Image
Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 09:13 Πολιτική
 

Κυριάκος Μητσοτάκης: 100 ημέρες διακυβέρνησης μου φάνηκαν σαν 1.000 – Δεν τέθηκε θέμα αποπομπής Κικίλια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για το ποιους στηρίζει η ΝΔ, για την ακρίβεια, για τον Στέφανο Κασσελάκη και για τα ελληνοτουρκικά.
«100 μέρες (σ.σ. διακυβέρνησης) μου φάνηκαν σαν 1.000» παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συμμερίζεται «το αίσθημα αγανάκτησης των κατοίκων των πληγέντων περιοχών».

«Υπήρξε μια κοινωνική γνωριμία στο παρελθόν, όταν ήμουν ακόμα βουλευτής και ο ίδιος ήταν νεαρός εργαζόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα αποπομπής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε είναι πολιτική μάχη οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει στηρίξει και περιφερειάρχες που δεν είναι μέλη του κόμματος.

«Από τη στιγμή που δώσαμε πολιτική διάσταση σε αυτές τις αναμετρήσεις, παραμένει στόχος μας να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες, γιατί όχι και τις 13, και γιατί όχι και τους τρεις μεγάλους Δήμους», είπε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέξαμε, λοιπόν, 13 πρόσωπα να στηρίξουμε. Θέλω να τονίσω ότι δεν προέρχονται όλα από τον παραδοσιακό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Κρήτη επιλέξαμε να στηρίξουμε τον κ. Αρναουτάκη, που δεν είναι στέλεχος που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Για τη Θεσσαλία
Ο πρωθυπουργός μίλησε για το πώς θα αποκατασταθεί η Θεσσαλία, ενώ ήδη η ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει, έχει δώσει ένα πρώτο πόρισμα για το τι χρειάζεται να γίνει.

«Στη Θεσσαλία ειδικά, θα πάρουμε ουσιαστικά την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, η οποία θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, ώστε να μπορούμε γρήγορα να δρομολογήσουμε τα απαραίτητα συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα, αλλά να δούμε και το πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, το οποίο σας θυμίζω ότι δεν είναι ένα πρόβλημα πρόσφατο, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζει να στηρίζει Αγοραστό
«Θεωρώ ότι ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Προφανώς καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμφορά είναι λογικό να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Ήταν απολύτως λογικό αυτό το οποίο έγινε από τη Δικαιοσύνη.

Αλλά ως προς τη συνεργασία την οποία είχαμε μαζί του, εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε την κρίση, αλλά και για τη δουλειά η οποία, ξέρετε, έγινε και μετά τον «Ιανό».

Προφανώς αυτά τελικά θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω στη λεπτομέρειά του αν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε να υλοποιηθεί κάθε αντιπλημμυρικό έργο μετά τον «Ιανό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Γιώργο Πατούλη
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έφταιγε «μόνο ο χορός» που αποσύρθηκε η στήριξη στον Γιώργο Πατούλη, αλλά απέφυγε να απαντήσει. «Ο κ. Πατούλης έκανε σοβαρή δουλειά. Αλλά τώρα υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς. Θέλω να κερδίσει και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει από τον πρώτο γύρο», σημείωσε.

Για τον Αχιλλέα Μπέο
«Καταδικάζω απερίφραστα κάθε περιστατικό βίας», είπε για το επεισόδιο με το χαστούκι του Αχιλλέα Μπέου, ενώ τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει δώσει στήριξη σε κάποιον άλλο δήμαρχο πέραν των τριών μεγάλων πόλεων.

«Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω μάλιστα ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές εκλέχτηκε κόντρα στον υποψήφιο στον οποίο είχαμε δώσει μία διακριτική στήριξη.

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος Δήμαρχος. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα πριν, ότι δεν δώσαμε καμία άλλη στήριξη πέραν των τριών μεγάλων Δήμων και θα μείνουμε απ’ έξω από αυτές τις αναμετρήσεις με θρησκευτική ευλάβεια», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ακρίβεια.

