Image
Σάββατο 03 Ιουνίου 2023 17:00 Υγεία
 

Αυτές οι τροφές προκαλούν δίψα και αφυδάτωση

Όταν σκέφτεστε την ενυδάτωση, το μυαλό σας μπορεί να πάει αμέσως στο τι είδους ποτά πίνετε και δεν πίνετε. Γνωρίζατε όμως ότι οι τροφές μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση ενυδάτωσης σας; Ενώ ορισμένες τροφές συμβάλλουν στη συνολική μας ενυδάτωση, προσθέτοντας νερό ή/και ηλεκτρολύτες, που βοηθούν το σώμα να ρυθμίζει το νερό, άλλες μπορεί να προκαλούν αφυδάτωση, απαιτώντας από εμάς να αναπληρώσουμε αυτές τις απώλειες, αναφέρει στο realsimple.com, η διαιτολόγος Christina Manian, RDN.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά και διατροφικά συστατικά που συμβάλλουν στην αφυδάτωση, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Υψηλό νάτριο

Αυτό το πολυσυζητημένο ορυκτό είναι ένα κλασικό θρεπτικό συστατικό αφυδάτωσης, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Όταν τρώμε τροφές με μεγάλες ποσότητες νατρίου (στην πιο κοινή μορφή αλατιού), αυτό το θρεπτικό συστατικό συγκεντρώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν υπάρχει πολύ νάτριο στο αίμα, επηρεάζει την αλατότητα και τα επίπεδα του pH. Το σώμα θέλει να είναι σε ισορροπία, με παρόμοια επίπεδα αλατότητας τόσο στα κύτταρα όσο και στο αίμα μας. Έτσι, θα τραβήξει νερό από τα κύτταρά μας στην κυκλοφορία του αίματος για να επαναφέρει το pH και την αλατότητα σε φυσιολογικά, ή τουλάχιστον χαμηλότερα, επίπεδα. Αυτό όχι μόνο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης για το οποίο το νάτριο είναι τόσο γνωστό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση καθώς τα κύτταρα μας εξαντλούνται από το νερό τους για να διορθώσουν αυτήν την ανισορροπία, λέει η Manian.

Μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης

Αν και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι όλη η οργή αυτές τις μέρες, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε αυτούς τους δημοφιλείς τρόπους διατροφής. Όταν καταναλώνεται σε πολύ υψηλές ποσότητες, η πρωτεΐνη μπορεί να έχει αφυδατωτική δράση. Αυτό το σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό διασπάται σε άζωτο στο σώμα όπου απαιτείται περισσότερο νερό για να μεταβολιστεί σε σύγκριση με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί επίσης να επιβαρύνει τα νεφρά, προκαλώντας την έκκριση περισσότερων υγρών (με τον τρόπο των ούρων), καθώς απαλλάσσει το σώμα από την περίσσεια αζώτου, παράγοντας διουρητική δράση. Και οι δύο αυτές διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν σε ενοχλητικά συμπτώματα αφυδάτωσης.

Ζάχαρη

Ένα λιγότερο γνωστό διουρητικό στη διατροφή είναι η προσθήκη ζάχαρης. Αυτό σχετίζεται, εξηγεί η Manian,  με μερικούς από τους ίδιους λόγους όπως το νάτριο και η πρωτεΐνη, παραπάνω. Όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, θα συμβεί όσμωση (ή κίνηση του νερού), έλκοντας νερό από τα κύτταρα στο αίμα για να φέρει περισσότερα ομοιοστατικά επίπεδα σακχάρου μεταξύ των δύο δομών, αφυδατώνοντάς μας. Στη συνέχεια, τα νεφρά εργάζονται για να φιλτράρουν αυτό το αίμα και να το αποβάλλουν, με αποτέλεσμα τη διουρητική δράση που βρίσκεται με αυτό το κοινό γλυκαντικό.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Είτε πρόκειται για πατατάκια, κατεψυγμένα συσκευασμένα γεύματα, γρήγορο φαγητό ή το αγαπημένο σας ζαχαρωτό, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι μερικές από τις πιο αφυδατωτικές διαθέσιμες επιλογές. Αν και νόστιμα, αυτά τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα της πρόσληψης νατρίου και πρόσθετης ζάχαρης.

Αλλαντικά

Ιδιαίτερη προχοχή χρειάζεται η προσθήκη ζαμπόν μπέικον στο σάντουϊτς, λέει η Manian.  Μια εξαιρετική εναλλακτική εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα αλλαντικά , είναι η βραστή γαλοπούλα ή το ψητό μοσχάρι,  ή τουλάχιστον επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Τουρσιά

Τα τουρσιά είναι επίσης μια αρκετά αφυδατωτική τροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουν να είναι φορτωμένα με νάτριο. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες με χαμηλό νάτριο που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους ενυδάτωσης, ενώ παράλληλα ικανοποιούν τις λιγούρες σας.

