Image
Κυριακή 23 Μαρτίου 2025 10:24 Υγεία
 

Να πώς το ελαιόλαδο επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου σου

Θέλετε να βοηθήσετε στην υγεία του εγκεφάλου; Τότε ήρθε η ώρα να βάλετε περισσότερο ελαιόλαδο στο πιάτο σας. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από επτά γραμμάρια ελαιόλαδο κάθε μέρα είχαν 28 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με όσους δεν το έτρωγαν ποτέ ή σπάνια, με τη μεγαλύτερη πρόσληψη συνολικά να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω άνοιας.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ πίσω από αυτήν τη μελέτη κοόρτης, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open το 2024, εξέτασαν τα δεδομένα από το 1990 έως το 2018 που βρέθηκαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, η οποία περιλάμβανε την κατανάλωση ελαιολάδου από πάνω από 90.000 συμμετέχοντες (με check-in κάθε τέσσερα χρόνια). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα πρόσληψης ελαιολάδου, που κυμαινόταν από ποτέ ή μία φορά το μήνα έως πάνω από επτά γραμμάρια ημερησίως.

Βασικό στοιχείο πολλών νοικοκυριών, το ελαιόλαδο έχει πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία , που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη μείωση της φλεγμονής και τον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Πρόσθετη έρευνα έχει επίσης δείξει την ικανότητά του να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και να μειώνει τη γνωστική έκπτωση, αλλά η συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια ήταν προηγουμένως άγνωστη. Αυτή η καλά σχεδιασμένη, μεθοδολογικά ορθή και προσεκτικά αναλυμένη προοπτική μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου και την υγεία του εγκεφάλου.

Είναι καλύτερο το κανονικό ελαιόλαδο ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Μετά από έξι μήνες κατανάλωσης ελαιολάδου, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν ότι τόσο το κανονικό ελαιόλαδο όσο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, η κατανάλωση κανονικού ελαιόλαδου ή το εξαιρετικού παρθένου έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσε τη λειτουργία και την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή εγκέφαλο, καθώς προστατεύει από την έκθεση σε νευροτοξίνες που σχετίζονται με το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των εγκεφαλικών αποβλήτων.

Εν τω μεταξύ, το κανονικό ελαιόλαδο ή αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική λειτουργία όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν μια εργασία μνήμης. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κανονικό ελαιόλαδο μείωσε το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής.

Εν ολίγοις, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι τόσο το κανονικό ελαιόλαδο όσο και το εξαιρετικό παρθένο έχουν κερδίσει τη θέση που δικαιούνται στο ντουλάπι σας. Η προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή μας θα μπορούσε να διατηρήσει έναν υγιή εγκέφαλο, να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης και να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες σχετικές άνοιες.

πηγή: jenny.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Κυριακή 27.04.2025

Έξι πράγματα που πρέπει προσέξεις όταν επιλέγεις μια μπάρα πρωτεΐνης

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα από λειτουργικά τρόφιμα και συμβουλές για καθημερινά σνακ. Οι μπάρες πρωτεΐνης σίγουρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πώς όμως να ξέρετε ποια είναι η κατάλλ

Post
Υγεία Κυριακή 27.04.2025

Ούτε τηγανητά ούτε ομελέτα: ο σωστός τρόπος μαγειρέματος των αβγών για να αξιοποιήσετε την πρωτεΐνη

Το αβγό έχει πλούσια διατροφική αξία. Ωστόσο, δεν επωφελούνται όλοι από τα θρεπτικά του συστατικά εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός του. Είναι γνωστό πως το αβγό χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρ

Post
Υγεία Σάββατο 26.04.2025

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φας μία μπανάνα

Μπορεί «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό να κάνει πέρα», ωστόσο, πολλοί εκεί έξω ψηφίζουν «μπανάνα δαγκωτό». Οι λόγοι; Οι μπανάνες είναι νόστιμες, συνδυάζονται εύκολα με άλλα τρόφ

Post
Υγεία Παρασκευή 25.04.2025

Το Ελληνικό θαυματουργό βότανο που προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη

Συχνά χρησιμοποιούμε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουμε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας

Post
Υγεία Παρασκευή 25.04.2025

Σοκαριστική αύξηση χημικής ουσίας φυτοφαρμάκου στα ευρωπαϊκά κρασιά μετά το 2010 - Ύποπτη για υπογονιμότητα

Σύμφωνα με ανάλυση που προκαλεί ανησυχία, τα επίπεδα της ελάχιστα γνωστής χημικής ουσίας γνωστής TFA, που χρησιμοποιείται στα φυτοφάρμακα, στα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν αυξηθεί «σοκαριστικά»

Post
Υγεία Παρασκευή 25.04.2025

Πρόγραμμα Προετοιμασίας Ζευγαριών για τον Τοκετό και τη Γονεϊκότητα στο Κέντρο Υγείας Νέας Φιλαδέλφειας

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στο πλαίσιο της διασύνδεσης Δήμου και τοπικών Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας, ενημερώνει τους