Image
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 23:42 Υγεία
 

Ποια 5 σημάδια δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης;

Συνεξάρτηση: μια έννοια που συνδέεται συχνά με τοξικές σχέσεις, όπου υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ ενός «δότη» και ενός «δέκτη». Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε φαινομενικά υγιείς σχέσεις, καθιστώντας τη δύσκολο να αναγνωριστεί.

Στην αρχή μπορεί να φαίνεται ρομαντικό να περνάς κάθε στιγμή μαζί ή να βάζεις τις ανάγκες του/της συντρόφου σου πάνω από τις δικές σου, αυτή η υπερβολική εξάρτηση μπορεί να γίνει περιοριστική και να επηρεάσει την ατομική σου ανάπτυξη. Ακολουθούν 5 σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση συνεξάρτησης.

1. Δυσκολεύεσαι να μένεις μόνη/ος
Εάν το να περνάς χρόνο μόνος/η σου προκαλεί άγχος ή ανησυχία, ίσως είναι ένδειξη συνεξάρτησης. Ίσως νιώθεις χαμένη/ος όταν ο/η σύντροφός σου έχει άλλες δραστηριότητες ή αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση μέσω μηνυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο/η σύντροφός σου μπορεί να σε αποθαρρύνει από το να περνάς χρόνο με φίλους, δημιουργώντας ενοχές ή αίσθημα εγκατάλειψης.

Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει την αυτονομία και την προσωπική ανάπτυξη, όχι την απόλυτη συγχώνευση των 2 ατόμων.

2. Νιώθεις υπεύθυνη/ος για την ευτυχία του/της συντρόφου σου
Σε μια σχέση συνεξάρτησης, μπορεί να αισθάνεσαι ότι η συναισθηματική κατάσταση του/της συντρόφου σου εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Ίσως προσπαθείς υπερβολικά να τον/την κάνεις να νιώσει καλύτερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να αγνοείς τις δικές σου ανάγκες. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να υιοθετήσεις ελεγκτικές συμπεριφορές, καθορίζοντας πώς θα πρέπει να αισθάνεται ή να ενεργεί.

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία υποστήριξη, αλλά όχι στην πλήρη συναισθηματική εξάρτηση.

3. Νιώθεις ανασφάλεια αν δεν σε επιβεβαιώνει αρκετά
Εάν η αυτοπεποίθησή σου εξαρτάται από τη συνεχή επιβεβαίωση του/της συντρόφου σου, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας σχέσης συνεξάρτησης. Αν μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά του/της σε κάνει να αμφισβητείς την αξία σου ή τη σχέση σου, ίσως έχεις εναποθέσει υπερβολικά μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησής σου σ’ αυτόν/η.

Η αυτοπεποίθηση θα πρέπει να πηγάζει από εσένα και όχι αποκλειστικά από την έγκριση κάποιου άλλου.

4. Φοβάσαι να βάλεις όρια
Η ανάγκη για συμβιβασμούς είναι σημαντική σε κάθε σχέση, αλλά αν αποφεύγεις να εκφράσεις τις ανάγκες σου για να μην δυσαρεστήσεις τον/τη σύντροφό σου, μπορεί να έχεις πέσει σε ένα μοτίβο αυτοθυσίας. Αν λες πάντα «ναι» στις επιθυμίες του, παραμερίζοντας τις δικές σου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση και δυσαρέσκεια.

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν ανοιχτή επικοινωνία και σεβασμό στις προσωπικές ανάγκες.

5. Χρειάζεσαι τη γνώμη του/της για κάθε απόφαση
Είναι φυσιολογικό να θέλεις τη γνώμη του/της συντρόφου σου σε σημαντικά ζητήματα, αλλά αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πάρεις ούτε τις πιο μικρές αποφάσεις χωρίς την έγκρισή του/της, αυτό μπορεί να υποδηλώνει απώλεια της αυτονομίας σου.

