Image
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 12:49 Πολιτική
 

Οι πρόωρες εκλογές πλησιάζουν όλο και περισσότερο – Το αφήγημα της προσφυγής στις κάλπες και η έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί έχουν δείξει ξεκάθαρα, με απανωτές δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, ότι το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο όχι μόνο κερδίζει έδαφος ως σκέψη, αλλά είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση.

Και το αφήγημα για την επίσπευση των εκλογών; Το πρώτο μέρος του συνοψίζεται στο δίλημμα: «συνεννόηση ή… πρόωρες κάλπες».

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (capital.gr), πυροδοτώντας περισσότερο τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

“Μετωπική” κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι, η αντιπολίτευση έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην οδηγηθεί η χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με κλίμα πόλωσης και τοξικότητας, σε αυτό το timing των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει, έπεσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, στο κενό.
 
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική του κλίματος της κλιμακούμενης όξυνσης που θα υπάρξει ως το… φθινόπωρο. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να θέσει όρους και προϋποθέσεις για ένα υπάρξει ως τότε, ένα «κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης», ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ανακοινώσει από τώρα ο κ. Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο και να ορίσει τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού» ήταν η άμεση απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και τους εθνικούς κινδύνους που θα προκαλούσε αυτή η πολιτική αστάθεια.

Το παράδειγμα Μακρόν και το κάλεσμα για ψήφο αυτοδυναμίας

Οι περιπέτειες στις οποίες μπαίνει η Γαλλίας από την αδυναμία του Εμανουέλ Μακρόν να συγκροτήσει κυβέρνηση, είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν που προβάλλει η κυβέρνηση για να επισημάνει σε κάθε τόνο την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, ώστε η χώρα να μην βρεθεί εκτεθειμένη σε κινδύνους.

«Επιμένω στην ανάγκη στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη κάλπη φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο- να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας, εμφατικά, το αίτημα του για ψήφο αυτοδυναμίας στη Ν.Δ.. «Μιλάω για την αυτοδύναμη Ελλάδα και για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι, τυπικά, μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, έχω αποδείξει όμως ότι δεν έχω καμία δυσκολία να αξιοποιήσω στελεχιακό δυναμικό και από άλλους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την πλευρά κεντρογενών στελεχών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τη νέα ηγεσία του ή έχουν πάρει αποστάσεις.

newsit.gr

 

Δεiτε επiσης...

Post
Πολιτική Πέμπτη 07.07.2022

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Συνεργασία για την ενδυνάμωση των γυναικών στα Σώματα Ασφαλείας

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Google Ελλάδας ανακοινώνουν σήμερα τη συνεργασία τους για την ενδυνάμωση των γυναικών που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, με την υλοποίηση του προγράμματος #Ia

Post
Πολιτική Τετάρτη 06.07.2022

K. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας

Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής. Ο Πρωθυπουργός έθεσε από τώρα το δίλημμα των εκλογών «Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλ

Post
Πολιτική Τετάρτη 06.07.2022

Κόντρα Μητσοτάκη Τσίπρα: Αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της 4ετίας, μαζέψτε τους βουλευτές σας!

Η διαμάχη ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δευτερολόγησε ο πρωθυπουργός, ανέβηκ

Post
Πολιτική Τετάρτη 06.07.2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρωμα εκλογών έχει η συζήτηση στη Βουλή. Μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Άρωμα… εκλογών έχει η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία του πρωθυπουργού

Post
Πολιτική Τρίτη 05.07.2022

Μητσοτάκης στο άδειο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ελλάδα δε θα ανεχτεί αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας

Μπορεί για τα ελληνικά ΜΜΕ να αποτελεί σημαντικό γεγονός η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως δεν ισχύει το ίδιο και σε ό,τι αφορά στους ευρωβουλευτές. Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπ

Post
Πολιτική Τρίτη 05.07.2022

Σωκράτης Βαρδάκης: «Απαραίτητη η στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, μέσω ουσιαστικών παρεμβάσεων που θα δώσουν νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ελαιοκομία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, κατ