Image
Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023 14:56 Παιδί
 

12 κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα μωρό!

Μια μαμά από την μέρα που μαθαίνει πως είναι έγκυος, αλλάζει τον τρόπο ζωής της και τις συνήθειές της. Είναι στη φύση της. Μέχρι χθες, αν της έλεγες να κόψει το τσιγάρο ή τους πολλούς καφέδες, θα σου έλεγε πως είναι πάνω από τις δυνάμεις της, όμως σήμερα που κρατά το θετικό τεστ στα χέρια της, όλα της φαίνονται πιο εύκολα από πριν! Ξέρει πιο καλά απ’ όλους τι πρέπει να κάνει, για να προστατέψει αυτό το Θείο δώρο που μεγαλώνει στα σπλάχνα της!

Όταν με το καλό κρατήσει στα χέρια της όμως το παιδί της, τότε αντιλαμβάνεται πως πρέπει να μάθει να το προστατεύει και από άλλους! Τι εννοώ? Μα φυσικά όλους τους τριγύρω! Όλους αυτούς, που θα πρέπει να βάλει σε τάξη! Όλους αυτούς με αυτές τις κακές συνήθειες που έχουν.. Γιαγιάδες, παππούδες, θείες, θείοι, φίλοι και λοιποί!

Υπάρχουν αυτοί οι κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι μας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα μωρό είτε αυτό συμβαίνει στην κλινική είτε στο περιβάλλον του..

Πάμε να τους δούμε λοιπόν:
1. Πάντα μα πάντα πλένουμε τα χέρια καλά με σαπούνι και νερό μέχρι τον αγκώνα, είτε ακουμπήσουμε το μωρό είτε όχι. Μην ντραπείτε να τους στέλνετε όλους τρενάκι στο μπάνιο για να πλυθούν . Τα περισσότερα βρέφη, αρρωσταίνουν από γρίπη που μεταφέρουμε με τα χέρια μας!

2. Δεν ακουμπάμε ποτέ ένα νεογέννητο στο πρόσωπο και δεν το φιλάμε.

3. Άμα μας επιτραπεί να ακουμπήσουμε το μωρό ή να το πάρουμε αγκαλιά, αφού έχουμε πλύνει τα χέρια μας, βάζουμε αντισηπτικό. Αν δεν ρωτήσουμε, δεν επιχειρούμε να πάρουμε αγκαλιά ένα μωρό γιατί εκτός του ότι μπορεί να ενοχλήσει τους γονείς, μπορεί χωρίς να το θέλουμε να του μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο.

4. Άμα, θέλουμε να δώσουμε χρήματα στο μωρό ως δώρο, τα δίνουμε στους γονείς! Σε καμία περίπτωση δεν τα ακουμπάμε στο μωρό ή στην κούνια του! Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά οι περισσότεροι τα χώνουν στα ρουχαλάκια των μωρών.

5. Αν έχουμε παιδιά κάτω των 9-10 ετών και πόσο μάλλον αν είναι και σχολική περίοδος, επιλέγουμε να τα αφήσουμε στο σπίτι και να μην τα πάρουμε μαζί μας. Αν και στις κλινικές απαγορεύονται, στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει αυτή η απαγόρευση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως επιτρέπεται κιόλας!! Τα παιδάκια αυτής της ηλικίας, καλά θα είναι να δούνε το μωρό αφού σαραντίσει και μετά.

6. Όταν μπαίνουμε σε ένα σπίτι που υπάρχει νεογέννητο ή μωρό μου μπουσουλάει, οπωσδήποτε βγάζουμε τα παπούτσια μας. Δεν χρειάζεται να μας το πουν, ούτε φέρνουμε τους γονείς σε δύσκολη θέση ρωτώντας τους.

7. Αν είστε καπνιστής ή καπνίστρια, απαγορεύεται να ακουμπήσετε το μωρό χωρίς να πλυθείτε μέχρι αυτό τουλάχιστο να χρονίσει. Αν θέλετε να το πάρετε αγκαλιά, καλό θα είναι να μην φοράτε ρούχα που προηγουμένως έχετε καπνίσει με αυτά!

8. Προσπαθούμε να μην φωνάζουμε! Τα νεογέννητα, χρειάζονται ηρεμία. Ακόμα και αν είναι ξύπνια, μιλάμε χαμηλόφωνα!

