Image
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 16:03 Άρθρα
 

Πώς διατηρούνται οι μπανάνες περισσότερο;

Eίναι από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων, στο γραφείο, στη βόλτα ή στη σχολή. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, κάλιο, διαλυτές φυτικές ίνες και κάλιο, που συμβάλει στην απομάκρυνση των βακτηρίων του στομάχου. Μελέτες έχουν βρει πως η τακτική κατανάλωση μπανάνας συμβάλει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς, σε υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης, οστικής πυκνότητας, όραση, πέψη και νεφρική λειτουργία.

Tips για να αποθηκεύσεις τις μπανάνες σου
Διάλεξε μπανάνες ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσής τους. Ανάλογα με το πότε και πώς θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις μπορεί να τις θέλεις λιγότερο ή περισσότερο ώριμες. Αν αγοράζεις μόνο για τον εαυτό σου, τότε πάρε πιο πράσινες μπανάνες ώστε να μην σου χαλάσουν και τις πετάξεις. Αν ψωνίζεις για την οικογένειά σου και ξέρεις ότι θα φαγωθούν γρήγορα, τότε οι ώριμες μπανάνες είναι η καλύτερη επιλογή.

Τι να έχεις στο νου σου όταν διαλέγεις μπανάνες:

1. Τι πρέπει να γνωρίζεις για το χρώμα που έχουν οι μπανάνες

Οι πράσινες μπανάνες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Αγόρασέ τες αν θέλεις να διατηρηθούν για μέρες εκτός κατάψυξης. Διάλεξε σκληρά φρούτα χωρίς μαύρα σημάδια ή κοψίματα στη φλούδα.
Οι ώριμες μπανάνες έχουν πάρει το "ενήλικο" χρώμα τους. Οι περισσότερες είναι κίτρινες όταν ωριμάσουν και όσο πιο βαθύ γίνεται το χρώμα τους τόσο πιο ώριμες είναι.
Οι μπανάνες με τα καφέ στίγματα είναι οι πιο γλυκές. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται καφέ στίγματα στη φλούδα, το φρούτο από μέσα ωριμάζει ακόμη περισσότερο. Όταν όμως η φλούδα γίνεται περισσότερο καφέ ή μαύρη, τότε η μπανάνα έχει παραωριμάσει.
Απόφυγε μπανάνες με μια γκρίζα απόχρωση και θαμπό χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μπει στο ψυγείο, κάτι που εμποδίζει τη σωστή ωρίμανση.
2. Βγάλε τις μπανάνες από το πλαστικό σακουλάκι μόλις τις φέρεις στο σπίτι.

Μη φυλάς ποτέ τις μπανάνες σε πλαστικές σακούλες, καθώς συγκρατούν πολλή υγρασία και θα μπορούσαν να κάνουν τα φρούτα σου να σαπίσουν.
3. Φύλαξε τις πράσινες μπανάνες σου σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν τις βάλεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη προτού ωριμάσουν, το φρούτο δεν θα ωριμάσει φυσιολογικά ακόμη και αν τις επαναφέρεις σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάλε τις πράσινες μπανάνες στη σακούλα του μανάβη αν θέλεις να επιταχύνεις τη διαδικασία ωρίμανσης. Πρόσθεσε ένα μήλο ή μία ντομάτα στη σακούλα για να ωριμάσουν οι μπανάνες σου σε λιγότερο από 1 μέρα. Ένας άλλος τρόπος να επισπεύσεις την ωρίμανσής τους είναι να βάλεις τις μπανάνες κοντά σε ένα άλλο ώριμο φρούτο στο μπολ, όπως δίπλα σε μια ώριμη μπανάνα.
Άφησε τις κιτρινοπράσινες μπανάνες επίσης σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες. Κάνε υπομονή. Παρότι ισχύει πως όσο πιο ζεστό είναι το δωμάτιο τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσουν, θα πρέπει να αποφεύγεις να εκθέτεις τις μπανάνες στο φως του ήλιου.
Κράτησε τις ώριμες μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου αν θα τις φας μέσα σε μερικές ημέρες. Κατανάλωσε ή βάλε στο ψυγείο τις μπανάνες μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται καφέ στίγματα στη φλούδα τους, προτού ωριμάσουν υπερβολικά.
Κράτησε τις κομμένες μπανάνες φρέσκες. Αν έχεις κόψει μια μπανάνα, είτε για να τη βάλεις στο ψυγείο είτε για να φτιάξεις μια αρωματική φρουτοσαλάτα, θα πρέπει να καλύπτεις τις φέτες με λίγο χυμό λεμονιού, χυμό ανανά ή ξύδι, τα οποία θα τις διατηρήσουν φρέσκες για περισσότερο.
Πώς θα αποθηκεύσεις τις ώριμες μπανάνες

Ξεχώρισε τις μπανάνες από το τσαμπί. Αν οι μπανάνες σου είναι ήδη αρκετά ώριμες, τότε για να τις διατηρήσεις φρέσκες και κίτρινες για περισσότερο ξεχώρισέ τες.
Φύλαξε τις ώριμες μπανάνες μαζί με άγουρα φρούτα. Βάλε ένα άγουρο αχλάδι ή ένα αβοκάντο μαζί με τις μπανάνες και θα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσής τους, ενώ τα ίδια θα ωριμάσουν πιο γρήγορα.
Super Shape Tip: Τύλιξε το κοτσάνι από τις μπανάνες σε πλαστική μεμβράνη.

