Image
Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2022 12:23 Άρθρα
 

Πράγματα στο ψυγείο σας που πρέπει να πετάξετε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν τα ψυγεία μας, αλλά σίγουρα δεν διατηρούν τα τρόφιμά μας φρέσκα για πάντα. Αυτά είναι 6 είδη τροφίμων που συνήθως κρατάμε στο ψυγείο μας περισσότερο χρόνο από όσο αντέχουν πραγματικά. Γι’ αυτό τσεκάρετέ τα τακτικά.

Ληγμένα καρυκεύματα

Μας αρέσει να έχουμε διάφορες σάλτσες και βαζάκια με ελιές, πίκλες και άλλα, αλλά ακόμα κι αυτά που έχουν μακριά λήξη δεν κρατάνε για πάντα. Αν είστε από αυτούς που έχουν δυο ειδών κέτσαπ και μουστάρδες, απλή και πικάντικη και σας αρέσει να έχετε κι άλλες σάλτσες στο ψυγείο σας, τότε σίγουρα κάποιες θα λήξουν πριν τις τελειώσετε. Για παράδειγμα να μερικοί ενδεικτικοί χρόνοι διάρκειας στο ψυγείο σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων:
– κέτσαπ και σος τσίλι: 6 μήνες
– μουστάρδα: 12 μήνες
-μαγιονέζα και σος σαλάτας: 2 μήνες
– τσάτνει: 1 με 2 μήνες
– ελιές: 2 εβδομάδες
– πίκλες: 1 με 3 μήνες

Όταν έχετε αμφιβολία για κάτι, κάντε έναν έλεγχο όψης και μυρωδιάς. Αν βλέπετε μούχλα πετάξτε το. Αν φαίνεται εντάξει, αλλά έχει περίεργη μυρωδιά, πετάξτε το.

Κιμάς
Η λίστα με τα ψώνια μας περιλαμβάνει συχνά κιμά, αφού είναι ένα υλικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δυστυχώς, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων μας λένε ότι ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μόλις δύο ημέρες από την αγορά του. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε άμεσα τον κιμά σας, λοιπόν, διατηρήστε τον στην κατάψυξη και ξεπαγώστε τον σιγά-σιγά στη συντήρηση του ψυγείου σας μία μέρα πριν τη χρήση του.

Τρόφιμα σε ανοιγμένη κονσέρβα
Οι κονσέρβες είναι κάτι που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας για μια έκτακτη ανάγκη. Αν τις ανοίξετε και δεν καταναλώσετε όλο το περιεχόμενό τους, να ξέρετε πως δεν κρατάνε στο ψυγείο για περισσότερο από μία με δύο ημέρες. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην βάζετε τις ανοιγμένες κονσέρβες κατευθείαν στο ψυγείο, αλλά να μεταφέρετε το περιεχόμενό τους σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ώστε να μη στεγνώσει γρηγορότερα και να μην απορροφήσει ανεπιθύμητες μυρωδιές. Αν έχετε ανοιγμένες κονσέρβες στο ψυγείο σας για περισσότερες από δύο ημέρες, τότε πετάξτε τις.

Μουχλιασμένα τρόφιμα
Πολλές φορές καταλήγουμε με τις προσφορές να αγοράζουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά από όσα μπορούμε να φάμε. Μπορεί να θέλουμε να κόψουμε το χαλασμένο κομμάτι και να καταναλώσουμε το μέρος που φαίνεται εντάξει, όπως οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων μας λένε να το πετάξουμε ολόκληρο. Η μούχλα έχει ρίζες, οπότε ακόμα κι αν δεν φαίνεται, ολόκληρο το τρόφιμο έχει πιθανόν μολυνθεί.

Σπιτικές σος
Μας αρέσει να φτιάχνουμε τις δικές μας σος για σαλάτες ή τα φαγητά μας, όποτε έχουμε τη δυνατότητα. Ακριβώς επειδή δεν έχουν συντηρητικά, όπως αυτές του εμπορίου, χαλάνε πολύ πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, μπορού να να καταναλωθούν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Από εκεί και πέρα υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων.

Περισσεύματα φαγητού
Το να βάζετε στο ψυγείο τα περισσεύματά σας είναι ένας τρόπος να μην σπαταλάτε φαγητό. Αν, όμως, ξεχάσετε να τα καταναλώσετε μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες, θα πρέπει να πεταχτούν. Αν δεν μπορέσετε να τα φάτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα καταψύξτε τα ή πετάξτε τα.

Δεiτε επiσης...

Post
Άρθρα Δευτέρα 22.04.2024

Τα ισπανικά κρασιά προωθούν τα λευκά και μειώνουν τα κόκκινα

Μια πολύ χαμηλή σοδειά το 2023 επέτρεψε στην ισπανική οινοποιία να διατηρήσει τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστική διεθνώς. Στα μισά της παρούσας περιόδου, γίνεται

Post
Άρθρα Δευτέρα 22.04.2024

O ΚΟΣΜΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓΗΣ

Τη βαθιά σχέση μας με τη Μητέρα Γή ξεκινήσαμε να αντιλαμβανόμαστε, οι σύγχρονοι άνθρωποι, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση του ανθρώπου αφυπνίστηκε σχ

Post
Άρθρα Τρίτη 16.04.2024

Δικαιοσύνη μπανανίας

Του Ναπολέων Λιναρδάτου Αν θέλεις να μετατρέψεις το σύνταγμα και τους νόμους σ’ ένα ευρετήριο γελοίων προφάσεων προς όφελος των κυβερνώντων, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις τα έργα και τις

Post
Άρθρα Δευτέρα 15.04.2024

Η γαλλική οινοποιία δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία του νόμου Egalim 4

Τώρα που αναγνωρίζεται ως εργαλείο για την αποτίμηση των τιμών του χύμα κρασιού, η εξέλιξη του νόμου Egalim, κινητοποιεί πλήρως τη διεπαγγελματική του Μπορντό και του Ροδανού με την υποστήριξη του CNI

Post
Άρθρα Δευτέρα 08.04.2024

Θερινό Σχολείο: Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές & Τεχνικά έργα

Οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν από την απαρχή της Γης. Ακόμη και η ίδια η Γη είναι αποτέλεσμα κάποιου βίαιου φυσικού καταστροφικού γεγονότος. Όμως, αν κοιτάξουμε στην σύγχρονη ιστορία, βασικοί παρά

Post
Άρθρα Παρασκευή 05.04.2024

Γρηγόριος Ε Πατριάρχης - Άγιος και Εθνομάρτυρας

Του Μυργιώτη Παναγιώτη (Μαθηματικός) Κατά την επανάσταση του 1821 σύμπας ο Ελληνικός Λαός ξεσηκώθηκε και πολέμησε για την του Χριστού πίστη και της πατρίδος την ελευθερία. Μεγάλη η συμμετοχή της Εκ