Image
Τρίτη 01 Αυγούστου 2023 13:38 Τεχνολογία
 

"Περσόνες" τεχνητής νοημοσύνης έρχονται να σας πιάσουν κουβέντα

Η Meta Platforms ετοιμάζεται να λανσάρει «προσωπικότητες» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα συνομιλούν με τους χρήστες και θα τους προσφέρουν προτάσεις, γράφουν την Τρίτη οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει αναπτύξει πρωτότυπα που μιλούν με διαφορετικές προσωπικότητες, όπως ένα τα chatbot που μιμείται τον Αβραάμ Λίλνκολ και ένα δεύτερο δίνει ταξιδιωτικές οδηγίες με το προσωπικό στιλ ενός σέρφερ.

Στο εσωτερικό της εταιρείας είναι γνωστά ως «περσόνες».

Οι νέες μηχανές διαλόγου θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμες ακόμα και τον επόμενο μήνα, ανέφερε μία πηγή. Θα λειτουργούν ως βοηθοί για τη λειτουργία αναζήτησης, θα προτείνουν περιεχόμενο και θα προσφέρουν διασκέδαση στους σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρήστες της Meta.

Η βρετανική εφημερίδα δεν διευκρινίζει πάντως αν τα chatbot θα είναι διαθέσιμα στο Facebook, το Instagram, το Threads ή σε όλες της πλατφόρμες της εταιρείας.

Η Meta όπως φαίνεται σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει την τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης που κατέλαβε τη Σίλικον Βάλει μετά το λανσάρισμα του ChatGPT της OpenAI. Στόχος της είναι να ανανεώσει το ενδιαφέρον των χρηστών και να απαντήσει στον ανταγωνισμό του TikTok.

Ήδη όμως τα νέα εργαλεία ΑΙ προκαλούν ανησυχίες ότι η Meta θα συλλέγει ακόμα περισσότερα δεδομένα για τους χρήστες, προκειμένου να τους σερβίρει τις κατάλληλες διαφημίσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των 117 δισ. δολαρίων που εισπράττει κάθε χρόνο η εταιρεία προέρχεται από διαφημίσεις.

«Από τη στιγμή που οι χρήστες θα αλληλεπιδράσουν με το chatbot θα εκθέσουν στην εταιρεία περισσότερα από τα δεδομένα τους, τα οποία η εταιρεία θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε στους FT ο Ράβιτ Ντόταν, ειδικός σε θέματα ηθικής ΑΙ και συνιδρυτής του εργαστηρίου Collaborative AI Responsibility στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Τα chatbot με προσωπικότητα που ετοιμάζει η Meta δεν είναι πάντως τα πρώτα στην αγορά. Η Character.ai, νεοσύστατη εταιρεία με αξία που εκτιμάται γύρω στο 1 δισ. δολάρια, χρησιμοποιεί μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να μιμηθεί το ύφος του Έλον Μασκ ή του χαρακτήρα Mario από τα βιντεοπαιχνίδια της Nintendo.

H Meta έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τον περασμένο μήνα διέθεσε το Llama 2, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο αντάξιο του ChatGPT, για χρήση από επιχειρήσεις.

Ορισμένες βερσιόν του Llama 2 μπορούν να τρέχουν ακόμα και σε κινητά και όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Meta το μοντέλο της θα γίνει διαθέσιμο και σε ορισμένες συσκευές με επεξεργαστές της Qualcomm.

Πηγή: in.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Τεχνολογία Σάββατο 11.05.2024

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη

H Starlink, θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ, που ασχολείται με τους δορυφόρους, προειδοποίησε σήμερα, για το ενδεχόμενο «υποβάθμισης των υπηρεσιών της», καθώς η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη

Post
Τεχνολογία Σάββατο 27.04.2024

Την Κυριακή 28 Απριλίου στο Ηράκλειο το Ρομπότ Σοφία

Το Ρομπότ Σοφία θα βρίσκεται την Κυριακή 28 Απριλίου στο Κλειστό Στάδιο Ν. Αλικαρνασσού (Ηράκλειο Αρένα 2 Αοράκια), στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιάδας Ρομποτικής MRC GLOBAL OLYMPIAD (Minoan Robotsports Co

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Ξεκινάει η Ρομποτική Ολυμπιάδα με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αυτοδιοικητικών και Αναπτυξιακών Φορέων της Κρήτης (vid)

3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου θα είναι στην Κρήτη και το Ηράκλειο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2024 προκειμένου να διαγωνιστούν στο κλειστό Γυμναστήριο «Herakleion Arena –

Post
Τεχνολογία Πέμπτη 25.04.2024

Παρθενική πτήση ιπτάμενου αυτοκινήτου με επιβάτη τον διάσημο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ

Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Στο σχεδιασμό δράσεων προώθησης της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση η Περιφέρεια Κρήτης (vid)

Πρότυπο στην δημιουργία και διεξαγωγή Μαραθωνίων Καινοτομίας (Hackathons) αποτελεί η Περιφέρεια Κρήτης σε πανελλήνιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστεί η τεχνογνωσία που έχουν τα στελέχη της, σ

Post
Τεχνολογία Παρασκευή 19.04.2024

Διαγωνισμός Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024»

Ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «Hackathon for Health and Wellness Crete 2024», στις 20 και 21 Απριλίου 2024, παράλληλα στο Ηράκλειο και στην Αθήνα. Το Hackat