Αν αλλάζεις τις επιλογές σου μόνο και μόνο για να ταιριάξεις στις προτιμήσεις του/της συντρόφου σου, ίσως είναι ώρα να αναρωτηθείς αν διατηρείς την προσωπική σου ταυτότητα.

Πώς να αποφύγεις μια σχέση συνεξάρτησης

Τα καλά νέα είναι ότι η συνεξάρτηση μπορεί να ξεπεραστεί με μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές. Ξεκίνησε να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, είτε μέσω χόμπι είτε κοινωνικοποιούμενος/η ανεξάρτητα από τον/τη σύντροφό σου. Δοκίμασε να κάνεις πράγματα μόνος/η σου, ώστε να ενισχύσις την αυτοπεποίθησή σου και την ανεξαρτησία σου.

Η θέσπιση υγιών ορίων είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Αντιστάσου στον πειρασμό να αγνοήσεις τις ανάγκες σου και επικοινώνησε ανοιχτά με τον/τη σύντροφό σου για το τι χρειάζεσαι από τη σχέση.

Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις βαθύτερα τις ρίζες της συνεξάρτησης και να αναπτύξεις υγιέστερες σχέσεις.

Η αγάπη δεν σημαίνει απώλεια του εαυτού μας. Οι υγιείς σχέσεις στηρίζονται στην αμοιβαία υποστήριξη, την ανεξαρτησία και την προσωπική ανάπτυξη. Αν αναγνωρίζεις κάποια από τα σημάδια συνεξάρτησης στη σχέση σου, να θυμάσαι ότι η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση.

Μέσα από την ανάπτυξη της ατομικότητας του καθενός μπορεί να δημιουργηθεί μια σχέση που ενδυναμώνει και τους 2.

Πηγή: ladylike.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Κυριακή 27.04.2025

Έξι πράγματα που πρέπει προσέξεις όταν επιλέγεις μια μπάρα πρωτεΐνης

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα από λειτουργικά τρόφιμα και συμβουλές για καθημερινά σνακ. Οι μπάρες πρωτεΐνης σίγουρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πώς όμως να ξέρετε ποια είναι η κατάλλ

Post
Υγεία Κυριακή 27.04.2025

Ούτε τηγανητά ούτε ομελέτα: ο σωστός τρόπος μαγειρέματος των αβγών για να αξιοποιήσετε την πρωτεΐνη

Το αβγό έχει πλούσια διατροφική αξία. Ωστόσο, δεν επωφελούνται όλοι από τα θρεπτικά του συστατικά εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός του. Είναι γνωστό πως το αβγό χρησιμοποιείται ευρέως τόσο στη μαγειρ

Post
Υγεία Σάββατο 26.04.2025

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φας μία μπανάνα

Μπορεί «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό να κάνει πέρα», ωστόσο, πολλοί εκεί έξω ψηφίζουν «μπανάνα δαγκωτό». Οι λόγοι; Οι μπανάνες είναι νόστιμες, συνδυάζονται εύκολα με άλλα τρόφ

Post
Υγεία Παρασκευή 25.04.2025

Το Ελληνικό θαυματουργό βότανο που προστατεύει από καρκίνο και διαβήτη

Συχνά χρησιμοποιούμε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουμε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας

Post
Υγεία Παρασκευή 25.04.2025

Σοκαριστική αύξηση χημικής ουσίας φυτοφαρμάκου στα ευρωπαϊκά κρασιά μετά το 2010 - Ύποπτη για υπογονιμότητα

Σύμφωνα με ανάλυση που προκαλεί ανησυχία, τα επίπεδα της ελάχιστα γνωστής χημικής ουσίας γνωστής TFA, που χρησιμοποιείται στα φυτοφάρμακα, στα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν αυξηθεί «σοκαριστικά»

Post
Υγεία Παρασκευή 25.04.2025

Πρόγραμμα Προετοιμασίας Ζευγαριών για τον Τοκετό και τη Γονεϊκότητα στο Κέντρο Υγείας Νέας Φιλαδέλφειας

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στο πλαίσιο της διασύνδεσης Δήμου και τοπικών Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας, ενημερώνει τους