Ο μισθωτός θα έχει δικαίωμα να ψάξει και δεύτερη δουλειά (δεύτερο εργοδότη) για να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν επιτρέπεται ο καθορισμός του βασικού μισθού με Συλλογική Σύμβαση για καλύτερες αμοιβές.
Ωστόσο, ο εργοδότης μπορεί να τον κρατήσει 10 ώρες την ημέρα στην πρώτη δουλειά χωρίς υπερωρίες, συν το Σάββατο. Χωρίς καν να τον ρωτήσει…
Και να βρει δεύτερη δουλειά, δεν προλαβαίνει…
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση εν μέσω πυρκαγιών και καλοκαιρινών διακοπών, εισάγει στο εργατικό δίκαιο πρωτοφανείς διατάξεις. Κυρίως ανάγει τον προσωπάρχη/εργοδότη σε απόλυτο αφέντη όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην προσωπική ζωή του εργαζομένου.
Όλο το εργατικό δίκαιο που θεσπίστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (2112/20) και μετά ανατρέπεται.
Και αυτό είναι το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ).
Στη δεύτερη θητεία της η ΝΔ έρχεται και αλλάζει άρδην ακόμη και τον νόμο Χατζηδάκη (Ν.4808/21), εισάγοντας την πλήρη ασυδοσία του εργοδότη και καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο των Επιθεωρήσεων.
1.Η ατομική σύμβαση για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας δεν θα συνάπτεται μετά από αίτηση του εργαζομένου, όπως προσποιητά προέβλεπε ο νόμος Χατζηδάκη όταν (2021) καταργήθηκε η με Συλλογική Σύμβαση διευθέτηση του χρόνο εργασίας (10ωρη ημερήσια εργασία σε περιόδους αιχμής και 6ωρη σε περιόδους ύφεσης).
Πλέον ο εργοδότης θα ζητά την 10ωρη ημερήσια εργασία καθώς και την 6ήμερη εβδομάδα απασχόλησης. Αλλαγή που θα επιβεβαιώνεται με ατομική σύμβαση.
Έτσι ο μισθωτός καλείται να εργάζεται 10 ώρες την εβδομάδα συν 8 το Σάββατο (έως και 58 ώρες την εβδομάδα και 48 σε μέσα επίπεδα το 4μηνο) και για τον επιπλέον χρόνο των 18 ωρών θα πληρώνεται με 40% επί του ωρομισθίου μόνο για τις 8 ώρες του Σαββάτου. Μέχρι σήμερα οι νόμιμες υπερωρίες αμείβονται με +60% επί του ωρομισθίου και οι παράνομες με +120%.
2.Μετά ταύτα δίνεται η ευχέρεια στον μισθωτό να βρει και δεύτερο εργοδότη μέχρι τις 13 ώρες την ημέρα. Αλλά σε περίπτωση 10ωρης εργασίας δεν του μένει παρά η εξάντληση και ένα 3ωρο ανάμεσα στις συγκοινωνίες και την ταλαιπωρία της μετακίνησης.
3. Ενώ κρίθηκε παράνομη η δοκιμαστική περίοδος των 12 μηνών, εντός της οποίας εάν απολυθεί ο μισθωτός δεν δικαιούται αποζημίωση, το υπουργείο Εργασίας φέρνει διάταξη που ορίζει έως εξάμηνη την δοκιμαστική περίοδο. Χωρίς αυτό να αλλάζει στο παραμικρό τη θέση του μισθωτού. Εξακολουθεί να μην δικαιούται αποζημίωση ο εργαζόμενος μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου…
4.Στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας των επιχειρήσεων δεν θα αναφέρονται οι ημερήσιες μεταβολές στις υπερωρίες, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (10ωρη ή 6ωρη απασχόληση) κ.α. Όμως έτσι σε τυχόν έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας (σ.σ. σε σπάνιες περιπτώσεις που σήμερα εκτελείται) ο ελεγκτής δεν θα έχει πλάνο εργασίας του προσωπικού προκειμένου να εντοπίσει τυχόν παρανομίες.
Με την εν λόγω ρύθμιση ουσιαστικά καταργείται το ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) και ο έλεγχος θα γίνεται από απόσταση με βάση τις αποτυπώσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Στις περιπτώσεις που η κάρτα δεν παρακάμπτεται….
5.Εισάγονται οι συμβάσεις των εν αναμονή εργαζομένων (Call Worker), χωρίς πρόβλεψη για συγκεκριμένη απασχόληση. Για παράδειγμα ένας σερβιτόρος θα κάθεται(;) στο σπίτι του και όταν προβλέπεται ότι στο πάρτι θα προσέλθει πολύς κόσμος, το κατάστημα θα τον καλεί (24 ώρες πριν) να δουλέψει για όσο χρόνο απαιτείται…
6.Παραμένει η πρόβλεψη για μη επαναπρόσληψη εργαζομένου ο οποίος έχει παρανόμως (όπως δικαστήριο έκρινε) απολυθεί!
7.Επίσης επιτρέπεται η «κατσαρή» (πρωί-απόγευμα) βραδιά στο… 4ωρο (μερική απασχόληση).
.ieidiseis.