Image
Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 09:57 Πολιτική
 

Τέμπη: Τη Δευτέρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με Καραμανλή, Σπίρτζη και Χρυσοχοίδη

Στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα τεθεί η υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη. Τα κύρια σημεία που θα εξεταστούν αφορούν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αμαρτωλής σύμβασης «717» και τις πολιτικές ευθύνες.

Τα κόμματα «ακονίζουν τα βέλη τους» και το «κοινοβουλευτικό θερμόμετρο» για τα Τέμπη αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» κατά την ακρόαση των 3 υπουργών που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο έργο της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης.

Του Κώστα Καραμανλή (ΝΔ), του Χρήστου Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), ενώ το αίτημα της ΝΔ περιλαμβάνει και τον νέο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Επιβεβλημένη η ακρόαση Καραμανλή»

Τι προσμένει η Κυβέρνηση από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής;

«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει» είναι το σταθερό μήνυμα του Μαξίμου και ασχέτως αν τελικά ο Κώστας Καραμανλής κατέλθει ή όχι στις εκλογές, εκτίμησε ότι είναι επιβεβλημένο να δώσει τις δικές του απαντήσεις ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Να αναδείξει τις δικές του ενέργειες ή και παραλείψεις στην υλοποίηση της σύμβασης και να αναδείξει τις αντίστοιχες ενέργειες του προκατόχου του Χρήστου Σπίρτζη.

Βασικός στόχος, να αποδυναμωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και οι αιτιάσεις του κ. Σπίρτζη ότι τόσο ο ίδιος ως υπουργός Μεταφορών, όσο και το κόμμα του, δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα. Όμως η ΝΔ βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που χειρίστηκε τη μοιραία σύμβαση επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Στο στόχαστρο «ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ»

Στη συνεδρίαση, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και οι κυβερνητικοί βουλευτές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα «ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναδείξουν ότι:

Α. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέδωσε σε λειτουργία σε ποσοστό 68% του έργου της τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης. Με έγγραφα θα υποστηρίξουν ότι το 2016 παραδόθηκε το 32,69%, όμως το 15% χρειάστηκε να φτιαχτεί ξανά μετά το 2019, με αποτέλεσμα το λειτουργικό τμήμα του έργου που παραδόθηκε να ήταν τελικά μόλις 18%.

Β. Από το 2021 έως σήμερα ολοκληρώθηκε πρόσθετο έργο με πρωτόκολλα παραλαβής που καλύπτουν το 52%.

Γ. Σε ό,τι αφορά το τοπικό σύστημα Λάρισας – που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν λειτουργεί από το 2019, οπότε και ξέσπασε φωτιά στην περιοχή – ο Γ. Γεραπετρίτης θα καταθέσει εκ νέου έγγραφα, με τα οποία θα αποδομεί τις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου… Συγκεκριμένα θα παρουσιάσει το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής προς χρήση της σηματοδότησης του τμήματος ΕΘΑ Ορφανών – Λάρισα, με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου 2022, που αποδεικνύει ότι η φωτοσήμανση και η τηλεδιοίκηση στο τμήμα αυτό λειτουργούσαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα αναδείξει ότι το μοιραίο βράδυ το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα ήταν σε πλήρη λειτουργία και ότι ο σταθμάρχης, αντί να επιλέξει την αυτόματη χάραξη επέλεξε τη χειροκίνητη δρομολόγηση, κι έτσι δεν απετράπη το κακό.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης

Στο δρόμο προς τις κάλπες η Κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει ότι:

– Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες που τις αναλογούν.

– Αντέδρασε άμεσα για την αναζήτηση των αιτιών του δυστυχήματος και τον επιμερισμό των ευθυνών.

– Επανεκκινεί τον σιδηρόδρομο σε νέο πλαίσιο ασφαλείας.

– Προωθεί με γοργά βήματα τον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση των ελληνικών σιδηροδρόμων στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κινήσεις που εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα ανατρέψουν το βαρύ κλίμα μετά το τραγικό δυστύχημα.

Νέο όργανο για την ασφάλεια στο Σιδηρόδρομο

Παράλληλα τη Δευτέρα συνεδριάζει για πρώτη φορά και το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων που συγκρότησε χθες ο κ. Γεραπετρίτης, με έδρα την αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Σιδηροδρομικού Κέντρου στην οδό Αχαρνών. Σε αυτό μετέχουν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Hellenic Train με βασικό στόχο τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των σιδηροδρόμων.

πηγή: newsit.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Πολιτική Δευτέρα 20.03.2023

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Καραμανλής, Σπίρτζης και Χρυσοχοΐδης. Επαναλειτουργεί ο προαστιακός

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας με παρόντες τους Κώστα Καραμανλή, Χρήστο Σπίρτζη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε «δριμύτερος» μετά την επιστολή μετα

Post
Πολιτική Κυριακή 19.03.2023

Ανδρουλάκης: Πέντε προτάσεις για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με άρθρο του, στο Βήμα της Κυριακής, διατυπώνει πέντε προτάσεις για να λειτουργούν με ασφάλεια τα τραίνα στην Ελλάδα. Παράλληλα αποδίδει συγ

Post
Πολιτική Κυριακή 19.03.2023

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν φοβόμαστε μείωση θέσεων εργασίας λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι «Δεν φοβόμαστε μείωση θέσεων εργασίας λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού». Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο ίδι

Post
Πολιτική Κυριακή 19.03.2023

Πολάκης σε Χατζηνικολάου: Ζητήστε συγγνώμη για αυτά που κάνετε 13 χρόνια ως δημοσιογράφοι και μετά τα ξαναλέμε

Σε ανάρτηση του Νίκου Χατζηνικολάου στο twitter …έσπευσε να απαντήσει ο Παύλος Πολάκης λίγες ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή του στα ψηφοδέλ

Post
Πολιτική Κυριακή 19.03.2023

Μητσοτάκης για Τέμπη: Προσωπικό μου στοίχημα να βρούμε τη λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον καθιερωμένο απολογισμό της εβδομάδας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και αναφέρθηκε και στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Post
Πολιτική Σάββατο 18.03.2023

Παύλος Πολάκης: Επιστρέφει επίσημα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας επιστρέφει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επισ