Image
Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου 2023 09:45 Τεχνολογία
 

Αυτοκίνητο: Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται είναι προϊόν για πούλημα

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα βαθμολογούνται κάτω από τη βάση στην προστασία της ιδιωτικότητας: οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες παραδέχονται ότι μπορεί να πωλούν τα προσωπικά δεδομένα των οδηγών σε τρίτους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Τα σημερινά αυτοκίνητα «έχουν μικρόφωνα που καταγράφουν κάθε είδους συζητήσεις. Έχουν κάμερες που κοιτούν μέσα και έξω» δήλωσε στο Associated Press ο Τζεν Κάλτραϊντερ, επικεφαλής της έκθεσης του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Mozilla.

Οι ιδιοκτήτες συχνά δεν έχουν λόγο στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους, διαπιστώνει η έκθεση του ιδρύματος, το οποίο προωθεί τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και αναπτύσσει το browser Firefox.

Κενά εντοπίζονται και στις προδιαγραφές ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ευάλωτα σε χάκερ.

Μόνο δύο εταιρείες, η Renault και η Dacia, δίνουν στους οδηγούς τη δυνατότητα να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων τους.

Οι αγοραστές «δεν έχουν και πολλές επιλογές», εκτός αν αγοράσουν κάποιο μεταχειρισμένο παλιό μοντέλο.

Τα αυτοκίνητα είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία για θέματα ιδιωτικότητας μεταξύ 12 προϊόντων που έχει εξετάσει το Ίδρυμα Mozilla από το 2017, όπως ρολόγια παρακολούθησης αθλητικών επιδόσεων, έξυπνα ηχεία και άλλες συνδεδεμένες συσκευές.

Από τις 25 μάρκες αυτοκινήτων που εξετάστηκαν, οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση τη δημοφιλία τους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καμία δεν βρέθηκε να πληροί τις προδιαγραφές του ιδρύματος. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τις εφαρμογές ψυχικής υγείας είναι 37%.

Μια από τις απαιτήσεις του ιδρύματος είναι η κρυπτογράφηση όλων των προσωπικών δεδομένων στο αυτοκίνητο.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία στην Tesla (Reuters)

Γενετικά και «σεξουαλικά» δεδομένα
Οι 19 από τις 25 αυτοκινητοβιομηχανίες δηλώνουν στην πολιτική ιδιωτικότητας ότι τα δεδομένα μπορεί να πωληθούν σε άλλες εταιρείες. Οι μισές δηλώνουν ότι θα παρέδιδαν τις πληροφορίες στην κυβέρνηση ή την αστυνομία με ένα απλό αίτημα, αντί με δικαστική εντολή.

Μόνο δύο εταιρείες, η Renault και η Dacia, δίνουν στους οδηγούς τη δυνατότητα να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων τους.

«Όλο και περισσότερο, τα αυτοκίνητα γίνονται σπίουνοι με ρόδες» σχολίασε ο Άλμπερτ Φοξ Καν του Κέντρου Πολιτικής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Χάρβαρντ. «Οι ηλεκτρονικές συσκευές που οι οδηγοί πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για να εγκαταστήσουν συλλέγουν όλο και περισσότερα δεδομένα για τους ίδιους και τους συνεπιβάτες τους».

Και, παρόλο που οι κατασκευαστές μπορεί να πωλούν τα δεδομένα σε τρίτους, συχνά αρνούνται να τα διαβιβάσουν σε ανεξάρτητα συνεργεία για την επισκευή των οχημάτων.

Το 2020, το 52% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Pew Research δήλωσε ότι επέλεξε να μην αγοράσει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία λόγω ανησυχίας για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Η ιαπωνική Nissan παραδέχτηκε ότι συκλλέγει «ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες», όπως ο αριθμός πινακίδας, η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και δείκτες υγείας.

Επιπλέον, η εταιρεία παραδέχεται ότι μπορεί να πουλά «προφίλ» των οδηγών που «αντανακλούν τις προτιμήσεις του καταναλωτή, τα χαρακτηριστικά του, τις ψυχολογικές τάσεις, τις προδιαθέσεις, τη συμπεριφορά, τις απόψεις, τη νοημοσύνη, τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους».

Ήταν μία από τις έξι εταιρείες που παραδέχονται ότι συλλέγουν «γενετικές πληροφορίες» ή «γενετικά χαρακτηριστικά».

Η Nissan ανέφερε ακόμα ότι συλλέγει δεδομένα «σεξουαλικής συμπεριφοράς», χωρίς να εξηγήσει το πώς.

Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η βαθμολογία της Tesla. Αν ο οδηγός ζητήσει την εξαίρεσή του από τη συλλογή δεδομένων, η εταιρεία λέει πως ενδέχεται να μην μπορεί να τον ενημερώσει άμεσα για προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μειωμένη λειτουργικότητα, σοβαρή ζημιά ή αδυναμία λειτουργίας». 

in.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Στο σχεδιασμό δράσεων προώθησης της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση η Περιφέρεια Κρήτης (vid)

Πρότυπο στην δημιουργία και διεξαγωγή Μαραθωνίων Καινοτομίας (Hackathons) αποτελεί η Περιφέρεια Κρήτης σε πανελλήνιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστεί η τεχνογνωσία που έχουν τα στελέχη της, σ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Διαγωνισμός Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024»

Ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024», στις 20 και 21 Απριλίου 2024, παράλληλα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Το Hackat