Image
Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 11:07 Συνταγές
 

Πώς να κάνετε μόνοι σας τον τέλειο μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

Από τα πιο γεμάτα σε γεύση ψάρια και με ευχάριστο άρωμα ο μπακαλιάρος κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου έχει την τιμητική του. Τι θα λέγατε, ωστόσο, αν για μια φορά αφήνατε την πεπατημένη και ακολουθούσατε τη συνταγή και τα μυστικά tips των ειδικών στο ψάρι;

Μία παραδοσιακή ταβέρνα με πολύχρονη πείρα στο ψάρι μας δίνει τη συνταγή της για να παρασκευάσουμε στο σπίτι παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Η παραδοσιακή συνταγή

Υλικά για 4 άτομα

Για τον μπακαλιάρο

1 κιλό υγράλατος μπακαλιάρος σε φιλέτα
150-200 γρ. αλεύρι

Για την σκορδαλιά

1 φρατζόλα ψωμί χωριάτικο
ελαιόλαδο
½ κεφάλι σκόρδο

Εκτέλεση

Για τον μπακαλιάρο

Ξαλμυρίζετε το υγράλατο φιλέτο μπακαλιάρου το οποίο έχετε κόψει σε κομμάτια της επιθυμητής μερίδας.
Στραγγίζετε καλά και στεγνώνετε, σχεδόν, τα κομμάτια του ψαριού.
Έπειτα αλευρώνετε καλά ώστε να είστε βέβαιοι ότι όλο το ψάρι έχει επικαλυφθεί σωστά με το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνετε σπορέλαιο για τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι.
Η ποσότητα είναι σχετική τόσο με το μέγεθος του τηγανιού όσο και με τις μερίδες μπακαλιάρου που έχετε να τηγανίσετε. Το λάδι πρέπει να αγκαλιάζει τα κομμάτια του ψαριού χωρίς να τα επικαλύπτει.
Μόλις το λάδι κάψει αρκετά (160°-180°) τοποθετείτε προσεκτικά τα φιλέτα του μπακαλιάρου «εν τω τηγανίω». Τηγανίζετε από 10 έως 15 λεπτά ανάλογα το πάχος των κομματιών.

Για την σκορδαλιά

Καθαρίζετε την κόρα από μία φρατζόλα ψωμί χωριάτικο. Το βρέχετε με λίγο νερό και το τοποθετείτε σε μεταλλικό σκεύος ρίχνοντας πάνω του 30 ml λάδι.
Καθαρίζετε μισό κεφάλι σκόρδο το οποίο τοποθετείτε σε μίξερ και το ανακατεύετε μέχρι να πολτοποιηθεί προσθέτοντας σιγά σιγά ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα στο ψωμί προσθέτοντας επίσης μισή μεγάλη κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα πίμερ χειρός μέχρι το ψωμί να γίνει κρέμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.


Δεiτε επiσης...

Post
Συνταγές Παρασκευή 22.03.2024

Κροκέτες παστού μπακαλιάρου

Υλικά: 1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό 1 ποτήρι του νερού μπίρα 1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 αβγό, χτυπημένο ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκο

Post
Συνταγές Τρίτη 05.03.2024

Μηλόπιτα με ταχίνι

Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Χυμός από 4-5 πορτοκάλια Ξύσμα 1 λεμονιού 4 κουτ. σούπας ταχίνι 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη Για τη γέμιση: 4-5 μήλ

Post
Συνταγές Τρίτη 05.03.2024

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Σνακ από μόνη της, συνοδευτικό για όποιο τραπέζι, η συγκεκριμένη τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει την τέλεια πρόταση ακόμη και για πρωινό! Υλικά που θα χρειαστείς: 3 αβγά 200 γρ. στραγγιστό γιαούρ

Post
Συνταγές Τετάρτη 30.11.2022

Νιόκι στο φούρνο με μοτσαρέλα και λουκάνικα

Υλικά 120 γρ. λουκάνικο, σε κύβους 600 γρ. φρέσκα νιόκι 2 συσκευασίες των 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες 1 κ. σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 κ. γλ. ζάχαρη ά

Post
Συνταγές Παρασκευή 25.11.2022

Τα σημαντικότερα λάθη που κάνετε όταν μαγειρεύετε ζυμαρικά

Τα τέλεια μαγειρεμένα ζυμαρικά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο το να ρίχνετε απλώς τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Και ενώ μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξετε μια μερίδα ζυμαρικών (και

Post
Συνταγές Πέμπτη 24.11.2022

Έξι συμβουλές για τον καλύτερο πουρέ πατάτας που θα φτιάξετε ποτέ στη ζωή σας

Το απλό μπορεί να είναι εύκολο. Το απλό μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, ένα τόσο απλό φαγητό όπως ο πουρές πατάτας θα είναι πολύ καλύτερο αν κάνετε τις σωστές κινήσεις. Μην ξεχνά