Image
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 11:58 Υγεία
 

Κορονοϊός: Έκκληση από την Ματίνα Παγώνη μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων – Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Μετά από 2 μήνες ύφεσης της πανδημίας, η επιδημιολογική καμπύλη του κορονοϊού σκαρφαλώνει ξανά, γεγονός το οποίο έχει θέσει και πάλι σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsit.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη απευθύνει δραματική έκκληση προς τους πολίτες για τη χρήση της μάσκας, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται επικίνδυνα.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα 14.500 (μαζί με τις 1.900 επαναλοιμώξεις) χθες Τρίτη (21.06.2022), σε συνδυασμό με την αύξηση νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έως και 70% μέσα σε μόλις 10 ημέρες, έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες και γι’ αυτό η Ματίνα Παγώνη “κρούει” ξανά κώδωνα κινδύνου και ζητά να μην ξεχάσουμε τις μάσκες. 

Οι μάχιμοι γιατροί του ΕΣΥ, που έβαλαν «πλάτη» εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια για την στήριξη των ασθενών με Covid-19, έχουν σημάνει συναγερμό και εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων.

Ματίνα Παγώνη: Η χρήση της μάσκας είναι επιβεβλημένη

«Να προσέχει ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι πολύ βασικό αυτό. Γιατί όλοι θα κινηθούν, όλοι θα βγαίνουν βόλτες, όλοι θα πάνε στα μπάνια. Μέρες καλοκαιριού θέλει προσοχή!», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουν τα μέτρα. Η χρήση της μάσκας σε μέρες δύσκολες -όπως αυτές που διανύουμε- είναι επιβεβλημένη, όπως λέει, χωρίς να χρειάζεται να μας την επιβάλλει κανείς:

«Το μόνο που χρειάζεται, ο καθένας όταν θα βρίσκεται σε χώρους εσωτερικούς ή εξωτερικούς με πολύ κόσμο, να φοράει τη μάσκα του. Περιμένουμε να μας το πει κάποιος αυτό για να το κάνουμε; Ποιος και γιατί να μας το πει; Μόνος του ο καθένας πρέπει να καταλαβαίνει. Δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα, έχει κουραστεί ο κόσμος να του επιβάλλουν μέτρα. Πρέπει ο καθένας να φοράει τη μάσκα του εκεί που πρέπει. Τέλος! Έχουμε εμπειρία πάνω από 2 χρόνια. Ξέρουμε, π.χ. πως όπου έχει πολύ κόσμο, όταν είμαστε σε ένα αεροπλάνο, ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να φοράμε μάσκα», τονίζει.

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5

Υπαίτιες για το νέο κύμα του κορονοϊού που αρχίζει αυτές τις μέρες να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι οι δύο υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Είναι ο λόγος που η χώρα έχει τον μεγάλο δείκτη μεταδοτικότητας 1.24, και 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες να «φλέγονται», με Rt άνω της μονάδας.

Πρόκειται για ό,τι πιο μεταδοτικό έχουμε ζήσει σε κορονοϊό μέχρι σήμερα, τονίζουν οι ειδικοί. Η αύξηση στα νέα περιστατικά, μάλιστα, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από τα 7.702 ημερήσια κρούσματα, όπως καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ στον κυλιόμενο 7ήμερο μέσο όρο.

Κι αυτό καθώς οι πολίτες κάνουν το τεστ αυτο-εξέτασης (self test) στο σπίτι και αποφεύγουν να προχωρήσουν στη διασταύρωση με rapid test που γίνεται στο φαρμακείο ή σε δημόσια δομή, ώστε να δηλωθεί το περιστατικό ως επίσημο κρούσμα στο μητρώο ασθενών Covid-19.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε τη Δευτέρα στο iatropedia.gr, πως τα πραγματικά κρούσματα ενδέχεται να ξεπερνούν σήμερα τα 15.000 περιστατικά.