Για την ακρίβεια
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και πάλι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν προσωρινές και δομικές λύσεις για να την αντιμετωπίσεις με τον ίδιο να πιστεύει στη δεύτερη, αν και το Market Pass βοήθησε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα δοθούν μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από την 1/1/2024, ενώ ανακοίνωσε ότι θα έρθει μια ακόμη αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, χωρίς να διευκρινίσει πόση θα είναι αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μπήκαν πρόστιμα μετά από ελέγχους στην αγορά, τα οποία πληρώθηκαν.

«Νομιμότητα παντού», είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σημείωσε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα τους ελέγχους στη Μύκονο.

«Οι μέσοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτό βοήθησαν οι πολιτικές μείωσης των φόρων.

«Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη – «Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό»
«Προσωπικά μου είναι συμπαθής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ τόνισε ότι τον γνώριζε από παλιά, αλλά δεν περίμενε ότι θα καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό συν τω χρόνω θα έρθει», είπε, «αλλά αυτό δεν θα γίνει στη Βουλή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας στον φυσικό χώρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πόσο νέος είναι ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι αυτή η εικόνα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει.

«Πρώτο κρας τεστ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα έχουμε ευρωεκλογές τον Μάιο, θα έχουμε την ευκαιρία όλοι να βγάζουμε… Αλλά, ξέρετε, οι εκλογές δεν κερδίζονται με διακηρύξεις», πρόσθεσε.

«Δεν υπήρξε συνεργάτης μου» ο Στέφανος Κασσελάκης, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση και σε αυτό το σημείο είπε ότι ελπίζει να μην περιμένει τόσο όσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον Στέφανο Κασσελάκη και επισήμανε ότι δεν υπήρξε συνεργάτης του.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος μετά τις συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν δεν μπορούμε να λύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι επιδιώκει συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

«Δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με το αν μπορεί να χαλάσει αυτό το καλό κλίμα αφού η τουρκική ηγεσία έχει αλλάξει ξανά στάση στο παρελθόν, αν και υπογράμμισε ότι υπήρχε καλή προσωπική χημεία στις συναντήσεις με τον Ερντογάν. 

Δεiτε επiσης...

Post
Πολιτική Δευτέρα 04.12.2023

Νέα Αριστερά: Πώς κατέληξαν στο όνομα οι 11 - Χαρίτσης: Μακριά από αρχηγισμούς

«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκροτούν οι «11» που επέλεξαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος και των συμβόλων

Post
Πολιτική Δευτέρα 04.12.2023

Στη Βουλή φέρνει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη δραματική κατάσταση στις γέφυρες του ΒΟΑΚ

Με αφορμή δημοσιεύματα που αποδεικνύουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί σε γέφυρες του ΒΟΑΚ, όπου παρατηρούνται μέχρι και πτώσεις σοβάδων στο οδόστρωμα, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο.

Post
Πολιτική Κυριακή 03.12.2023

Ντόρα Μπακογιάννη υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων: «Είμαι παραδοσιακή, αλλά πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά»

«Ξεκινώντας για τα ομόφυλα ζευγάρια, αντιλαμβάνομαι και σέβομαι όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν, και είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται της ζωής των ανθρώπων και έχει διαφορετικές προσεγγίσεις. Ε

Post
Πολιτική Κυριακή 03.12.2023

Ελληνοτουρκικά: Ποιοι θα παρευρεθούν στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Με στόχο να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων και παράλληλα να υπάρξουν συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών, Αθήνα και Άγκυρα προσέρχονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασί

Post
Πολιτική Κυριακή 03.12.2023

Μητσοτάκης: Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών

Στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τις "μεγάλες αλλαγές" που υλοποιεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του στο Facebook. Ο πρω

Post
Πολιτική Σάββατο 02.12.2023

Τη Δευτέρα το όνομα των «11» – Πώς θα κινηθούν

Τελικές αποφάσεις για το όνομα που θα δώσουν οι «11», στην νέα τους κοινοβουλευτική ομάδα, αναμένεται να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα. Τη Δευτέρα σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο θα ανα