Σάλτσες

Οι σάλτσες, προσφέρουν μερικές από τις πιο ακαταμάχητες γεύσεις, αλλά δυστυχώς δεν μας κάνει πολλά όσον αφορά την ενυδάτωση, καθώς είναι γεμάτες με νάτριο. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες ποικιλίες χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο, ακόμη και αυτές περιέχουν πολύ περισσότερο νάτριο από το ιδανικό, καθιστώντας αυτό το αλμυρό καρύκευμα ένα από τα οποία μπορείτε να απολαύσετε με φειδώ εάν είστε ήδη αφυδατωμένοι ή προσπαθείτε πραγματικά να ενισχύσετε την ενυδάτωση.

Γλυκά

Είτε παρασκευάζονται με ραφιναρισμένη ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά, τα γλυκά, όπως μπισκότα, κέικ, παγωτά και άλλα μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η προσθήκη ζάχαρης θα προκαλέσει το σώμα να εκκρίνει υγρά, ενώ ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε διάρροια, η οποία μπορεί πραγματικά να μας στερήσει τα πολύτιμα αποθέματα νερού.

Σπαράγγια (αλλά μόνο σε άφθονες ποσότητες)

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα σπαράγγια είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό και δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πολύ για τις επιπτώσεις του στην ενυδάτωση, λέει η Manian. Αλλά από τεχνική άποψη, περιέχει υψηλά επίπεδα ασπαραγίνης, η οποία είναι διουρητική.

Ωστόσο, τα σπαράγγια είναι ως επί το πλείστον νερό, οπότε μην ανησυχείτε πολύ για το αν το αγαπημένο σας ψητό λαχανικό θα χαλάσει όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε καταβάλει για την ενυδάτωσή σας.

Αγκινάρες

Όπως και τα σπαράγγια, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη και θεωρείται διουρητική τροφή.

Παντζάρια

Ομοίως με τα άλλα δύο λαχανικά, τα παντζάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι το κάλιο, που είναι γνωστό ότι βοηθά στην απομάκρυνση των υγρών από το σώμα (ένα καλό και απαραίτητο πράγμα σε σωστές ποσότητες).

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να εξηγήσει γιατί ο αγαπημένος σας χυμός σας κάνει να τρέχετε στην τουαλέτα πιο συχνά από τα άλλα ποτά σας. Απλά θυμηθείτε, όσο πιο συχνά αποβάλλετε μέσω της ούρησης τα υγρά,  τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να τα αναπληρώσετε.

Πηγή: healthstories.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Τρίτη 25.06.2024

Ουρολοίμωξη: Επιλογές και μυστικά για άμεση σπιτική αντιμετώπιση

Η ουρολοίμωξη είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των ουρητήρων και της ουρήθρας. Προκαλείται από την είσοδο βακτηρ

Post
Υγεία Τρίτη 25.06.2024

Burnout: Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματά του

Μήπως η δουλειά σας κουράζει τελευταία όλο και περισσότερο; Ή μήπως στην σκέψη ότι θα πρέπει να πάτε γεμίζετε πανικό, άγχος και φόβο; Ή μπορεί να έχετε φτάσει στο σημείο που όλα σας φαίνονται μονότονα

Post
Υγεία Τρίτη 18.06.2024

Η. Μόσιαλος: «Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής»

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγ

Post
Υγεία Παρασκευή 14.06.2024

Ποιες φυτικές τροφές συνδέονται με καρδιακή νόσο και σχετιζόμενους θανάτους

Μια διατροφή με βάση τα φυτά επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εξαιρετικά επε

Post
Υγεία Δευτέρα 10.06.2024

Κοκκύτης: Συμπτώματα, μετάδοση – Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Τι είναι ο κοκκύτης; Ο κοκκύτης είναι μια άκρως λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε βακτήριο και προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Ο κοκκύτης οφείλεται σε βακτήρια τα οποία υπάρχουν στο στόμ

Post
Υγεία Δευτέρα 10.06.2024

Καύσωνας: Συμβουλές από το Υπουργείο Υγείας για να αποφύγετε τη θερμοπληξία

Ο νέος καύσωνας είναι προ των πυλών και το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για τους τρόπους προφύλαξης των πολιτών από το κύμα ζέστης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας (ΠΟΥ), η κλιματική