Image
Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 14:04 Συνταγές
 

Νόστιμος μπακαλιάρος σκορδαλιά με τραγανό κουρκούτι

Η προετοιμασία

Φροντίζουμε να τον αγοράσουμε δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Πλένουμε καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι αφαιρούμε με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε μερίδες. Καθώς κόβουμε, βλέπουμε ότι η πέτσα του, με λίγη προσπάθεια αποχωρίζεται από τη σάρκα.

Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Κανονικά, ένα εικοσιτετράωρο αρκεί για να είναι ο μπακαλιάρος βρώσιμος, αφού βεβαίως έχουμε το νου μας να του αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα. Μερικοί τον προτιμούν με λίγο παραπάνω αλατάκι. Αν εσείς τον θέλετε εντελώς ανάλατο, τότε προσθέστε άλλη μια μέρα στο ξαλμύρισμα και τις αλλαγές νερού.

Το τελευταίο του νερό το βάζουμε χλιαρό. Έτσι θα γίνει πιο τρυφερός.

Όταν μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τα κόκκαλα του αφαιρούνται πιο εύκολα. Κάνουμε μια προσπάθεια να τον ελαφρύνουμε από τα πιο εμφανή.

Τον σκουπίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας.

Τα κομμάτια που θα περισσέψουν, τα κλείνουμε καλά σε πλαστική σακουλίτσα και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.

Το κουρκούτι

Η κλασική που πετυχαίνει πάντα περιλαμβάνει:

11/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1 κ.σ. ελαιόλαδο,

2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα,

½ κ.γ. ζάχαρη,

λίγο αλάτι.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κρύο νερό στο κουρκούτι είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι.

Μουλιάζουμε καλά το ψάρι στο κουρκούτι. Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε το χυλό στο καυτό λάδι, πολύ αραιά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.

*Αν θέλουμε το κουρκούτι πιο πικάντικο μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα.

Το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τα γούστα διίστανται. Αρκεί να βάλετε άφθονο λάδι και να το κάψετε αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Η σκορδαλιά

4 φέτες σταρένιο, ζυμωτό ψωμί καλά μουσκεμένο.

1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τα σκόρδα με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Αλέθουμε και συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο προσθέτουμε το ψωμί που δεν το στραγγίζουμε εντελώς, καθώς το λίγο νεράκι κάνει τη σκορδαλιά πιο αφράτη.

 

Δεiτε επiσης...

Post
Συνταγές Παρασκευή 22.03.2024

Κροκέτες παστού μπακαλιάρου

Υλικά: 1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό 1 ποτήρι του νερού μπίρα 1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 αβγό, χτυπημένο ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκο

Post
Συνταγές Τρίτη 05.03.2024

Μηλόπιτα με ταχίνι

Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Χυμός από 4-5 πορτοκάλια Ξύσμα 1 λεμονιού 4 κουτ. σούπας ταχίνι 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη Για τη γέμιση: 4-5 μήλ

Post
Συνταγές Τρίτη 05.03.2024

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Σνακ από μόνη της, συνοδευτικό για όποιο τραπέζι, η συγκεκριμένη τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει την τέλεια πρόταση ακόμη και για πρωινό! Υλικά που θα χρειαστείς: 3 αβγά 200 γρ. στραγγιστό γιαούρ

Post
Συνταγές Τετάρτη 30.11.2022

Νιόκι στο φούρνο με μοτσαρέλα και λουκάνικα

Υλικά 120 γρ. λουκάνικο, σε κύβους 600 γρ. φρέσκα νιόκι 2 συσκευασίες των 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες 1 κ. σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κ. γλ. ζάχαρη ά

Post
Συνταγές Παρασκευή 25.11.2022

Τα σημαντικότερα λάθη που κάνετε όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά

Τα τέλεια μαγειρεμένα ζυμαρικά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο το να ρίχνετε απλώς τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Και ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών (και

Post
Συνταγές Πέμπτη 24.11.2022

Έξι συμβουλές για τον καλύτερο πουρέ πατάτας που θα φτιάξετε ποτέ στη ζωή σας

Το απλό μπορεί να είναι εύκολο. Το απλό μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ένα τόσο απλό φαγητό όπως ο πουρές πατάτας θα είναι πολύ καλύτερο αν κάνετε τις σωστές κινήσεις. Μην ξεχνά