Image
Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2024 11:02 Επιστήμη
 

Ο «κομήτης του αιώνα» θα είναι ορατός από τη Γη - Επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα κάθε 80.000 χρόνια

Οκομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) χαρακτηρίζεται τις τελευταίες ημέρες ως «ο κομήτης του αιώνα» για το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται από επιστήμονες, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αποτελεί έναν πολύ εντυπωσιακό κομήτη και οι παρατηρητές του ουρανού θα μπορούν να τον εντοπίσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν της Κίνας και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική. Επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Στο βόρειο ημισφαίριο θα υπάρξουν δύο ευκαιρίες για τους ανθρώπους να δουν τον κομήτη, ίσως με γυμνό μάτι ή ακόμα πιο πιθανό με κιάλια. Μέχρι αύριο θα είναι ορατός ανατολικά λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου και μετά ξανά τη χρονική περίοδο 12-30 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να τον δούμε, αν κοιτάξουμε προς τα δυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ωστόσο, ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία, εκτιμά σε επεξηγηματικό βίντεο που ετοίμασε ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να τον δούμε, οπότε δεν θα είναι τελικά «ο κομήτης του αιώνα».

Πάντως, αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατάφεραν πριν από δύο ημέρες να τραβήξουν εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη, τις οποίες έχουν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεiτε επiσης...

Post
Επιστήμη Παρασκευή 11.10.2024

Το μυστικό της μακροζωίας βασίζεται περισσότερο στα γονίδια παρά στη διατροφή

Το μυστικό για μια μακροχρόνια και υγιή ζωή βρίσκεται περισσότερο στα γονίδια παρά μόνο στη διατροφή, υποστηρίζουν επιστήμονες μιας νέας μελέτης. Πιστεύεται ευρέως ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων

Post
Επιστήμη Παρασκευή 11.10.2024

Σήμερα η ημερίδα “Όσ(σ)α δεν παίρνει ο χρόνος…” στο Αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 ετών από την ανακαίνιση του Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας της Δημοτικής Ενότητας Βερτίσκ

Post
Επιστήμη Πέμπτη 10.10.2024

Λέκκας: Θα πάψουν να είναι χιλιετίας φαινόμενα όπως ο Daniel – Μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων (Vid)

Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον συνεχίζουν να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), με τον αριθμό των τραυματιών να είναι πολύ μεγάλος, την ίδια στιγμή που στην κομητεία Σεντ Λούσι υπάρχουν και

Post
Επιστήμη Πέμπτη 10.10.2024

ΑΠΘ: Τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο Διδάκτορα της Οδοντιατρικής σήμερα για τον καθηγητή Ευθύμιο Μητσιάδη

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Στόματος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Καθηγητής Ευθύμιος Μητσιάδης. Η Τελετή Αναγόρευσης

Post
Επιστήμη Τετάρτη 09.10.2024

Νόμπελ Χημείας: Στους Baker, Jumper και Hassabis για το έργο τους στις πρωτεΐνες

Το βραβείο Νόμπελ Χημείας απονέμεται στους David Baker, John Jumper και στον επιστήμονα κυπριακής καταγωγής Demis Hassabis για το έργο τους στις πρωτεΐνες. Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφά

Post
Επιστήμη Δευτέρα 07.10.2024

Τρεις καθηγητές του Ε.Α.Π. στη λίστα με τους κορυφαίους top 2% επιστήμονες του κόσμου για το 2023 αποτελώντας το 5,88% του συνολικού αριθμού των Μελών ΔΕΠ του Ε.Α.Π.

Δημοσιεύτηκε η λίστα των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο γνωστή ως Stanford List of the World's Top 2% Scientists αφορά στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες σύμφωνα