θετικά στοιχεία του αποχωρισμού που δεν είναι άλλα από το ότι δεν θα σταματάτε πλέον για να το αλλάξετε και ότι θα μπορεί να διαλέξει τα δικά του εσώρουχα. Εξηγήστε του πως κάποιες ώρες, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα μπορεί να φοράει πάνα και ακολούθως εξασκηθείτε στο ανεβοκατέβασμα του εσωρούχου, μια δεξιότητα που θα πρέπει να αποκτήσει πριν ακόμα αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό.
Πώς να σκουπίζεται σωστά.
Ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης είναι να μάθει να σκουπίζεται καλά. Στην αρχή, βέβαια, αυτό θα το κάνετε εσείς, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να εμπεδώσει την διαδικασία και να κατανοήσει γιατί πρέπει να σας φωνάξει αντί απλώς να ξαναφορέσει τα ρούχα του. Εξηγήστε του γιατί θα χρειαστεί να σκουπιστεί και στη συνέχεια κάντε πρακτική σε μια κούκλα ώστε να καταλάβει και πόσο χαρτί θα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Πείτε του ακόμα ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια και να μην ξεχνάει ότι κάθε φορά θα πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν απομακρυνθεί από το μπάνιο.
Το φαινόμενο «καζανάκι».
Ποιος θα λύσει το μυστήριο που περιβάλλει τη διαδικασία «τραβάω το καζανάκι, το νερό κυλάει με ορμή και εξαφανίζει κάπου το περιεχόμενο της λεκάνης»; Φυσικά, εσείς. Εξηγήστε του πού πάει το νερό και ότι μέσα στη λεκάνη δεν πρέπει να πετάει χαρτιά ή άλλα αντικείμενα. Πολλές φορές τα νήπια ενδέχεται να φοβούνται τον θόρυβο που κάνει το νερό από το καζανάκι ή να τρομάζουν στη σκέψη ότι μπορεί να ρουφήξει και εκείνα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τραβήξτε το καζανάκι όταν φύγει το μικρό σας από το μπάνιο.
Δημόσιες τουαλέτες.
Ίσως ανακουφιστεί όταν μάθει ότι ακόμα και όταν είστε εκτός σπιτιού μπορείτε να επισκεφθείτε μια δημόσια τουαλέτα. Πηγαίνετε απλά σε κάποιες από αυτές για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, χωρίς να παραλείψετε βέβαια να του εξηγήσετε ότι είναι πολύ πιο βρώμικες από του σπιτιού σας, και ότι θα χρειαστεί να προσέχει και να πλένει τα χέρια του όταν θα τις χρησιμοποιεί μελλοντικά. Διαβάστε περισσότερα για τις δημόσιες τουαλέτες εδώ.
Ατυχήματα.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκπαίδευσης, το πιθανότερο είναι να συμβούν κάποια ατυχήματα. Υπενθυμίστε στο μικρό σας ότι σκοπός της εξάσκησης είναι να γίνει καλύτερο και ότι με τον καιρό θα καταφέρει να επισκέπτεται την τουαλέτα χωρίς προβλήματα. Ζητήστε ακόμα να σας ειδοποιεί σε τέτοιες περιπτώσεις για να το καθαρίσετε και να του αλλάξετε εσώρουχο.

Δεiτε επiσης...

Post
Παιδί Δευτέρα 04.12.2023

Μαμά φοβάμα»: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις φοβίες του παιδιού

Τα παιδιά μέχρι τα δύο τους χρόνια φαίνονται ατρόμητα και ριψοκίνδυνα. Ωστόσο μεγαλώνοντας επειδή αναπτύσσεται η νοημοσύνη τους, ο κόσμος αρχίζει να τους φαίνεται… απειλητικός και επικίνδυνος!

Post
Παιδί Σάββατο 02.12.2023

Το ασφαλές άγγιγμα στα παιδιά - Πώς να τους μάθουμε να λένε «όχι»

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Αθηναΐς Νέγκα, και η συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Φρόσω Φωτεινάκη, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για το τι ορίζεται ως ασφαλέ

Post
Παιδί Τρίτη 28.11.2023

Έτσι θα κάνετε το παιδί να πίνει περισσότερο νερό

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας σε όλους τους ανθρώπους, αλλά στα παιδιά έχει ακόμα σημαντικότερο ρόλο. Τα ενυδατώνει, τα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα κ

Post
Παιδί Κυριακή 26.11.2023

Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Πλησιάζει η ημέρα καταβολής της 5ης δόσης του επιδόματος παιδιού καθώς έκλεισε για τους πολίτες η πλατφόρμα έτσι, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υπολογισμού την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου

Post
Παιδί Πέμπτη 23.11.2023

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Έρχεται χριστουγεννιάτικος μποναμάς με 1,5 επιπλέον δόση – Πότε πληρώνεται

Κλειστή από τις 10 Νοεμβρίου 2023 είναι η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ Α21 για το Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής της πέμπτης δόσης του επιδόματος. Η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά

Post
Παιδί Τετάρτη 15.11.2023

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό σας;

Το ξέρατε ότι ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με γαλανά μάτια ακόμη κι αν ο ένας γονέας έχει καστανά και ο άλλος πράσινα μάτια; Το χρώμα των ματιών που θα έχει το μωρό καθορίζεται από ένα «παιχνί