Αυτό θα αποτρέψει το αιθυλένιο, του αερίου που παράγεται φυσικά κατά τη διαδικασία ωρίμανσης, να φτάσει στα υπόλοιπα μέρη του φρούτου και να τα κάνει να ωριμάσουν κι αυτά πιο γρήγορα.
Μπορείς να κλείσεις μάλιστα τη μεμβράνη με λίγη κολλητική ταινία. Κάθε φορά που θα κόβεις μια μπανάνα από το τσαμπί, ξανατύλιγέ τα κοτσάνια πολύ προσεκτικά.
Εναλλακτικά, μπορείς να ξεχωρίσεις τις μπανάνες από το τσαμπί και μετά να τυλίξεις το κοτσάνι της κάθε μίας. Μπορεί να σου πάρει λίγο χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο, ειδικά για τις μπανάνες βιολογικής γεωργίας!
Βάλε τις μπανάνες στο συρτάρι των φρούτων του ψυγείου όταν έχουν πια ωριμάσει πλήρως. Η ψύξη καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία ωρίμανσης, αλλά δεν τη σταματά. Η φλούδα θα συνεχίσει να μαυρίζει, όμως το φρούτο θα παραμείνει φρέσκο, αρωματικό και σκληρό για 1 με 2 εβδομάδες.
Μπανάνες στην κατάψυξη
Ξεφλούδισε τις μπανάνες πριν τις καταψύξεις. Γέμισε ένα σακουλάκι με zipper ή ένα τάπερ και φύλαξέ τες στην κατάψυξη. Σημείωση: Αν παγώσεις τις μπανάνες με τη φλούδα δεν θα μπορείς να τις ξεφλουδίσεις καταψυγμένες. Και όταν ξεπαγώσουν θα γίνουν ένας μαλακός χυλός! Πρόσθεσε τις καταψυγμένες, καθαρισμένες μπανάνες σου σε smoothies.

Οι καταψυγμένες μπανάνες μπορούν να διατηρηθούν για μήνες. Όταν τις αποψύξεις μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για γλυκά ή για φαγητά, για σάλτσες φρούτων και smoothies. Μέχρι να τις χρησιμοποιήσεις περίχυσέ τες με λίγο χυμό λεμονιού για να μη σου μαυρίσουν.
Ξεφλούδισε τις μπανάνες και κόψε τες σε κομμάτια ή πολτοποίησέ τες πριν τις καταψύξεις.
Χώρισέ τες σε μερίδες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τις συνταγές σου.
Έχεις σούπερ ώριμες μπανάνες; Φτιάξε banana bread! Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό που γίνεται με ώριμες μπανάνες. Τα βασικά που θα χρειαστείς είναι μπανάνες, ξηροί καρποί, αλεύρι, αβγά, βούτυρο και κανέλα.

Δεiτε επiσης...

Post
Άρθρα Δευτέρα 02.10.2023

Μην πετάξετε ποτέ ξανά αυτά τα σακουλάκια από διάφορες συσκευασίες. Δείτε γιατί

Τα σακουλάκια με γέλη (τζελ) πυριτίου τα συναντάμε συχνά μέσα σε κουτιά παπουτσιών, ή σε άλλες συσκευασίες και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι είναι εντελώς άχρησ

Post
Άρθρα Δευτέρα 02.10.2023

Φυτά που φιλτράρουν τον αέρα του σπιτιού μας

Φυτά που φιλτράρουν τον αέρα του σπιτιού μας Φυτά πρέπει να έχουμε και μέσα στο σπίτι μας, λένε οι ειδικοί, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους υγείας Πάσχετε από αλλεργικά προβλή

Post
Άρθρα Δευτέρα 02.10.2023

Αρωματικά κεριά: Σας βοηθούν να μειώσετε το στρες και το άγχος

Αρωματικά κεριά: Σας βοηθούν να μειώσετε το στρες και το άγχος Το πώς αντιλαμβανόμαστε τις μυρωδιές έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς μας επηρεάζουν. Λόγω των συσχετισμών που δημιουργεί ο εγκέφαλ

Post
Άρθρα Παρασκευή 29.09.2023

Αυτό το υλικό απομακρύνει όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές, είναι απόλυτα φυσικό και το έχουν όλοι στο σπίτι

Πιθανότατα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις έχετε έρθει αντιμέτωποι με δυσάρεστες οσμές. Είτε γιατί ξεχάσατε κάτι στο ψυγείο ή το φούρνο και σάπισε είτε γιατι μέσα στο αυτοκίνητο αναποδογύρισε έ

Post
Άρθρα Πέμπτη 28.09.2023

Πώς μαγειρεύω οικονομικά: Συμβουλές

Τα ψώνια για το φαγητό μας έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε… εφιάλτη για πολύ κόσμο, καθώς όλοι αγχώνονται για το πόσα θα ξοδέψουν. Εμείς μιλήσαμε με ένα ζευγάρι με ένα μικρό παιδί και μας έδ

Post
Άρθρα Τετάρτη 27.09.2023

Πώς να καταλάβετε αν έχει χαλάσει ένα αυγό χωρίς να το σπάσετε

Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες που ακούμε συχνά από νοικοκυρές είναι ο τρόπος που μπορεί να ελεγχθεί αν ένα αυγό είναι χαλασμένο πριν το σπάσουμε. Η λύση όμως υπάρχει και είναι απλή: Πώς να ε