«Με βάση αυτά που ξέρουμε και την εμπειρία μας από την Όμικρον 2, οι νέες εισαγωγές και η αύξηση των νοσηλειών αντιστοιχούν σε πάνω από 15 χιλιάδες κρούσματα. Εδώ στην Ελλάδα δεν γίνονται τεστ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να τα μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, αλλά η κοινωνία “βράζει” κι αυτό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ ήμασταν στις 70 εισαγωγές τώρα έχουμε πάει στις 140 ακατέβατα τώρα. Που σημαίνει ότι έχουμε κρούσματα που δεν τα καταγράφουμε», ανέφερε συγκεκριμένα ο Νίκος Τζανάκης.

«Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία»

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 176 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ στις 30 Μαΐου εισήχθησαν, σε μία ημέρα μόνο, 87 ασθενείς. Ο μέσος όρος των εισαγωγών στον 7ήμερο κυλιόμενο δείκτη έφτασε πλέον τους 138 (αυξημένος κατά 38 ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Το σίγουρο είναι πως ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι δηλωτικός των αυξημένων κρουσμάτων. Ωστόσο, δεν καταγράφεται προς το παρόν πίεση στα νοσοκομεία.

Η αύξηση στην κάλυψη κλινών, αφορά μέχρι στιγμής, μόνο στις απλές κλίνες Covid-19.

Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν ως προς τις βαριές νοσηλείες, οι νέες υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να συγκλίνουν στην κατεύθυνση, πως δεν θα υπάρξει σοβαρή πίεση στις ΜΕΘ.

«Υπάρχει μια αύξηση, αλλά θα το δούμε τις επόμενες μέρες πως θα εξελιχθεί αυτό, ακόμα είναι νωρίς», λέει η παθολόγος Ματίνα Παγώνη, από την εικόνα που βλέπει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

«Μας ανησυχεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, καλοκαίρι έρχεται, έρχονται και άδειες και το προσωπικό πρέπει να ξεκουραστεί», προσθέτει.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, τόσο οι διασωληνωμένοι (99 κατά μέσο όρο) και οι θάνατοι (12 κατά μέσο όρο) βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Άνοδο στους δείκτες αυτούς, οι επιστήμονες αναμένουν μετά από δύο με τρεις εβδομάδες.

madata.gr

Δεiτε επiσης...

Post
Υγεία Πέμπτη 07.07.2022

Κορονοϊός: 18.297 κρούσματα, 28 νέοι θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι - Η κατανομή

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 18.297. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.

Post
Υγεία Πέμπτη 07.07.2022

Κορονοϊός: Εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία – 120 διακομιδές covid μέσα σε 12 ώρες

Απελπιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ορισμένα νοσοκομεία, καθώς μέσα σε 12 ώρες στα νοσοκομεία της Αθήνας, οι εισαγωγές covid έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού,

Post
Υγεία Τετάρτη 06.07.2022

Πίσω στις εποχές καραντίνας: Βάζουν σε ράντζα ασθενείς με κορoνοϊό. Θερίζουν οι μεταλλάξεις

Υπερ-πληρότητα έχει σημειωθεί σε αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι ξανά στα ύψη. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 25.556 κρούσματα, 5.022 επαναλοιμώξεις, 98 διασωληνωμέν

Post
Υγεία Τρίτη 05.07.2022

Κουνούπια: Πότε μας βάζουν στο μάτι – Τι τα ελκύει

Όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει και μας μολύνει με ένα ιό όπως ο Zika ή ο ιός του Δάγκειου πυρετού, αλλοιώνει τη μυρωδιά του σώματός μας καθιστώντας μας ιδιαίτερα ελκυστικούς σε άλλα κουνούπια σύμφωνα

Post
Υγεία Τρίτη 05.07.2022

Κορονοϊός: Εκτοξεύτηκαν στα 25.556 τα νέα κρούσματα

Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου, ανέρχονται σε 25.566, σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που κα

Post
Υγεία Τρίτη 05.07.2022

Rapid tests: Που μπορείτε να κάνετε δωρεάν σήμερα Τρίτη

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σε όλη την Ελλάδα, τα σημεία που διενεργούνται rapid test για ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και οι ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκονται σε αυτά, κινητά κλιμάκια του Ορ