Image
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 22:57 Περιβάλλον
 

Κλιματική Αλλαγή: Τα έντομα έρχονται και στα πιάτα της Ευρώπης

Λαδάκι, κρεμμυδάκι, σκορδάκι και στο τέλος… σκουληκάκι. Η γκουρμέ λιχουδιά είναι έτοιμη, ξεροψημένα και τραγανιστά αλευροσκούληκα γεμάτα πρωτεΐνη που μάλιστα τα μαζέψαμε από τον κήπο.

Τέλος εποχής για τη διατροφική μας αλυσίδα όπως την γνωρίζουμε. Πρώτα ήταν τα μπιφτέκια, οι μπριζόλες και τα λουκάνικα, σύντομα θα ψήνουμε ακρίδες και γρύλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τρία έντομα που μπορούν να μπουν στη διατροφική αλυσίδα. Είναι ο οικιακός γρύλος, το κίτρινο αλευροσκουλήκι και οι ακρίδες.

Οι επιστήμονες επιμένουν πως τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση που μοιάζει με κρέας και αποτελούν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον γευστικό υποκατάστατο.

Οι αλευροσκώληκες, μια προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, αν μαγειρευτούν με ζάχαρη βγάζουν γεύση και μυρωδιά όπως του κρέατος, ένα φαγητό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γευστική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους.

«Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Πάνω από το 70% της μάζας τους είναι πρωτεΐνη. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια σε υγιή Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το ψάρι. Όμως το ψάρι έχεις 2% Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάποια έντομα, ιδιαιτέρως τα αλευροσκούληκα, έχουν πάνω από 14%. Αυτό είναι επτά φορές περισσότερο».

Όταν τα αλευροκούληκα καραμελωθούν με ζάχαρη προκύπτει ένα αλμυρό αποτέλεσμα που στη γεύση μοιάζει με αυτή του κρέατος.

Σε εκτροφεία εντόμων στην Βρετανία και τη Γερμανία είναι μεγάλη πηγή εσόδων οι παραγγελίες για τηγανητά έντομα που στέλνονται σε εστιατόρια αλλά και σε καταναλωτές.

Υπάρχουν και αρτοποιεία που ψήνουν ψωμί με έντομα, που περιέχει 20% αλεύρι από σκουλήκια.

«Εκπλαγήκαμε θετικά, ιδιαιτέρως με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες μας. Πιστεύαμε πως η νεότερη γενιά θα ήθελε πιο πολύ να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, όμως ήταν η ομάδα πάνω από τα 50 που ενθουσιάστηκε με αυτό. Και πολλοί δοκίμασαν ακόμα και τα ολόκληρα αλευροσκούληκα».

Για τους απανταχού σεφ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν καθώς θα πρέπει να σκεφτούν γευστικά πιάτα με τις νέες υπερτροφές.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 25.04.2024

Πλαστικά: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας χρήσης να αποτελού

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 25.04.2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Συνθήκη για τους ωκεανούς. Η Ελλάδα;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες, 24 Απριλίου 2024, υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα (γνωστή και ως Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των Ωκεανών / BBN

Post
Περιβάλλον Δευτέρα 15.04.2024

Η θάλασσα δεν είναι προς πώληση - Δράση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace εν όψει της Διάσκεψης “Our Oceans”

Λίγο πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης “Our Oceans” η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace πραγματοποίησαν προβολές μηνυμ

Post
Περιβάλλον Πέμπτη 11.04.2024

Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας και έργα του ΕΣΔΑΚ, στο επίκεντρο διαδοχικών συναντήσεων του Προέδρου του Συνδέσμου Αλέξη Καλοκαιρινού

Διαδοχικές συναντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ, είχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, με μελετητ

Post
Περιβάλλον Τρίτη 09.04.2024

Η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει την προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης

Στις δράσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας για την στήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια για την ενεργειακή τους μετάβαση, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας τ

Post
Περιβάλλον Δευτέρα 08.04.2024

Ολική έκλειψη ηλίου θα γίνει σήμερα – Από πού θα είναι ορατή

Σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλει