Image
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 09:38 Συνταγές
 

Τα σημαντικότερα λάθη που κάνετε όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά

 Τα τέλεια μαγειρεμένα ζυμαρικά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο το να ρίχνετε απλώς τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Και ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών (και είναι μια βασική μαγειρική δεξιότητα που οι περισσότεροι μαθαίνουν νωρίς στη ζωή τους), υπάρχουν μερικά συνηθισμένα λάθη που μπορούν να χαλάσουν την υφή και τη γεύση των ζυμαρικών σας, οδηγώντας σε ένα απογοητευτικό γεύμα. Ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε;

Δεν βάζετε αρκετό αλάτι στο νερό
Όταν προσθέτετε ζυμαρικά σε νερό που βράζει, τα ζυμαρικά απορροφούν μέρος του νερού καθώς μαγειρεύονται. Αν δεν αλατίσετε το νερό, το φαγητό θα παραμείνει άνοστο. Αλλά αν το κάνετε, θα αλατιστεί από μέσα, πράγμα που είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πετύχετε τα ιδανικά ζυμαρικά.

Αν αναρωτιέστε πόσο αλάτι πρέπει να προσθέσετε στο νερό, η απάντηση είναι: περισσότερο απ’ όσο νομίζετε! Οι Ιταλοί θα σας πουν ότι πρέπει να είναι «τόσο αλμυρό όσο η θάλασσα», και ενώ αυτό είναι μια γοητευτική υπερβολή, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που θα προσθέσετε θα χαθεί στο νερό, οπότε για να βεβαιωθείτε ότι θα μπει λίγο από αυτό στα ζυμαρικά, πρέπει να είστε γενναιόδωροι.

Όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά, δεν κρατάτε καθόλου από το νερό των ζυμαρικών
Το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών είναι γεμάτο με άμυλο, το οποίο όχι μόνο βοηθάει στο δέσιμό τους με τη σάλτσα, αλλά τονίζει και την μεταξένια υφή της σάλτσας. Το νερό είναι, επίσης, ήδη αλατισμένο, γεγονός που το καθιστά πιο γευστικό από αυτό της βρύσης. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ζυμαρικά, κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό μαγειρέματος, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.

Δεν μαγειρεύετε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα
«Ένας σεφ μου είπε κάποτε να μαγειρεύω τα φρέσκα ζυμαρικά μου κατά 70% στο νερό και κατά 30% στη σάλτσα», λέει ο σεφ John Underbrink από το The Heritage στο allrecipes.com. «Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγείρεμα των ζυμαρικών στη σάλτσα τους επιτρέπει να απορροφήσουν τις γεύσεις καθώς και να καλυφθούν πολύ πιο ωραία από αυτή». Έτσι, λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος των ζυμαρικών σουρώστε τα γρήγορα και προσθέστε τα στο τηγάνι με τη ζεστή σάλτσα. Αφήστε τα λίγα λεπτά ακόμα να τελειώσουν το μαγείρεμα πριν τα σερβίρετε.

Προσθέτετε τα ζυμαρικά στο νερό πριν αυτό αρχίσει να βράζει
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε να κερδίσετε λίγο από αυτόν προσθέτοντας τα ζυμαρικά στο νερό που μόλις έχει ζεσταθεί -αλλά μπορεί να το μετανιώσετε. «Βεβαιωθείτε ότι το νερό βράζει πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά. Οι γρήγορες φυσαλίδες θα εμποδίσουν τα ζυμαρικά να κολλήσουν ή να κατακάτσουν, ενώ θα τα μαγειρέψουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα», λέει ο Underbrink. Η θερμοκρασία βρασμού θα σταθεροποιήσει, επίσης, σωστά τα άμυλα των ζυμαρικών για τη σωστή υφή, προσθέτει.

Δεiτε επiσης...

Post
Συνταγές Παρασκευή 22.03.2024

Κροκέτες παστού μπακαλιάρου

Υλικά: 1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό 1 ποτήρι του νερού μπίρα 1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 αβγό, χτυπημένο ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκο

Post
Συνταγές Τρίτη 05.03.2024

Μηλόπιτα με ταχίνι

Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Χυμός από 4-5 πορτοκάλια Ξύσμα 1 λεμονιού 4 κουτ. σούπας ταχίνι 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη Για τη γέμιση: 4-5 μήλ

Post
Συνταγές Τρίτη 05.03.2024

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Σνακ από μόνη της, συνοδευτικό για όποιο τραπέζι, η συγκεκριμένη τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει την τέλεια πρόταση ακόμη και για πρωινό! Υλικά που θα χρειαστείς: 3 αβγά 200 γρ. στραγγιστό γιαούρ

Post
Συνταγές Τετάρτη 30.11.2022

Νιόκι στο φούρνο με μοτσαρέλα και λουκάνικα

Υλικά 120 γρ. λουκάνικο, σε κύβους 600 γρ. φρέσκα νιόκι 2 συσκευασίες των 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες 1 κ. σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κ. γλ. ζάχαρη ά

Post
Συνταγές Πέμπτη 24.11.2022

Έξι συμβουλές για τον καλύτερο πουρέ πατάτας που θα φτιάξετε ποτέ στη ζωή σας

Το απλό μπορεί να είναι εύκολο. Το απλό μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ένα τόσο απλό φαγητό όπως ο πουρές πατάτας θα είναι πολύ καλύτερο αν κάνετε τις σωστές κινήσεις. Μην ξεχνά

Post
Συνταγές Τετάρτη 23.11.2022

Cheesecake με κολοκύθα

Υλικά 1-1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα πεκάν 2 κ. σ. ζάχαρη 2 κ. σ. βούτυρο, λιωμένο 1 συσκευασία τυρί κρέμα, μαλακό 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλια