Image
Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 08:26 Γαστρονομία
 

Ελαιόλαδο: Ειδικοί αποκαλύπτουν που πρέπει να το αποθηκεύουμε – Το μοιραίο λάθος που κάνουμε και χαλάει πιο γρήγορα

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά στην κουζίνα σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης, αλλά φαίνεται ότι το αποθηκεύουμε με λανθασμένο τρόπο εδώ και χρόνια. Πολλοί το φυλάσσουν κοντά στην εστία για να το έχουν εύκολα διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να διατηρηθεί η γεύση και τα οφέλη του, το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται εντός μερικών μηνών.
 
Αν και πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του ελαιολάδου σε θερμότητα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το αποθηκεύετε και στο ψυγείο. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το ψυγείο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου, οι ειδικοί δεν το συνιστούν, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την υφή και τη γεύση του. Το καλύτερο είναι να το αποθηκεύετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι.
 
Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να προσέχετε τη συσκευασία του ελαιολάδου. Αποφύγετε τα διαφανή πλαστικά μπουκάλια, καθώς το φως μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του ελαιολάδου. Αντί αυτών, είναι καλύτερο να επιλέξετε τενεκέ ή σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια που προστατεύουν το λάδι από το φως και βοηθούν στην αποφυγή φθοράς.
 
Η αποθήκευση του ελαιολάδου σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από φως, θερμότητα και οξυγόνο, θα συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής του και στην αποτροπή της αλλοίωσης του. Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν βελτιώνεται με τον χρόνο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αφήνετε να παραμένει ανοιχτό για χρόνια. Μόλις το μπουκάλι ανοιχτεί και εκτεθεί στο οξυγόνο, αρχίζει να αλλοιώνεται.

Δεiτε επiσης...

Post
Γαστρονομία Κυριακή 05.01.2025

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγανελαίου

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει «χαρά του βουνού» και συμβόλιζε από τα αρχαία χρόνια την ευτυχία και την ειρήνη. Η δραστικότητα της στον ανθ

Post
Γαστρονομία Πέμπτη 26.12.2024

Τα μελομακάρονα το κορυφαίο χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ευρώπης – Ποιο έδεσμα έκανε την έκπληξη

Ανάμεσα στα πιο νόστιμα γλυκά των Χριστουγέννων βρίσκονται τα μελομακάρονα, ενώ την «έκπληξη» έκανε η… καρυδόπιτα, σύμφωνα με το Taste Atlas. Μάλιστα, τα μελομακάρονα μαζί με τον μπ

Post
Γαστρονομία Πέμπτη 21.11.2024

Χάλκινο μετάλλιο έφερε από την Ταϊβάν στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας

Η επίσημη ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Team Greece, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό TIC Taipei International Culinary Challenge 2024 στη

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 04.11.2024

Δωρεάν είσοδος σε 26 οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας την Κυριακή – Ποια θα είναι ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη

Στην παγκόσμια γιορτή του οινοτουρισμού συμμετέχουν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 26 οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», προσκαλώντας τις φίλες και τους φίλους του κρασιού

Post
Γαστρονομία Σάββατο 19.10.2024

Κατερίνη: “Γαστρονομικό φεστιβάλ του βουνού και του δάσους” σήμερα και αύριο στο Ελατοχώρι

Μια μοναδική γαστρονομική γιορτή & εμπειρία γεύσεων – αρωμάτων αναμένεται να αποτελέσει το «Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο Σά

Post
Γαστρονομία Δευτέρα 14.10.2024

Έρχεται στη ΔΕΘ η Food & Drinks International Expo by Detrop

Mε μια νέα διεθνοποιημένη εκθεσιακή προσέγγιση στη γαστρονομία, που δημιουργεί την καλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες, η Food & Drinks International Expo by De