9. Αν φωτογραφίσουμε το μωρό, δεν βάζουμε φλας! Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια του μωρού.

10. Αν θέλουμε να επισκεφτούμε ένα σπίτι με μωρό, πάντα παίρνουμε τηλέφωνο. Επιλέγουμε να πάρουμε στο κινητό το οποίο έχει τη δυνατότητα να κλείσει ή να χαμηλώσει και αφήνουμε τους γονείς να μας προτείνουν την ώρα που θέλουν να τους επισκεφτούμε, μιας και το μωρό έχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να σεβόμαστε.

11. Ενημερώνουμε πάντα τους γονείς για τα άτομα που θα τους κάνουμε επίσκεψη. Τέτοιου είδους εκπλήξεις δεν αρέσουν σε κανέναν!

12. Και τέλος δεν βομβαρδίσουμε την νέα μανούλα με συμβουλές και πληροφορίες που μας έρχονται στο κεφάλι εκείνη τη στιγμή και τις λέμε απλά για να έχουμε κάτι να πούμε και να υποδείξουμε. Είναι μια ευαίσθητη περίοδος για εκείνη και δεν προσπαθούμε ούτε να την πιέσουμε να κάνει κάτι με τον δικό μας τρόπο, αλλά και ούτε να την τρομάξουμε με τις συνέπιες που μπορεί να υπάρξουν αν δεν ακολουθήσει την δική μας τακτική! Αν είστε από τους ανθρώπους που θα εμπιστευθεί να ακολουθήσει τις συμβουλές του, θα σας ζητήσει από μόνη της την συμβουλή σας ή την γνώμη σας για κάτι!

Το κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες. Οφείλουμε να τους ακολουθούμε και μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες. Άλλωστε είναι γνωστό πως ότι δεν σου αρέσει να σου κάνουν, μην το κάνεις! Πολλοί νέοι γονείς θα ντραπούν να σας τα πουν όλα αυτά, για αυτό είναι καλό να τα γνωρίζουμε από μόνοι μας!

Δεiτε επiσης...

Post
Παιδί Παρασκευή 13.09.2024

22 καίριες ερωτήσεις που είναι καλύτερο να κάνετε στο παιδί σας αντί για «Πώς ήταν το σχολείο;»

Είναι πολύ εύκολο να πέσετε στη ρουτίνα να κάνετε στα παιδιά σας την ίδια ερώτηση μόλις περάσουν την πόρτα, το εντελώς αυθεντικό «Πώς ήταν στο σχολείο;» Σίγουρα, φτάνει στη ρίζα αυτού που

Post
Παιδί Τετάρτη 11.09.2024

61.500 παιδιά φιλοξενήθηκαν σε κατασκηνώσεις με voucher της ΔΥΠΑ

Συνολικά 61.543 επιταγές του προγράμματος παιδικών κατασκηνώσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ενεργοποιήθηκαν στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2024, καθώς η συμμετοχή οικογ

Post
Παιδί Τετάρτη 11.09.2024

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα φέρει πολλούς γονείς με την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο. Αυτό δημιουργεί εντάσεις στην οικογένεια και σύγχυση ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης.

Post
Παιδί Τρίτη 10.09.2024

Ιώσεις: Πώς θα προστατέψεις το παιδί

Μαζί με την επιστροφή στο σχολείο, επιστρέφουν και οι ιώσεις. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί και κρυολογήματα και μεταλλάσσονται συνεχώς. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να δημιουργηθε

Post
Παιδί Δευτέρα 09.09.2024

Επιστροφή στο σχολείο: Τα σημάδια που φανερώνουν άγχος

Η επιστροφή στο σχολείο δεν είναι εύκολη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας; Μόλις μπει η πρώτη διαφήμιση στην τηλεόραση για σχολικά είδη καταλαβαίνεις ότι το καλοκαίρι τελείωσε κ

Post
Παιδί Κυριακή 08.09.2024

Επιστροφή στα θρανία: Τα καρδιοχτύπια, οι ανασφάλειες και ο ρόλος της οικογένειας

Ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, προσμονής αλλά και αβεβαιότητας και άγχους προκαλεί η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά από δύο και πλέον μήνες ξεγνοιασιάς. Σύμφωνα με την οργάνωση «Μαζί για τ