Image
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 14:45 Παιδί
 

Έφηβοι: Πώς θα σταματήσουν να λένε ψέματα;

Όταν ένας έφηβος λέει ψέματα, συνήθως δεν το κάνει για να χειραγωγήσει τους γύρω του εξαιτίας του άσχημού του χαρακτήρα, αλλά μάλλον είτε για να αποφύγει τις συνέπειες μιας λανθασμένης πράξης είτε θα το κάνει στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι είναι κάτι «που δεν είναι» στους φίλους του ή στον κοινωνικό του περίγυρο.

Δέκα λόγοι που αποδεικνύουν ότι το ψέμα είναι κακό

Είναι σημαντικό, ήδη από την αρχή της εφηβείας, να τονίσετε την σημασία της ειλικρίνειας και της εντιμότητας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι συζητώντας με τον έφηβό σας για τις συνέπειες που προκύπτουν από τα ψέματα. Τα παρακάτω αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους, που θα ήταν καλό να συζητήσετε μαζί του.

Τα ψέματα διαλύουν την εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο θεμέλιο των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και εξίσου εύθραυστη. Συγκεκριμένα στην σχέση ανάμεσα στον γονιό και τον έφηβο είναι απαραίτητη, ειδικά αν θέλει να αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες ή προνόμια. Προειδοποιήστε το παιδί σας ότι αν λέει ψέματα για μικρά ζητήματα, δεν θα μπορείτε στο τέλος να το εμπιστευθείτε για μεγαλύτερα, όπως το να πάει σε ένα πάρτι με τους φίλους του.

Η αξιοπιστία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στον άνθρωπο: Συζητήστε μαζί του για το πόσο σημαντικό είναι να είναι αξιόπιστος, για να τον εμπιστεύονται, μετά από εσάς και οι γύρω του. Η αξιοπιστία μελλοντικά θα του δώσει περισσότερες ευθύνες αλλά και προνόμια, τα οποία είναι απαραίτητα για να προοδεύσει στην ζωή του.

Τα ψέματα δεν λειτουργούν πάντα όπως νομίζουμε: Οι περισσότεροι έφηβοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να λειτουργήσουν υπέρ τους, βγάζοντας τους από το πρόβλημα. Για αυτό είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην λειτουργήσουν κατά το αναμενόμενο, με συνέπεια να χαθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και να πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να την κερδίσει πάλι.

Τα ψέματα είναι ανησυχητικά: Πείτε στο παιδί σας ότι το να λέει ψέματα σας κάνει να ανησυχείτε για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ζωή του, καθώς μπορεί να τα χρησιμοποιεί για να καλύψει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα πρέπει να επέμβετε για να το βοηθήσετε.

Τα ψέματα αυξάνουν το στρες: Ειδικά αν ο έφηβός σας ακολουθεί μια αυστηρή ηθική, η ανειλικρίνεια πιθανότητα να τον ταλαιπωρήσει, αυξάνοντας την πίεση και το στρες. Αν και η αρχική απόπειρα πραγματοποιήθηκε για να κάνει την ζωή του ευκολότερη, η κάλυψη ενός ψέματος ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερο άγχος.

Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο: Το ένα ψέμα, όπως είναι λογικό φέρνει το άλλο, καθώς δεν φτάνει μόνο ένα για να καλυφθεί μια κατάσταση και έτσι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί πολύ γρήγορα. Κατά συνέπεια ούτε και ο ίδιος θα μπορέσει να θυμάται με ακρίβεια τι και πόσα έχει πει, με αποτέλεσμα να το αντιληφθούν οι γύρω του.

Τα ψέματα καλύπτουν, δεν λύνουν: Βεβαιωθείτε ότι έφηβος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα τα ψέματα απλά καλύπτουν παροδικά το πρόβλημα, χωρίς να το λύνουν, γεγονός που θα δυσχεράνει την κατάσταση, αφού κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πει την αλήθεια ενώ το πρόβλημα ακόμα δεν θα έχει λυθεί.

Και τα «λευκά» ψέματα κοστίζουν:
Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι ακόμα και το μικρότερο ψέμα δεν είναι σωστό, μιας και μπορεί πάντα να πει την αλήθεια, διατηρώντας ένα τόνο αισιοδοξίας. Εάν παραδείγματος χάριν θέλει να απορρίψει μια πρόταση για έξοδο με τους φίλους του δεν είναι ανάγκη να σκαρφισθεί μια αιτία. Αρκεί να τους ευχαριστήσει, δηλώνοντας ότι σίγουρα θα επανορθώσει στην πρώτη ευκαιρία.

Τα ψέματα καθιστούν αδύνατες τις υγιείς σχέσεις:
Βοηθήστε τον έφηβό σας να κατανοήσει πως δεν γίνεται να διαμορφώσει υγιείς και ολοκληρωμένες σχέσεις ενώ λέει ψέματα, καθώς έτσι δεν θα γνωρίζει κανείς ποιος πραγματικά είναι. Ενθαρρύνετέ τον να είναι ειλικρινής χωρίς απαραίτητα να γίνεται αγενής ή απότομος.

Τα ψέματα λειτουργούν κατά του: Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι τα ψέματα, που χρησιμοποιεί για να δείξει «καλύτερος» αποτελούν σπατάλη ενέργειας, μιας και εξαρχής οι φίλοι του ή και ο ίδιος δεν θα έπρεπε να νιώθει ότι πρέπει να αποδείξει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Ενθαρρύνετέ το να είναι ο εαυτός, να παραδέχεται τα λάθη του, αναλαμβάνοντας τις συνέπειες των πράξεων του και πάντα να προσπαθεί για το καλύτερο. 

Δεiτε επiσης...

Post
Παιδί Παρασκευή 12.08.2022

Παιδικοί σταθμοί ΕΕΤΑΑ: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για τα voucher – Η νέα προθεσμία

Παράταση δόθηκε στην προθεσμία για το voucher που αφορά στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ προκειμένου οι γονείς να υποβάλουν την αίτησή τους. Κανονικά η προθεσμία έληγε σήμερα, Παρασκευή 12/8.

Post
Παιδί Τετάρτη 10.08.2022

Σύνδρομο post COVID σε παιδιά και εφήβους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά (Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων Π. και Α. Κυριακού ) και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλ

Post
Παιδί Τρίτη 09.08.2022

Παιδικοί σταθμοί: Σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης – Δικαιούχοι και κριτήρια

Υπεγράφη την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 202

Post
Παιδί Τρίτη 02.08.2022

Ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ

Αρχίζει, σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου 2022 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο Πρόγραμμα της Δράσης «Προώθ

Post
Παιδί Τετάρτη 27.07.2022

Γιατί δεν πρέπει να αναρτάτε ποτέ τα παιδιά σας στα social media!

Είναι φυσικό να θέλουμε να μοιραζόμαστε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Όταν αναρτάτε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται ακίνδυνο, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι

Post
Παιδί Σάββατο 23.07.2022

Επίδομα παιδιού: Πότε πιστώνεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους

Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα γίνει η πληρωμή της τρίτης δόσης του επιδόματος παιδιού σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ. Ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρ